Кам’янчан попереджають про небезпеку вживання легкого та дешевого наркотику

Фахівці міського медичного центру здоров’я та медицини спорту Кам’янського попереджають про небезпеку вживання наркотику під назвою “насвай”:

«В Україні масово продають табачну суміш, так званий насвай. Коштує порція дешево і офіційно — це не наркотик.

До вживання активно підсаджують підлітків і курящих людей. Як стверджують наркоділки, насвай є дешевою альтернативою паління і більше того, якби вживання даної маси допомагає позбутися від тютюнозалежності. Новачкам пояснюють, що це не наркотик і жодної залежності він не викликає. Найчастіше переконання, що після вживання насвая не хочеться курити, виявляються дієвими, різниця відчувається дуже швидко. Однак насвай містить у собі набагато більший рівень нікотину, а через доступність люди швидко підпадають під фізичну і психологічну залежність. Тільки з цієї причини його можна і потрібно прирівнювати до наркотичних речовин.

Що це за речовина «насвай»?

Насвай – це суміш зеленого кольору у вигляді кульок, платівок, паличок. Його жують, закладають за губу, під мову. Прийшов в Україну з Казахстану, де був частиною місцевої культури. Однак там, як і у багатьох інших країнах Азії, його вже офіційно заборонили. Насвай виявився не просто травою, яка допомагає розслабитись. У східних країнах 80% людей, які у молодому віці захворіли на рак гортані, ротової порожнини, чи шлунково-кишкового тракту вживали насвай.

Основними інгредієнтами сучасного зілля є махорка чи табак. Щоб здешевити засіб, до складу зілля додають пил табаку, а іноді табак взагалі у його складі відсутній. Крім рослинної сировини, до суміші додають олію, послід птахів, гній тварин, гашену известь, рослинну золу. Враховуючи склад яду, щоб хоч трохи збити «аромат» до складу включаються сухофрукти та спеції. Щоб зформувати кульки додають клей та воду. Щоб викликати звикання виробники можуть додавати розтерте листя конопель, часто навіть героїн, а завдяки известку покращується процес всмоктування через слизову.

Незалежно від того, чи є в нас свої наркотики, шкоди організму це речовина приносити величезне. У розумної людини мерзотність викликає лише одне знайомство з переліком інгредієнтів, які входять до його складу. Опасність також полягає у тому, що готують його в домашніх, у переважній більшості в антисанітарних умовах. До складу входять екскременти тварин, тож легко можна заразитися гельмінтами та різноманітними кишковими інфекціями.

Короткостроковий вплив

Відразу після розсмоктування у людини з’являється сильне печіння слизової рота, тяжкість у голови та у всіх частинах тіла, апатія, запаморочення, розслабленість м’язів. Різко збільшується слиновиділення, яке при ковтанні призводить до блювання, на деяку годину залишається тошнота. У жодному разі насвай не можна поєднувати з алкоголем, ефект може бути непередбачуваний.

Довгострокові наслідки споживання

• гастрит, виразкова хвороба шлунка, двенадцятипалої кишки;

• язви слизової оболочки губ, рота;

• пародонтоз, відкладення зубного каміння, карієс, випадання зубів;

• руйнування судин, носові кровотечі;

• злоякісні новоутворення горла, губ, мови;

• порушення психоемоційного стану, дратівливість, агресивність;

необґрунтовані перепади настрою, тривожність, депресія;

• погіршення імунітету;

• зниження концентрації, пам’яті, розумових здібностей;

Це далеко не повний перелік того, якими можуть бути наслідки. Насвай викликає захворювання на психіку, деградацію особистості, гепатит, безплідність, поступовий перехід на інші наркотичні засоби, оскільки з часом людина перестає відчувати дію жувальної суміші.

Небезпечне захоплення цим засобом для підлітків. Не розуміючи опасности, наслідуючи моду, цікавість, вживаючи за компанію, вони прирікають собі на розумову відсталість, погану успішність, руйнують свою життя.

Які симптоми вказують на те, що поруч із вами людина, яка вживає насвай:

• збільшене виділення слини, залежний постійно спльовує;

• неприємний запах із рота;

• шлунково-кишкові розлади, пронос, тошнота, блювання, може діагностуватися гастрит, язва;

• болі в печінці, запальні захворювання нірок;

• різка зміна настрою від ненормальної веселості до пригніченості та дратівливості;

• поява галюцинацій;

• спостерігаються провали у пам’яті.

Перш ніж почати вживати насвай варто знати, що самостійно впоратися з залежністю не можна. Особливо якщо жувальна суміш містить сильні наркотики. Насвай вимагає, щоб лікування було одержано якнайшвидше, тоді воно буде ефективнішим, легшим і не встигне нанести сильного вреду.

Якщо ви вже вживаєте насвай і хочете позбутися залежності, або помітили ознаки вживання у близької людини – слід звернутися до наркологічної клініки, де для пацієнтів розроблятиме індивідуальну програму, пройшовши яку залежність припинитися. У місті Кам’янське Ви можете звернутись за допомогою до лікарів – наркологів КНП КМР «Кам’янська міська лікарня №1» за адресою: вул. Коваленка 1, моб. тел. 098-177-97-75.

Пам’ятайте! Відмовившись від вживання «легких» наркотиків зараз, ви певною мірою страхуєте собі від уживання сильніших у майбутньому. Це формує вольові здібності, які неодмінно вам знадобляться у майбутньому”.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *