Categories: Це цікаво

Корисна ожина: скільки ягід потрібно з’їсти в день, щоб поліпшити своє здоров’я

Сезон ожини в Україні в самому розпалі й зараз вона встигає не тільки в садах біля будинку, але і в лісі. Фахівці рекомендують включити ці ягоди в щоденний раціон, оскільки ожина здатна значно поліпшити стан здоров’я.

Про це розповіла співзасновниця школи здорового харчування Nodiet Ольга Дорош у коментарі для ZAXID.NET.

Корисні властивості ожини

Ожина містить в собі велику кількість вітамінів і антиоксидантів. Ця ягода значно підвищує імунітет і зміцнює здоров’я, а ще:

  • Покращує діяльність судин головного мозку
  • Активізує процеси мислення
  • Підтримує пам’ять
  • Знижує холестерин
  • Підвищує імунітет
  • Покращує сон і травлення
  • Допомагає контролювати рівень цукру в крові

“Ця ягода багата вітамінами антиоксидантами, волокнами, органічними кислотами, мінеральними речовинами, які дуже потрібні нашому організму. Включивши її в щоденний раціон, можна наповнити організм вітамінами й заодно поліпшити загальний стан, підвищити імунітет і так далі”, – підкреслила Ольга Дорош.

Вона додала, що ожина – джерело антиоксидантів, до яких відносяться антоціани. Ще в цій ягоді багато вітамінів С, Е, К, кальцію і марганцю.

Антиоксиданти допомагають боротися з вільними радикалами та зменшити запалення мозку, що призводить до когнітивних проблем. Ще в антиоксидантів є протизапальні та антимікробні властивості, що робить ожину корисною для здоров’я зубів і ясен.

Скільки потрібно їсти ожини в день

За словами Дорош, в одній чашці сирої ожини міститься 30,2 мг вітаміну З, що становить половину добової норми. А ще в цій порції 8 г клітковини, яка відіграє важливу роль в процесах травлення.

Щодня можна вживати 400 г фруктів і ягід, але фахівець з харчування рекомендує цю норму розділити на кілька прийомів.

Наприклад, вранці з’їсти жменю ожини на сніданок – додати в кашу. Потім додати 150-200 г в несолодкий йогурт для перекусу. Ще ожину можна додавати в салати із зеленого листя (рукола, шпинат, листя салату), томатів чері, невеликого огірка і козячого сиру. Заправити такий салат можна оливковою олією і лимонним соком.

Як правильно заготовити на зиму ожину

Найкращий спосіб заготівлі ожини на зиму – це заморозка, при якій ягоди зберігають максимум корисних речовин.

Для заморозки потрібно брати свіжі ягоди, які недавно були зірвані. Збирати потрібно тільки стиглу ожину.

Ягоди потрібно викласти на піднос або деко, так, щоб вони не стикалися один з одним. А після – поставити в морозилку. Через кілька годин заморожені ягоди скласти в пакети для заморозки або контейнери.

Взимку такі ягоди можна використовувати для каш, компотів, смузі або для приготування десертів.

Margaret

Recent Posts

У Кам’янському триває будівництво укриття у Ліцеї №22 (відео)

На місці будівництва побував мер Андрій Білоусов. "Перевірив, як просувається будівництво укриття для Ліцею №22.…

5 години ago

У ЦНАПах Дніпропетровщини можна оформити відстрочку від мобілізації

Вже з листопада в усіх офісах ЦНАП Дніпропетровщини можна оформити відстрочку від мобілізації. Подовжити її,…

7 години ago

Епідеміологічна ситуація на Дніпропетровщині: на ковід і ГРВі стали хворіти менше

Про це повідомляє голова облради Микола Лукашук. "Захворюваність на COVID-19 та ГРВІ продовжує знижуватись. Минулого…

7 години ago

У Кам’янському вшанують жертв Голодомору

Музей історії міста Кам’янське запрошує долучитися до заходів, присвячених Дню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.…

8 години ago

До свят в Україні зростуть ціни на продукти: що здорожчає для кам’янчан вже у листопаді

До різдвяних свят українцям варто очікувати підвищення цін на низку популярних продуктів. За словами експертів, здорожчання зумовлене сукупністю економічних факторів —…

8 години ago

В музеї Кам’янського відбулося свято українського слова

1 листопада до Музею історії міста завітали справжні ентузіасти та палкі шанувальники української мови. "Навіть…

9 години ago