Кам’янчанам нагадали про небезпеку ранніх овочів

Про користь та небезпеку для здоров’я ранніх овочів розповіли в Кам’янському центрі здоров’я та медицини спорту.

З настанням літа прилавки торгових рядів наповнені різноманітною городиною. Разом з тим з першими овочами з’являється небезпека  отруєння нітратами.

Нітрати – це природні речовини життєво необхідні рослинам,  адже  це солі азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому середовищі, наприклад у грунті або воді. Азот поряд з фосфором і калієм становить основу харчування овочів та фруктів.   Без них неможливий їхній нормальний ріст і розвиток. В нормальних природних кількостях нітрати наявні в усіх рослинах та є нешкідливими, однак, у битві за тепличний урожай багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують мінеральні добрива, неконтрольоване використання яких може призвести до накопичення необмеженого рівня  у продуктах рослинного походження.   За певних умов нітрати можуть відновлюватися в солі азотистої кислоти, створюючи нітрити. Потрапляючи в їжу з овочами та фруктами вони  перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, доставляючи їх до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування тканин і організму в цілому, що призводить до різних захворювань.

Якщо при споживанні ранніх овочів ви будете  дотримуватися певних правил, то зможете уникнути неприємних наслідків:

– не купуйте овочеву продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі, де відсутні системи контролю. Віддавайте перевагу магазинам та супермаркетам: вони продукцію приймають від виробників, що мають необхідні сертифікати якості, де зазначено, що продукт безпечний і норми нітратів в овочах не перевищують допустимі;
– купуючи овочі на ринку цікавтесь у продавців про наявність документів, що засвідчують їх походження та безпечність .
– не беріть овочі та фрукти з ознаками гнилі за зниженими цінами, у цих овочах накопичуються не тільки нітрати, але й токсичні метаболіти мікроскопічних пліснявих грибів, які є надзвичайно канцерогенними;
Абсолютних ознак, за якими можна визначити перевищений вміст нітратів за зовнішнім виглядом немає. На зовнішні ознаки плодів може впливати склад грунту, природні, кліматичні умови, де вирощуються овочі, ягоди, технологія їх вирощування, тощо.
Позбутися нітратів в овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними гинуть і вітаміни, а зменшити їхню кількість все-таки можна:
– перед вживанням, після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;
– у зелені споживайте тільки листя, оскільки стебло вбирає найбільше нітратів;
– в таких овочах, як огірки і редиска,  очищайте шкірку, а також зрізайте носик і плодоніжку;
– при термічній обробці рівень нітратів знижується на 60-80%.  Відвар рекомендується злити зразу ж після варіння, а потім вже солити овочі;
– під час тушкування овочів не накривайте каструлю кришкою- частина нітратів видалиться разом з парою;
– знизити кількість нітратів допомагає кислота, тож овочі, які не будете піддавати термічній обробці (огірки, помідори, капуста, зелень), обов’язково перед вживанням скропіть лимонним або гранатовим соком;
– готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати;
– не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

Категорично заборонено вживати ранні овочі та фрукти дітям до трьох років, вагітним жінкам та жінкам, що годують.  Також не слід поспішати  вводити ранні овочі у раціон літнім людям, особливо, якщо наявні захворювання серцево-судинної системи, хвороби дихальних шляхів або анемія.  Іншим  необхідно споживати їх в міру.

ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ

Ознаки отруєння нітратами проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу, при пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія, можливі прояви алергічної реакції. Високонітратні продукти, при систематичному їх вживанні, викликають безсимптомну метгемоглобінемію, основні симптоми якої проявляються синюшністю обличчя, губ та видимих слизистих оболонок, головним болем, зниженням працездатності, задишкою, серцебиттям, втратою свідомості.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ

Якщо людина, незважаючи на всі обережності, все-таки отруїлась  ранніми овочами, перша допомога їй  повинна надаватись  відразу ж, як тільки виникла підозра на отруєння.

У домашніх умовах рекомендується промити шлунок. Для цієї мети хворому дають випити 1-1,5 л холодної (кімнатної температури) води з невеликою кількістю солі. Блювоту викликають натисканням на корінь язика, процедуру повторюють до чистих промивних вод. Після промивання шлунка необхідно прийняти сорбенти (активоване вугілля, полісорб, ентеросорбент тощо). Постраждалому необхідно пити якомога більше рідини — це допомагає знизити концентрацію токсинів в крові, прискорює їх виведення з організму і перешкоджає розвитку зневоднення.

При погіршенні стану потерпілого або при появі небезпечних симптомів (втрати свідомості, виникнення судом, постійної блювоти і проносу) – негайно звертайтесь за  медичною допомогою.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *