До уваги кам’янчан: що заборонено знімати на фото та відео

На даний час спостерігається тенденція щодо успіхів Збройних Сил України на окремих напрямках ведення бойових дій. Щоденно бійці української армії в складних умовах надають адекватну відсіч російським окупантам. Ми бачимо, як поступово, крок за кроком звільняються населені пункти Херсонщини, Слобожанщини, Луганщини, Донеччини, Запоріжжя. Вказане відбувається ціною непоправних втрат з боку українців. Разом з тим, російські війська завдають опору, здійснюють ракетні обстріли житлових кварталів Нікополя, Марганця, Синельникове, Кривого Рогу і це тільки у Дніпропетровської області.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну траплялись непоодинокі випадки коли «блогери», «тіктокери» або пересічні громадяни вирішували провести відеозйомку місць прильотів ракетних ударів. Впевнені, що це відбувалось виключно з метою проінформувати громадськість щодо злочинів рф в Україні, але ж, вказані відео допомагають окупантам скорегувати вогонь, та наносити більш точні удари.
Проведення фото- та відеозйомки в Україні з моменту введення воєнного стану 24 лютого 2022 року ускладнилося. Багато професіоналів і любителів фотографії та відео протягом останніх семи місяців зіткнулися з проблемами, коли на проведення зйомки або потрібен дозвіл, або взагалі діє заборона знімати на тих локаціях, які вони обрали для своєї зйомки.
В Україні діє низка нормативно-правових документів, які встановлюють певні обмеження.
Наприклад, деякі обмеження і в мирний час діють, оскільки передбачені законом України «Про державну таємницю».
Статтею 8 цього закону визначено перелік відомостей у сфері оборони, що належать до військової таємниці. Цей перелік передбачає значний обсяг інформації, об’єктів і відомостей, що становлять державну таємницю (зокрема відомості про озброєння, дислокацію, пересування, результати діяльності) збройних сил та інших військових формувань. Відповідно до статті 18 ЗУ «Про державну таємницю», з метою охорони державної таємниці вводяться обмеження оприлюднення, передавання іншій державі або розповсюдження іншим шляхом секретної інформації. Тому навіть у мирний час встановлено обмеження фото- та відеофіксації військових об’єктів і діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.
Які військові об’єкти заборонено фотографувати та фіксувати на відео, згідно зі ст. 8 Закону «Про державну таємницю»:
•    підготовку та проведення військових операцій;
•    стратегічне та мобілізаційне розгортання військ;
•    найважливіші показники, що характеризують організацію, чисельність, дислокацію, бойову та мобілізаційну готовність, бойову й іншу військову підготовку, озброєння та матеріально-технічне забезпечення ЗСУ;
•    дислокацію, характеристики пунктів управління ЗСУ;
•    геодезичні, гравіметричні, картографічні та гідрометеорологічні дані, що мають значення для оборони країни;
•    системи озброєння;
•    показники розвитку Збройних Сил України та їх можливостей;
•    склад, завдання і матеріально-технічне забезпечення розвідувального  органу Міністерства оборони України;
•    особовий склад Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, а також осіб, які співпрацюють або раніше співпрацювали на конфіденційній основі із Силами спеціальних операцій Збройних Сил України;
•    методи та результати ведення руху опору, оперативний резерв і мережа осередків руху опору.
У роз’ясненнях Центру протидії дезінформації при РНБО України та Міністерства оборони України зазначено, що не можна публікувати/показувати: ракети, що летять (або куди вони потрапили); назви вулиць, зупинки транспорту, магазини, заводи; переміщення українських військових, військові об’єкти; роботу протиповітряної оборони; місце обстрілу або влучання снаряда; адреси, візуальну прив’язку або координати боїв; номери автомобілів,бронетехніки; потерпілих або загиблих (крім офіційних даних).
Крім того, за вчинення подібних дій передбачена кримінальна відповідальність за ст. 114-2 «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану» Кримінального Кодексу України.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *