Categories: Економіка

До уваги водіїв Кам’янського: наскільки подорожчає паливо на АЗС

Верховна Рада ухвалила закон №7668-д, яким повернула стягнення акцизу з палива для українців. Про це депутат Верховної Ради Ярослав Железняк повідомив у своєму телеграм-каналі. LIVE опитало експертів, як закон вплине на роздрібні ціни на заправках.
Ухвалений закон передбачає, що з кожної тисячі літрів бензину, дизельного палива та біопалива з операторів ринку нафтопродуктів стягуватиметься акциз у розмірі 100 євро, з кожної тисячі літрів зрідженого газу – 2 євро. При цьому Верховна Рада залишила чинним розмір ПДВ на всі види нафтопродуктів – 7%.
Опитані виданням експерти розповіли, що ухвалення парламентом цього закону може вилитися у підвищення роздрібних цін на паливо.
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев вважає, що закон призведе до підвищення цін на бензин та дизель як мінімум на 3 грн/л. Подорожчання може бути й більшим, ніж на 3 гривні, якщо зміниться нинішній низхідний тренд на зовнішніх ринках. Крім того, повернення акцизу на скраплений газ, за ​​словами Геннадія Рябцева, додасть у ціннику на це паливо ще одну гривню.
Експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук підрахував, що повернення акцизу може призвести до подорожчання дизеля та бензину на 4 грн/л, а зрідженого газу – на 2 грн/л. Але він наголосив, що ухвалення Радою цього закону лише створило передумови для подорожчання палива, але чи станеться це насправді — залежить від кількох чинників.
Зокрема, сьогодні на ціну палива впливають не лише розмір податків та ціни на зовнішньому ринку, а й курс гривні.
Директор ТОВ Консалтингова група А-95 Сергій Куюн вважає, що підвищення цін на АЗС не буде. Так, акциз збільшить закупівельну вартість, але у вересні вона знизилася через падіння світових цін на нафту та нафтопродукти”. При цьому експерт зазначає: “акциз на бензин та дизель становитиме 4 грн/л, на автогаз – 2 грн. Це 7-8% кінцевої ціни на АЗС”.

Олена

Recent Posts

На Дніпропетровщині презентували виставку писанок, намальованих дітьми-переселенцями

На Дніпропетровщині відкрили виставку писанок. Їх створили діти-переселенці під час майстер-класу. В експозицію потрапили 15…

12 години ago

Де у п’ятницю в Кам’янському вимикатимуть світло

Про планові відключення повідомили у Єдиній диспетчерській службі. "АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» інформує: У зв'язку…

13 години ago

Кам’янське втратило захисника

Про це повідомив мер Андрій Білоусов. "07 травня 2022 року в бою поблизу населеного пункту Новоселівка…

13 години ago

У Дніпрі Skoda збила жінку: потерпіла померла на місці

У неділю, 5 травня, у Дніпрі на вулиці Андрія Сахарова сталася ДТП. Там жінка переходила…

14 години ago

У Кам’янському сварка чоловіків закінчилася різаниною

Злочин стався 3 травня близько 20:00 у дворі однієї з багатоповерхівок міста. Поліцейські з’ясували, що…

14 години ago

Лідер гурту «Без обмежень» презентував пісню на честь “Азову” (відео)

Український гурт БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ презентував відеороботу на пісню "Героям", від прослуховування якої йдуть мурахи по…

15 години ago