Порівняння цін Кам’янське-Англія: чи дорого бути переселенцем

З початком війни на території України багато жителів залишили рідні домівки і змушені були евакуюватися до інших міст, а то й країн. Сім’я з Кам’янського розповіла, як опинилася у Великій Британії і як живеться переселенцям в одній із найдорожчих країн Євросоюзу.

Комуналка вона і в Англії комуналка
Кам’янчани опинилися в «гостях у Королеви Єлизавети» не на самому початку війни, а лише всередини літа. До цього очікували, що ситуація в Україні налагодиться і війна все ж таки закінчиться швидко. Але не тут-то було… Глава сім’ї залишився без роботи ще в лютому, і намагався утримувати сім’ю на скромну допомогу по безробіттю. Дружина також втратила роботу з початком війни. От і вирішили вони на якийсь час виїхати з країни, щоб убезпечити себе і свою доньку-старшокласницю, якій уже потрібно визначатися з професією і через кілька років готуватися до вступу. Кам’янчани знайшли притулок в Англії, у невеликому містечку за шістдесят кілометрів від Лондона, де проживає близько 100 тис. населення. Житло щедро надала їм британська родина похилого віку за державною програмою для підтримки переселенців. Якийсь час вони зможуть проживати там майже безкоштовно. Але комуналку, чи як називають її у Британії – податок на житло, ніхто не скасовував.

замок

У їх невеликій квартирці є водопостачання, а все інше електричне – і пічка, і опалення. Отже, за цей енергоносій треба буде сплачувати найбільше. А він у цій країні дуже не дешевий. Тож жителі туманного Альбіону намагаються заощаджувати максимально. Жоден побутовий прилад у квартирі, окрім холодильника, не повинен працювати без потреби, навіть перебувати в «сплячому» режимі. Для цього над піччю, мікрохвильовою піччю, посудомийкою обладнані спеціальні вимикачі (від кнопки увімкнення світла не відрізнити). Хочеш приготувати обід – натисни вимикач, напруга подається в мережу, і лише тоді розігрівай конфорку. Закінчив готувати – одразу ж вимкни. Жодних увімкнених у розетку мережевих фільтрів та зарядок для телефону. Мити посуд у посудомийці та прати білизну – лише вночі. Так тариф вигідніший. А при вході у квартирі стоїть електронний лічильник, який на табло показує не кіловати, а відразу суму у фунтах, яку вже “намотало” за світло. Це спонукає економити ще більше.

Домашній інтернет для британців – невиправдана розкіш. Тож у місцевих його у квартирах немає, всі користуються мобільним – хоч і дорого, але гігабайтів цілком вистачає для всіх потреб.

Розмірено і неквапливо
Про те, що життя у Великій Британії своєрідне і неповторне розповідають не лише книги та фільми, а й ті, хто побував у цій країні. Англійці живуть неспішно, на вулицях та в установах немає гонитви та метушні. Тут відразу стає зрозуміло, як вони встигають викроїти час на філіжанку післяобіднього чаю. Місцеві не поспішають ні в побуті, ні у справах, ні у спілкуванні.

Кам’янчани прибули до центру для підтримки переселенців, щоб оформити вид на тимчасове проживання. Чекали не довго, але відразу занудьгували за Україною, а вірніше за цифровими можливостями в нашій країні. Вдома є «Дія», з якою всі необхідні документи одразу під рукою, через яку зазвичай можна подати заявки на допомогу та записатися у чергу. Вдома є «Приват-24», в якому можна оформити картку, подивитися, чи прийшли тобі виплати, сплатити комуналку та інші платежі та перевірити стан рахунку. А в Англії, як і в майже всіх інших країнах Європи, такої розкоші немає. Тому все робиться через пошту: подав документи в банку на отримання картки для виплат матеріальної підтримки і чекаєш кілька днів, доки вона прийде поштою. Потім йдеш у банк, підтверджуєш, що картка у тебе і знову кілька днів чекаєш, поки листоноша кине довгоочікуваний конверт із секретним пін-кодом у спеціальний отвір у ваших домашніх дверях. Ніхто не поспішає, все по-англійськи розмірено і неквапливо.

Про ціни та покупки
Насамперед необхідно було зібрати дитину до школи. В Англії, на відміну від України, у навчальному закладі до зовнішнього вигляду суворі правила, тому учні мають вдягати лише шкільну форму. Для дівчинки придбали сорочку з краваткою, картату спідницю та піджак. А також для навчання була куплена спортивна форма – лосини та толстовка для занять узимку та спідниця з футболкою для занять у теплу пору року. І за все це заплатила школа, а точніше, держава виділила кошти на купівлю форми для дітей-переселенців. Школа лише направила до спеціалізованого магазину, який працює за цією програмою. Батькам залишилося сплатити лише покупку взуття.

дети

дети

Трохи засмутило кам’янчанку-старшокласницю лише те, що в Україні їй залишалося навчатися всього 2 роки (до 11 класу), а в Англії дівчинка має гризти граніт науки ще 4 роки, бо тут навчаються 13 років.

Середня мінімальна зарплата у Великій Британії становить близько 1850 фунтів (приблизно 80 тис. грн.). Тут існує поняття неоподатковуваної суми доходів громадян. На 2021 вона становить 100 тис. англійських фунтів за рік. Це означає, що якщо людина має щорічно меншу за цю суму, то податки вона не сплачує. Також, якщо людина працює і отримує мінімальну зарплату, але грошей на проживання та оплату поточних витрат їй все одно не вистачає, то служба зайнятості доплачує їй суму, що бракує.

Оскільки кам’янчани на новому місці ще не отримали роботи, доводиться економити. Місцеві жителі показали їм кілька магазинів, де ціни на продукти помірні, а якість не гірша. За даними за 2021 рік, англійці витрачають на продукти харчування 6,6% зарплати на місяць. Тоді як в Україні у довоєнний час йшло 36% місячної мінімальної зарплати. Ось невелике порівняння цін на продукти у магазинах Англії та України.

 

  Англія Україна
Хліб 0,65-1,49 £ (29-67 грн.) 18,50 грн.
Молоко 1л 1,5£ (67 грн.) 35 грн. за 850 мл.
Сир твердий 1 кг 5,3-7,5£ (235-340 грн.) 180-300 грн.
Ковбаса салямі 350 г 2.8£ (126 грн.) 100 грн.
Масло вершкове 250 г 1,75£ (79 грн.) 45-55 грн.
Картопля 1 кг 0,59£ (26 грн.) 10 грн.
Банани 1 кг 0,78£ (35 грн.) 45 грн.
Персики 1 кг 2£ (90 грн.) 60-70 грн.
Помідори 0,78£ (35 грн.) 35 грн.
Телятина стейк 16,20£ (730 грн.) 145 грн.
Куряче філе 5,20£ (234 грн.) 115 грн.
Фарш асорті 1 кг 7.25£ (326 грн.) 100 грн.
Пиво 0,5 л 2 £ (90 грн.) 50 грн.

молокохлеб

мясо

пиво

Без знання мови знайти роботу у Великій Британії досить проблематично, всіх переселенців відразу відправляють на курси з її вивчення. Та й праця фахівця з іноземним дипломом згідно із законом оплачується нижче, ніж із дипломом Британії.

Тож приказка «добре там, де нас немає» не завжди правдива. А чи варто їхати за тридев’ять земель без грошей та підтримки – вирішувати вже вам…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *