Жертви «тихого полювання» у Кам’янському

У жовтні поточного року в місті Кам’янське було зареєстровано 4 випадки отруєння дикорослими грибами із 5 постраждалими. Про це повідомили у Кам’янському районному управлінні Держпрожспоживслужби.
Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на ринках. Краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торгових мережах.
Ще раз попереджаємо! Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук у місцях несанкціонованої торгівлі чи продавців на дорогах!
Багаторічний аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість отруєнь обумовлено вживанням пластинчастих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Необхідно пам’ятати, що отруєння також можуть спричинити їстівні дикорослі гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях або вздовж автомобільних доріг.
Гриби є сильними сорбентами, які протягом двох-трьох діб залучають усі можливі токсини у ґрунті навколо грибниці.
Симптоми грибного отруєння різні: найчастіше нудота, блювання, біль голови, галюцинації, біль у животі.
Слід пам’ятати, що гриби – це специфічний продукт і зовсім не дитяча їжа, тому не давайте грибні страви малолітнім дітям. Клітковина хітин, що входить до їх складу, майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою їжею». Не можна вживати гриби вагітними та годуючими грудьми.
Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини чи срібних ложок – вони неправдиві. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, що також міститься у всіх грибах.
Якщо після споживання грибів відчуваєте себе погано або помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, маячня та поява галюцинацій, запаморочення, підвищення температури тіла, біль у животі, ядуха, зниження пульсу):
– негайно зверніться до свого сімейного лікаря або викликайте швидку допомогу. До її приїзду промийте шлунок. Пийте багато рідини.
– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
Жодного самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Щоб бути спокійним за себе і свою сім’ю, краще вживати гриби, придбані в торговельній мережі.
Бережіть своє здоров’я та життя, рідних та близьких Вам людей!

Олена

Recent Posts

У Кам’янському пройшов звітний концерт хореографічних відділень мистецьких шкіл міста

На танцювальному заході побував міський голова Андрій Білоусов. "До Міжнародного Дня танцю на сцені кіноконцертного…

10 години ago

Активісти Кам’янської “Бджоли” продовжують допомагати у “Волонтерському центрі”

На базі “Волонтерського центру” представники ГО “Бджола” допомагали волонтерам формувати набори гуманітарної допомоги, консультували мешканців…

10 години ago

Майстер-клас “Вірю в ЗСУ” у Волонтерському центрі Кам’янського

ГО “Бджола”, Фонд розвитку Кам’янського” та Козацька церква Пресвятої Покрови влаштували благодійний майстер-клас, на якому…

10 години ago

Каметсталь відзначає ювілей прокатного стана 400/200

Провідний прокатний стан Каметсталі сягнув першого десятиліття своєї історії. Колектив прокатників у ювілейний рік продовжує…

11 години ago

Низка вулиць Кам’янського отримала нові назви (перелік)

19 квітня на засіданні сесії міською радою було прийнято декілька рішень щодо перейменування об’єктів топонімії…

12 години ago

Зупинилося серце захисника з Кам’янського

Трагічну новину повідомив мер Андрій Білоусов. "28 квітня, перебуваючи на лікуванні, помер майор Іваненко Юрій Іванович.…

12 години ago