Скільки качанів кукурудзи можна з’їсти, і кому не можна її вживати взагалі

В Україні в розпалі “сезон кукурудзи”, тому варто знати про переваги і недоліки цього продукту для організму, скільки качанів можна з’їсти за день, і кому протипоказані солодкі жовті зернята.

Про це  повідомляє науковий журнал Medical News Today.

Кукурудза – корисна чи ні?

Вчені кажуть, що кукурудза не є ні панацеєю, ні отрутою. У помірних кількостях вона може стати корисною частиною раціону більшості людей.

Продукт багатий харчовими волокнами, містить багато вуглеводів, може насичувати організм, однак великою кількістю вітамінів і мінералів “похвалитися” не може.

Так, 90-грамовий качан свіжої кукурудзи містить:

  • 4% рекомендованої добової норми вітаміну А
  • 6% відсотків для вітаміну С
  • 2% відсотки для заліза.

Не так багато, погодьтеся.

В кукурудзі забагато вуглеводів

Один качан містить близько 17 г вуглеводів, тоді як жиру всього 1 г, а білків – 3 грами.

При цьому у кукурудзі більше білка, ніж у багатьох інших овочах, що робить її хорошим вибором для вегетаріанців і веганів.

Багато прихильників дієтології висловлюють занепокоєння щодо високої частки вуглеводів у кукурудзі порівняно з низьким вмістом вітамінів і мінералів. Однак вони сходяться на думці, що в помірних кількостях кукурудза може бути частиною здорової дієти.

Користь антиоксидантів

Деякі сорти кукурудзи багаті антиоксидантами каротиноїдами – сорти яскраво-помаранчевого кольору.

Антиоксиданти борються з дією шкідливих вільних радикалів в організмі. Останні можуть відігравати певну роль у процесі старіння та розвитку низки хронічних захворювань.

Не містить глютену

Хоча технічно кукурудза є зерном, вона також не містить глютену. Це робить кукурудзу безпечним варіантом для людей з целіакією або непереносимістю глютену, які хочуть додати зерно до свого раціону.

Ризики вживання кукурудзи

Основне занепокоєння щодо кукурудзи полягає в тому, що вона може діяти як “наповнювач”. Це може змусити людей їсти занадто багато вуглеводів і занадто мало продуктів, багатих на поживні речовини.

Організм не може перетравлювати кукурудзу. Кукурудза має високий вміст целюлози, яку організм не може засвоїти. Однак організм розщеплює інші компоненти кукурудзи.

Щоб кукурудза перетравлювалася краще, її треба жувати ретельніше. Тривале жування допоможе травній системі розщепити целюлозні стінки, щоб отримати більше поживних речовин.

Кому варто відмовитися (обмежити) вживання кукурудзи

  • Людям, які намагаються зменшити споживання вуглеводів, слід уникати кукурудзи.
  • Тим, хто прагне дотримуватись дієти з високим вмістом білка теж краще уникати кукурудзи.

В будь-якому разі – кукурудза це смачно! І влітку можна собі дозволити кілька качанчиків без шкоди для здоров’я. Головне – знати міру і не споживати більше двох качанів на день.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *