У Кам’янському попереджають про загрозу диктатури

В Україні обговорюють усунення з посад голови СБУ та Генпрокурора.
Лідер кам’янської міської організації партії “Європейська солідарність”, депутат міськради Наталія Шкуренко оприлюднила офіційну заяву своєї партії щодо цих кадрових змін.

«Щодо недільних кадрових змін – позиція ЄС.
Це черговий крок до встановлення диктатури. Президент України не цар і не диктатор, тож без згоди парламенту не може звільняти ні генпрокурора, ні голову СБУ.
У Зеленського посилаються на ч.2 ст.11 Закону про воєнний стан за якою президент має право відсторонювати широке коло осіб, що належать до його повноважень.
Але Конституція вимагає від президента узгоджувати такі дії з Верховною Радою. Конституція – вище закону навіть під час воєнного стану, що не зупиняє її дію. Якби це було не так, то президент міг би звільнити всіх суддів КС, але так бути не може.
• Із заяви фракції: «Банкова взагалі усунула парламент з процесу прийняття рішень, фактично ліквідовуючи парламентаризм. Зазначимо, що як І.Баканов, так і І.Венедиктова мають надати звіти про свою роботу, за результатами яких і відбувається голосування за відставку… Ми вважаємо вкрай небезпечним прецедентом порушення Конституції і повне «множення на нуль» парламенту, що є прямим шляхом до диктатури російського штибу».
Юридична довідка: Конституція України не дає права Президенту відсторонювати посадові осіб від займаних посад. Більше того є пряма вказівка у статті 106, що голова СБУ та генпрокурора Президент призначає та звільняє за згоди ВР.
В статті 85 призначення голови СБУ та генпрокурора віднесено до повноважень Верховної Ради.
Про політичні наслідки кадрових змін .
Замість усунення Татарова та Єрмака, відтепер вони контролюють генпрокуратуру (Симоненко), СБУ (Малюк), ДБР (Сухачов), БЕБ (Мельник), Головне слідче управління поліції (Цуцкірідзе).
• Більшість цих людей помітили на дні народженні Олега Татарова, що підтверджує чутки про зв’язок між ними. Фактично контроль усіх слідчих органів у державі тепер зосереджено в кабінеті Татарова (Єрмака).
• А в руках Єрмака тепер і силовики, і Верховна Рада, і уряд, і контроль за судовою владою, і всюди він тепер ключовий комунікатор, який готує для президента основний зміст та основний текст.
Така концентрація влади потрібна Володимиру Зеленського для контролю суспільства та фінансових потоків, та для того, щоб переобрати таку саму єрмаково-татарівську владу на наступних парламентських та президентських виборах.
• Татаров навіть отримав більше повноважень, ніж мав при Януковичі його шеф Захарченко. Незаконно призначений в Офіс президента в порушення закону про люстрацію, Татаров зараз має владу, про яку навіть не міг мріяти, коли виправдовував розгін Майдану», – йдеться у заяві.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *