Китайська проблема у Кам’янському

Кілька днів тому один із дніпровських засобів масової інформації повідомив тривожну новину – у Дніпрі кудись зникли такі незмінні супутники нашого міського життя, як горобці.
Ми спеціально провели спостереження, і висновок аналогічний – у Кам’янському теж не стало видно цих птахів. Синички є, зустрічаються вони досить часто, а от горобців чомусь не стало.
Дніпровське видання зазначає, що горобців стало набагато менше не лише у Наддніпрянщині, а й у Європі. Як причина називається те, що змінилася конструкція житлових будинків – тепер дахи влаштовані так, що немає звичного «козирка», і горобцям нема де будувати гнізда, тому вони йдуть із міст.
Чесно кажучи, у цю версію віриться важко: будинки нової конструкції будуються добрий десяток років, а горобці зникли лише кілька місяців тому. Сказати, що різко погіршилася екологія не можна, як би ніяких особливих змін у стані повітря чи води не помічено. Може, наших пернатих супутників налякала війна з її вибухами та пожежами? Як знати, як знати. Може, місцеві екологи Дніпра та Кам’янського спробують пояснити справжню причину зникнення горобців? Тим більше, що цей птах завжди вважався одним з найвибагливіших, переживав він і рекордну спеку, і аномальні морози. Що ж тепер сталося?
Незважаючи на незначність, зникнення горобців – величезна проблема. В історії людства є сумний приклад – комуністичний Китай 50-60-х років минулого століття. Там під час «великого стрибка» горобцям було оголошено всенародну війну – мовляв, вони клюють зернові на полях та плоди в садах, чим завдають шкоди сільському господарству. На горобців полювали десятки, а то й сотні тисяч людей, їхні трупи звозили цілими вантажівками. У результаті популяцію птахів неабияк порідили, але зі зникненням горобців з’явилася серйозна проблема – сади, поля та городи зазнали масової навали комах-шкідників, які знищували все те, що росло, начисто. А знищувати цих шкідників не було кому – горобців не було, кажуть, згодом Китаю довелося купувати живих горобців за кордоном. Такий китайський досвід. А в Кам’янському, до речі, вже цього літа помічали масу комах, що пожирають зелень. Раніше цих тварин чи не було зовсім, чи було їх зовсім небагато. А тепер боротися з ними нема кому…
Тож без горобців буде нам зовсім погано.

Олена

Recent Posts

Де у Кам’янському відключать сьогодні світло

Про це повідомляє АТ “ДТЕК Дніпровські електромережі”. У зв’язку з виконанням профілактичних робіт у четвер,…

3 хв. ago

Мер Кам’янського привітав мешканців міста з Днем вишиванки

На території міста протягом цієї ночі надзвичайних подій не сталося. Про це повідомив мер міста,…

15 хв. ago

Гороскоп на 16 травня 2024 року

Овен Слід готуватися до складного дня, коли проблеми й неприємності виникатимуть у найнесподіваніших місцях. Складіть…

19 хв. ago

Росіяни знову обстрілювали Дніпропетровщину

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Вчора ввечері агресор ще раз обстріляв Нікопольщину. Вогонь…

21 хв. ago

У Дніпрі пенсіонер вдавився печінкою та впав у кому

На Великдень до "швидкої" Дніпра зателефонували родичі дідуся та повідомили, що літній чоловік удавився шматком…

23 хв. ago

Сильна пожежа у Дніпрі: загорілось підприємство (відео)

15 травня, о 18:40,на вулиці Набережна Заводська Новокодацького району  Дніпра, виникла пожежа. Прибувши за вказаною…

27 хв. ago