Про легалізацію медичного канабісу в Україні

7 червня  2022 року Кабмін підтримав законопроект, який дозволить забезпечити повний цикл виробництва медпрепаратів на основі канабісу в Україні. До цього часу чинне законодавство України не дозволяло науковцям вільно досліджувати канабіс та його похідні, а суперечки навколо його легалізації постійно провокували нові дискусії: наскільки вона ефективна для лікування різних захворювань і невже тепер вживати легкі наркотики буде законно?

Ні, новий законопроєкт пропонує легалізувати лише медичний канабіс. І в жодному разі не йдеться про легалізацію рекреаційних наркотиків,  де люди заради розваги використовують канабіс.

Медичний канабіс можна застосовувати для полегшення самопочуття пацієнтів при таких захворюваннях як хвороба Альцгеймера, ВІЛ/СНІД, рак, сильний хронічний біль, розсіяний склероз і спазми м’язів, епілепсія,  депресія, тривожність, посттравматичні стресові розлади військових, а також псоріаз. До цього часу у медичній практиці можна було застосовувати лише деякі імпортовані препарати на основі канабісу, які застосовують для лікування розсіяного склерозу, фармакорезистентної епілепсії, а також подолання наслідків хімієтерапії в онкохворих. Однак, імпортовані препарати коштували від 600 до 2000 доларів. Це було не по кишені багатьом пацієнтам. Тому забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабіноїдів в Україні повинно зробити їх доступними більшості споживачів.

Що таке медичний канабіс, як канабіноїди впливають на людину та чи безпечно їх вживати.

Рослина конопель містить понад 100 різних психотропних речовин  канабіноїдів, які по-різному впливають на організм людини. У медицині використовуються лише дві сполуки – канабідол і дельта-9-тетрагідроканабідол (ТГК). Канабідол не є психотропною речовиною, а ТГК має незначні “п’янкі властивості.  Співвідношення канабідолу і ТГК у рослинах конопель відрізняють сорти медичного та немедичного канабісу. Рослини, які містять багато канабідолу, практично не мають ТГК, тому при вживанні медичного канабісу пацієнти рідко або взагалі не відчувають “сп’яніння”.

Які ризики та чи існує звикання до канабісу – одне з основних питань дебатів громадськості. Науковці стверджують, що у близько 30% людей, які вживають канабіс, може розвиватися залежність, підлітки – у групі ризику.   Медичний канабіс в першу чергу допоможе тяжкохворим і паліативним пацієнтам менше страждати від болю і він безумовно безпечніший, ніж опіоїди. Його неможливо передозувати, а звикання, якщо і виникає, то у набагато легшій формі.

Однозначно буде  встановлено  жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів на основі канабісу.  Ринок медичного канабісу має бути прозорим та контрольованим, а умови обігу  повинні бути такими, щоб повністю унеможливити перетворення легального ринку медичного канабісу в Україні на ринок збуту наркотиків.

Після легалізації медичної марихуани люди, що живуть з тяжкими захворюваннями, отримають доступ до ефективного лікування. Медичні працівники отримають змогу поліпшувати стан пацієнтів, а не просто фіксувати та спостерігати за його погіршенням. Отже, страждання хворих будуть припинені.

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *