Відключення світла у Кам’янському: городяни готуються по-сучасному

У багатьох містах України настали «темні» часи. Часті відключення електроенергії не оминули і Кам’янське – деякі райони міста годинами сидять без світла. Тому містяни вигадують різни способи, щоб не сидіти у темряві.

Не сумніваємося, що всі вже запаслися свічками – у магазинах та на ринках їх просто не знайти. Приготували ліхтарики та додаткові набори батарейок для них. Більш винахідливі навчилися робити лампадки із бинту та олії, або конструюють мініатюрні горілки із бляшанки з-під напоїв та сухого спирту. Ті, хто живе у приватному будинку можуть встановити на подвір’ї бензиновий або газовий генератор, який забезпечить електрикою всю оселю. Проте для жителів багатоповерхівок такий метод недоступний. От і знаходять жителі квартир більш прогресивні методи. Так, нещодавно наш журналіст помітив на одному з будинків лівобережжя невелику сонячну батарею. Скоріше за все, енергію вона постачає лише до однієї із квартир через свій компактний розмір приблизно 0,7х0,5 метри. І встановив її заощадливий господар не на даху, куди завжди можуть залізти ті, кому чуже добро більше треба. А розмістилася така панель на стіні восьмого поверху, прямо під вікном – від злодіїв далеко, а до сонця ближче.

Такий спосіб добувати власну «зелену» електроенергію – не новина для багатьох країн світу. Наприклад, у Туреччині майже всі будинки обладнані сонячними батареями, адже сонця у цій жаркій країні – хоч греблю гати. Чому б його не вжити із користю… Та й у Кам’янському такі сучасні новинки з’явилися вже декілька років тому, проте розміщені вони виключно на землі, подалі від жилих районів. А от щоб на будинках таке облаштовували – це дивина.

Стало цікаво, скільки ж коштують такі сучасні технології. На одному із сайтів продажу таку невеличку сонячну батарею китайського виробництва можна придбати за 3 тис. гривень. Як інформує продавець, монокристалічна сонячна панель є чудовим варіантом для використання у дачах, мисливських або рибальських будиночках (а тепер і у звичайній квартирі згодилася). Генерація даної панелі дозволить живити енергозберігаюче освітлення, малий автомобільний холодильник, зарядку ноутбуку, смартфону тощо. Потужність даного фотомодуля становить 50 Вт, номінальна напруга 12 В. Вага 4,6 кг. Сонячний фотомодуль є екологічно чистим.

Проте доведеться ще витратитися на встановлення такої батареї. Якщо вирішите приєднатися до мережі, необхідно буде придбати трансформатор, що перетворює струм. От і виллється такий захист від блекауту у кругленьку суму. А якщо використовувати таку невелику батарею без приєднання до мережі, то її вистачить, щоб живити пару лампочок, зарядити акумулятор або павербанк.

Та все ж стає приємно за Кам’янське та його винахідливих мешканців, які вирішать будь-які труднощі: і холод, і «темряву» переможуть.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *