Будні Кам’янської станції переливання крові

З настанням війни станція переливання крові Кам’янського постійно запрошує донорів усіх груп поповнити запаси крові. Кажуть, що кожен донор буквально «на вагу золота». Про те, скільки потрібно часу, щоб здати кров, кому її можна здавати і чи багато охочих, дізнавався наш журналіст.

Ажіотажу немає

Субота, початок десятої, на станції небагатолюдно, лише троє людей. Фахівці станції кажуть, що із відкриттям приватної лабораторії у Кам’янському, де приймають кров, донорів до них почало приходити менше. Люди стали ходити до приватної клініки, там більше платять. Але фахівці попереджають: кров, яку приймають у приватних клініках, не завжди йде на потреби лікарень та наших захисників, нею розпоряджаються на власний розсуд. Тому, якщо ваша мета – допомогти, краще приходити на Інститутську, 6.

Вся процедура, якщо немає черг, займе не більше ніж 30 хвилин. Спочатку реєстрація, тому не забудьте взяти паспорт та ідентифікаційний код. Потім огляд у терапевта, де поміряють тиск та заповнять анкету вашого загального стану здоров’я. Важливо, щоб донор був здоровим, не мав хронічних захворювань, проблем із тиском, і всі органи були на місці. Після терапевта потрібно буде пройти неприємну процедуру – здати загальний аналіз крові, який беруть із пальця. І якщо все добре, вперед на другий поверх пити чай з печивом. До речі, раніше на станції давали звичайне галетне печиво, зараз дають смачне пісочне.

1

Після цього настає найважливіший момент – кроводача. На процедуру потрібно не більше 10 хвилин. Головне, після неї різко не вставати. Після цього йдете до реєстратури та отримуєте 90 гривень. Якийсь час після здачі крові може боліти рука, організм буде ослаблений, може виникнути запаморочення. Тому важливо добре відлежатися після процедури, пити багато рідини і поживно харчуватися.

Наступного разу кров можна здавати не менше ніж через 60 днів.

Пам’ятка донору

Донором крові може стати будь-який дієздатний громадянин віком від 18 до 60 років, з вагою від 50кг, який не має протипоказань після проходження спеціального медогляду.

За 3-5 днів до здачі крові потрібно не вживати алкоголь і не курити за 2-3 години, а також 2-3 години після процедури. Так як отруйні речовини, які потрапляють у кров з нікотином, дуже небезпечні для пацієнтів, особливо для новонароджених і небезпечні особисто для донора відразу після здачі крові.

Рекомендується хоча б за дві доби до кроводачі не їсти гостру та жирну їжу, а також молочні продукти. Можна їсти овочі, фрукти, борошняні вироби, нежирне варене або запечене м’ясо, макарони без масла, каші, легкі супи. Оптимальний час для того, щоб здати кров – кілька годин після їжі. Рекомендується добре поснідати.

2

Користь донорства

Донорство сприяє веденню здорового життя, оскільки до донора пред’являються особливі вимоги. Донор, який регулярно здає кров, так само регулярно проходить безкоштовне медичне обстеження. Будь-яке відхилення від норми буде відразу ж виявлено та запропоновано лікування.

Регулярна кроводача сприяє контролю кількості заліза, надлишок якого в крові не корисний для організму. Крім того, регулярно здаючи кров, донор запускає програму омолодження організму. Чоловіки рідше страждають на серцево-судинні захворювання, жінки відсувають на кілька років початок менопаузи.

У донорів за рахунок крові, що регулярно оновлюється, набагато стійкіше функціонує імунна система, печінка, підшлункова залоза, травна система. Донори, згідно зі статистикою, живуть у середньому на кілька років довше. Це зумовлено, крім постійного контролю за станом здоров’я, ще й емоційною складовою.

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *