Categories: Це цікаво

Чому потрібно їсти персики: антидепресант та інші корисні властивості фрукта та протипоказання

Персик – фрукт, який потрібно обов’язково регулярно споживати влітку. Як вибирати персики, про їхні корисні властивості, кому треба обережно їх вживати — в матеріалі ТСН.ua.

Спочатку розберемося, які є види персиків. Персики бувають:

  • Звичайні чи класичні, на них є пушок, а кісточка легко відокремлюється від м’якоті.
  • Нектарини з гладкою шкірою, кісточка так само легко відокремлюється.
  • Інжирні – приплюснутої форми.

Як вибирати персики

  • На дотик – стиглі персики пружні.
  • На запах –  нюхаємо персик, аромат має бути сильним і приємним, без домішків бродіння чи в’янення.
  • Можна дивитися на зріз, найсолодші сорти мають рожеву та білу середину. Хоча на цей критерій впливає регіон походження фрукта.
  • Якщо персики  виявляться недозрілими, потрібно дати їм час «долежати» за кімнатної температури протягом 4-6 днів. Якщо хочете прискорити процес, покладіть персики в один паперовий пакет із яблуками, бананами або абрикосами. Вони виділяють етилен, що активізує процес дозрівання.
  • Стиглі персики довго зберігатися не можуть. Трохи продовжити їхній термін життя можна, якщо покласти їх до паперового пакета за температури близько нуля в холодильнику. А щоб зберегти персики на тривалий період, краще їх заморозити.

Склад та харчова цінність персика

Персик – дієтичний фрукт, калорійність його становить всього 45 ккал на 100 грамів, тому він часто зустрічається в меню різних дієт. І водночас персик дуже корисний продукт, багатий вітамінами й мінералами.

Найбільше у складі персика вітамінів А, С, Е, групи B, бета-каротину, таких мінералів як кальцій, кремній, магній, натрій, фосфор, залізо, йод.

Корисні властивості персиків

Персик — низькокалорійний продукт, який потрібен тим, хто стежить за своєю вагою.

  • Аромат персика здатний діяти на організм людини, як антидепресант. Фрукт впливає на діяльність мозку, покращуючи пам’ять і підвищуючи концентрацію уваги.
  • Залізо, вітамін К та лікопен у складі фрукта позитивно впливає на серцево-судинну систему, персики приносять користь в разі аритмії та анемії.
  • Стимулює роботу травного тракту та перистальтики, позбавляючи печії та запорів.
  • Налагоджує процес жовчовиділення.
  • Вітамін В у складі сприяє покращенню зору.
  • Корисний для людей із захворюваннями нирок, печінки та жовчного міхура.
  • Рекомендується їсти в разі подагри та ревматизму.
  • Регулярне вживання запобігає розвитку сечокам’яної хвороби.
  • З олії персикових кісточок роблять основу для доглядових кремів і масел для зрілої шкіри.

Чим корисний персик для здоров’я жінок

  • Персики корисні для вагітних. Допомагають впоратися із симптомами токсикозу.
  • Фолієва кислота, яка є в персиках, потрібна для формування дитини під час вагітності.
  • Вживання персиків — профілактика втоми ніг та судом.
  • Персики виводять зайву рідину з організму, що робить їх корисними для тих, у кого з’являються набряки.
  • Підтримують роботу серця.
  • Клітковина нормалізує роботу кишківника.
  • Педіатри рекомендують помірно вживати персики під час лактації, але за умови, що до пологів мама вже вживала цей фрукт.
  • Персики вважаються плодами краси, вони добре впливають на шкіру, волосся та нігті.

Користь персиків для здоров’я чоловіків

  • Персики незамінні для раціону чоловіків, тому що в них є цинк.
  • Персики підтримують здоров’я передміхурової залози, запобігаючи її захворюванням.
  • Регулярне вживання персиків допомагає виведенню зайвої рідини, а це, своєю чергою, запобігає сечокам’яній хворобі та подагрі.

Шкода від персиків

Протипоказань для вживання персиків небагато.

  • У персиках міститься багато вуглеводів і цукру, тому їх не рекомендують вживати людям з цукровим діабетом і ожирінням.
  • Алергії на фрукти та ягоди виникають у багатьох людей. Персик – не виняток. Найпідступніша частина плоду — шкірка з ворсинками. Тому в дитячий прикорм персики вводять виключно в очищеному вигляді та маленькими шматочками.
  • З обережністю потрібно вживати персики, як і інші свіжі фрукти, в разі захворювань шлунково-кишкового тракту. Надмірне вживання фруктів може викликати розлад кишківника.
Margaret

Recent Posts

У Кам’янському розпочалися ігри “Пліч-о-пліч” (відео)

На спортивних змаганнях побував мер Андрій Білоусов. "У спортивному комплексі «Прометей» стартував новий сезон «Пліч-о-пліч:…

9 години ago

У Дніпрі син ледь не вбив свою матір

Поліцейські Дніпра скерувати до суду обвинувальний акт щодо чоловіка, який вчинив замах на вбивство власної…

12 години ago

На Дніпропетровщині поліцейські допомогли старенькій повернутися додому

Понад чотирьох годин нічних пошуків завершилися позитивно і поліцейські Нікопольщини розшукали заблукалу 82-річну жінку. 21…

12 години ago

Підприємців Дніпропетровщини запрошують на онлайн-зустріч «Діалог влади та бізнесу»

Дніпропетровська ОВА запрошує підприємців регіону на дев’яту онлайн-зустріч учасників платформи «Діалог влади та бізнесу». Тема…

13 години ago

Kalush Orchestra випустив кліп на романтичну пісню «Коли» (відео)

Гурт Kalush Orchestra презентував кліп на пісню «Коли». Відео знімали у лісі. «Уявіть себе через…

13 години ago

На Дніпропетровщині ліквідували нарколабораторію (відео)

У Кривому Розі правоохоронці ліквідували нарколабораторію з вирощування конопель. Там вилучили майже 3 тис рослин…

14 години ago