До уваги кам’янчан: що заборонено знімати на фото та відео

На даний час спостерігається тенденція щодо успіхів Збройних Сил України на окремих напрямках ведення бойових дій. Щоденно бійці української армії в складних умовах надають адекватну відсіч російським окупантам. Ми бачимо, як поступово, крок за кроком звільняються населені пункти Херсонщини, Слобожанщини, Луганщини, Донеччини, Запоріжжя. Вказане відбувається ціною непоправних втрат з боку українців. Разом з тим, російські війська завдають опору, здійснюють ракетні обстріли житлових кварталів Нікополя, Марганця, Синельникове, Кривого Рогу і це тільки у Дніпропетровської області.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну траплялись непоодинокі випадки коли «блогери», «тіктокери» або пересічні громадяни вирішували провести відеозйомку місць прильотів ракетних ударів. Впевнені, що це відбувалось виключно з метою проінформувати громадськість щодо злочинів рф в Україні, але ж, вказані відео допомагають окупантам скорегувати вогонь, та наносити більш точні удари.
Проведення фото- та відеозйомки в Україні з моменту введення воєнного стану 24 лютого 2022 року ускладнилося. Багато професіоналів і любителів фотографії та відео протягом останніх семи місяців зіткнулися з проблемами, коли на проведення зйомки або потрібен дозвіл, або взагалі діє заборона знімати на тих локаціях, які вони обрали для своєї зйомки.
В Україні діє низка нормативно-правових документів, які встановлюють певні обмеження.
Наприклад, деякі обмеження і в мирний час діють, оскільки передбачені законом України «Про державну таємницю».
Статтею 8 цього закону визначено перелік відомостей у сфері оборони, що належать до військової таємниці. Цей перелік передбачає значний обсяг інформації, об’єктів і відомостей, що становлять державну таємницю (зокрема відомості про озброєння, дислокацію, пересування, результати діяльності) збройних сил та інших військових формувань. Відповідно до статті 18 ЗУ «Про державну таємницю», з метою охорони державної таємниці вводяться обмеження оприлюднення, передавання іншій державі або розповсюдження іншим шляхом секретної інформації. Тому навіть у мирний час встановлено обмеження фото- та відеофіксації військових об’єктів і діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.
Які військові об’єкти заборонено фотографувати та фіксувати на відео, згідно зі ст. 8 Закону «Про державну таємницю»:
•    підготовку та проведення військових операцій;
•    стратегічне та мобілізаційне розгортання військ;
•    найважливіші показники, що характеризують організацію, чисельність, дислокацію, бойову та мобілізаційну готовність, бойову й іншу військову підготовку, озброєння та матеріально-технічне забезпечення ЗСУ;
•    дислокацію, характеристики пунктів управління ЗСУ;
•    геодезичні, гравіметричні, картографічні та гідрометеорологічні дані, що мають значення для оборони країни;
•    системи озброєння;
•    показники розвитку Збройних Сил України та їх можливостей;
•    склад, завдання і матеріально-технічне забезпечення розвідувального  органу Міністерства оборони України;
•    особовий склад Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, а також осіб, які співпрацюють або раніше співпрацювали на конфіденційній основі із Силами спеціальних операцій Збройних Сил України;
•    методи та результати ведення руху опору, оперативний резерв і мережа осередків руху опору.
У роз’ясненнях Центру протидії дезінформації при РНБО України та Міністерства оборони України зазначено, що не можна публікувати/показувати: ракети, що летять (або куди вони потрапили); назви вулиць, зупинки транспорту, магазини, заводи; переміщення українських військових, військові об’єкти; роботу протиповітряної оборони; місце обстрілу або влучання снаряда; адреси, візуальну прив’язку або координати боїв; номери автомобілів,бронетехніки; потерпілих або загиблих (крім офіційних даних).
Крім того, за вчинення подібних дій передбачена кримінальна відповідальність за ст. 114-2 «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану» Кримінального Кодексу України.

Margaret

Recent Posts

У Кам’янському відбувся відкритий легкоатлетичний крос

2 травня на лівобережжі міста відбувся відкритий легкоатлетичний крос ДЮСШ №3. У змаганнях взяли участь…

14 хв. ago

Вагітна Джамала розсекретила, коли народжуватиме та чи обрала ім’я для третього сина

Українська співачка Джамала зізналась, коли має народжувати третю дитину та чи обрала вже ім'я для сина. Незабаром…

45 хв. ago

На Дніпропетровщині жінка знущалася з цивільного чоловіка

За вчинення домашнього насильства поліція Синельниківського району притягнула до кримінальної відповідальності 46-річну жінку. Підозрювана систематично чинила…

60 хв. ago

Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками (відео)

Пофарбувати яйця на Великдень можна натуральними барвниками. Знадобляться лише натуральні інгредієнти, які є на багатьох…

1 годину ago

У Кам’янському кілька вулиць лишились без води

Про відключення повідомили у Єдиній диспетчерській службі. "Кам'янське ВКГ КП ДОР "Аульський водовід" повідомляє: Для…

2 години ago

На Дніпропетровщині чоловік у маршрутці дістав гранату

Пасажир дістав «гранату» в маршрутці на 173 кварталі в Кривому Розі. Про це повідомляють СВОЇ,…

2 години ago