Технічний ліцей Кам’янського відзначає ювілей

Сьогодні, 19 жовтня, Технічний ліцей ім. Анатолія Лигуна відзначає свій ювілей – 115 років з дня заснування.

На початку ХХ сторіччя в Кам’янському, було 12 учбових закладів, серед яких дві гімназії, заводське училище, дві земські школи, чотири школи різних благодійних товариств і ще кілька шкіл. Центром Кам’янського була гімназична вулиця (нині це проспект Пеліна). Саме на ній були побудовані дві гімназії – чоловіча та жіноча. 1907 рік – рік заснування навчального закладу, який дав знання багатьом поколінням учнів.
Велика заслуга у відкритті чоловічої гімназії в Кам’янському належала директору Дніпровського металургійного заводу Ясюковичу Гнату Гнатовичу. Для її утримання було створене товариство “Просвіта”.
Першим директором гімназії був відомий український педагог і громадський діяч Д.Сигаревич (1868-1914), запрошений правлінням товариства “Просвіта”, членами якого були представники адміністрації та службовці Дніпровського металургійного заводу.
Працюючи директором гімназії Д.Сигаревич проявив неабиякий адміністративний та педагогічний талант: було заново поставлено викладання предметів, організовано гімназійний оркестр, хор, гурток сокольської гімнастики. Чоловіча гімназія була класичною. В ній викладали переважно мови – грецьку, французьку, німецьку.
Чоловіча гімназія знаходилась у приміщенні школи № 1 (перший корпус теперішнього технічного ліцею). Вхід прикрашала табличка зі словами, вибитими золотими літерами: “Державна чоловіча гімназія”. Ця табличка зберігається у музеї історії навчального закладу донині. Значно пізніше відкрили і жіночу гімназію, яка дістала назву “Державна жіноча гімназія”. Її директором стала А.О.Мороз.

З середини 80-х років ХХ сторіччя середня загальноосвітня школа №1 носить ім’я свого земляка та випускника, політичного та державного діяча Леоніда Ілліча Брежнєва.
Рішенням Дніпродзержинської міської ради народних депутатів № 309 від 15 листопада 1989 року на базі СШ № 1 та індустріального інституту ім. Арсенічева був створений технічний ліцей.
1 вересня 1990 року перші ліцеїсти розпочали навчання у технічному ліцеї.

2 листопада 2018 року на 29 сесії Кам’янської міської ради VII скликання було прийнято рішення про присвоєння комунальному закладу «Технічний ліцей» Кам’янської міської ради імені Анатолія Лигуна.

 

Олена

Recent Posts

У Кам’янському облаштовують три бомбосховища (відео)

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. Минулого року на баланс КП «Добробут» були передані…

7 години ago

У парку Кам’янського відзначать День матері

11 травня до Дня матері Центральний міський парк Кам'янського запрошує наших любих матусь на святковий…

8 години ago

Сьогодні у Кам’янському може не працювати вуличне освітлення

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "НЕК «Укренерго» повідомляє, що сьогодні, 08 травня, до…

8 години ago

У Кам’янському потрійне ДТП на Дорожній (відео)

Аварія сталася сьогодні, 8 травня, у Кам'янському, у селищі Будівельників. Дорожня пригода потрапила на камери…

8 години ago

“Молода Бджола” оголошує у Кам’янському конкурс «Моя мама – найкраща»

Раді оголосити про старт конкурсу «Моя мама – найкраща»! Запрошуємо юних митців взяти участь у…

8 години ago

День пам’яті та перемоги над нацизмом: Дніпропетровщина вшановує жертв Другої світової

На Дніпропетровщині в День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій вшанували жертв війни.…

9 години ago