Щороку на Дніпропетровщині рятують тисячі людей із хворим серцем

Гіпертонія та ІХС, інфаркти у дорослих та вроджені патології у дітей. За рік лише через одну спеціалізовану медустанову Дніпропетровщини проходять десятки тисяч пацієнтів. Щодня, щоби серця українців билися, тут працюють кардіологи, хірурги, анестезіологи, діагности та інші.

У Всесвітній день серця вони розповіли, як рятують життя. Поліклініка, стаціонарне відділення та клініко-діагностична лабораторія. Лише за дев’ять останніх місяців тут проконсультували 68 тисяч людей. Це річна норма довоєнного часу.

У закладі – повний цикл допомоги людям із хворим серцем. Кожне відділення спеціалізується виключно на серцевих хворобах.

“Є, наприклад, операції, під час яких потрібно вирізати частинки серця. Фахівець МРТ нагадує хірургу, в якій частині та скільки міліметрів потрібно прибрати. Якщо він не спеціалізуватиметься саме на кардіопатології, то не зможе дати чітких рекомендацій оперуючому”, – пояснює кардіохірург Сергій.

Операції тут виконують надскладні. Щоби запустити правильну роботу серця Ольги Кузнєцової, з її ноги взяли вену. Нею замінили ті ділянки серцевих судин жінки, які не пропускали кров. Минуло вісім днів після операції на відкритому серці та пацієнтка вже на ногах. Радіє, бо її нестерпний біль зник.

«Мені дали життя, і я насолоджуюся нею. Тепер маю два дні народження. Один, коли мене оперували. Інший – 25 вересня. Його зустріла у лікарні. Почуваюся вже чудово. Вдячна всім тутешнім лікарям! Вони золоті», – розповіла Ольга Кузнєцова.

Кардіохірург Микола щойно вийшов із операційної. Його пацієнт мав сильні задишки. Чоловік швидко втомлювався. Найлегші справи були йому не під силу. Причина у закритій судині серця. Тому третина органу не забезпечувалася киснем. Її відкрили та закріпили металевим каркасом.

«Цей пацієнт плановий, але виконуємо термінові операції, наприклад при інфарктах. Їх на рік відбувається десь 5,5 тис. Це лише по області, – каже кардіохірург Микола.

– Це коли посудина серця закрита і орган гине клітина за клітиною. Те, що ми робимо, це як гасіння пожежі. Чим швидше вгамуємо, тим більше вціліємо. Що швидше відкриємо судину, то більше залишиться серце людини. З ним йому жити». Якою буде якість життя пацієнта, залежить і від хворого. Відчув біль у грудях, у серці – не треба сподіватися, що пройде саме. Серед неінфекційних серцево-судинних захворювань першому місці за смертністю. У рік у закладі проводять до 2,5 тисяч операцій. 250 із них припадають на дитячу хірургію. Пацієнти тут здебільшого – новонароджені.

Кардіохірург Олег згадує, що його найменший пацієнт важив до 600 грамів. «Їхні серцеві судини в діаметрі по одному міліметру, – розповідає Олег. – Із початком війни у ​​нас розширилася географія пацієнтів. З Дніпропетровщини – менш як половина. Інших везуть із Запоріжжя, Донецька, Луганська, Харківської області. Бували навіть діти із Полтавщини». Необхідні для врятування життя матеріали – дорогоцінні. Їх наявність забезпечують коштом обласного та державного бюджетів. Цього року закуплено на 30 та 54 млн грн відповідно. Ще на 16,4 млн. заклад отримав медичне обладнання від Дніпропетровської ОВА. Це кисневий генератор, рентген, апарати ШВЛ та монітори.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *