Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Італійський кекс “Пенеттоне”

Італійський великодній стіл неможливо уявити без смачного кексу “Панеттоне”, який зовні дуже схожий на нашу традиційну паску. Згідно з офіційною історією, цей кекс вперше спекли у XVI столітті для герцога Людовико чи Моро за його власним рецептом, який відтоді не змінювався.

Поява кексу “Панеттоне” оточена легендами. За однією з версій, його назва походить від італійського pan del ton, що означає “хліб розкоші”.

Самі італійці люблять пов’язувати появу цього кулінарного шедевра з романтичною легендою про юнака Тоні з багатої та впливової родини, який закохався у дочку міланського пекаря. Щоб бути ближчою до коханої, Тоні найнявся в підмайстри до її батька, а щоб дівчина звернула на нього увагу, винайшов рецепт дивовижного смаку солодкого хліба у формі купола з родзинками, лимонною цедрою та шматочками апельсина. Звідси і назва кексу – Pani di Antonio (Хліб від Тони).

Оригінальний рецепт нескладний, хоча може трохи змінюватись залежно від наявності продуктів та власних побажань. Буває “Панеттон” і з шоколадом, і з кедровими горішками, і з екзотичними фруктами. А оскільки він подобався всім, хто його куштував, сьогодні «Панеттон» — це гордість уже не лише Італії, а й Франції, Іспанії та навіть Латинської Америки!

У наших магазинах теж можна зустріти ці кекси у великих ошатних коробках. І продаються вони не тільки до Великодня, а й цілий рік. Господині почали експериментувати і намагаються спекти «Панеттон» в домашніх умовах. Сьогодні ми розповімо, як швидко приготувати справжній італійський кекс «Панеттон».

СКЛАДОВІ
850 г борошна, 25 г дріжджів, 50 г цукру для опари, 1 ст. л. цукру для тіста, 180 г вершкового масла, 2 яйця, 4 жовтки ,150 г родзинок ,100 г цукатів, 100 г горіхів, 1,5 ч. л. солі, цедра одного середнього лимона, 1/2 ст. води.

ПРИГОТУВАННЯ
Розчини дріжджі та цукор у теплій воді. Додай півсклянки борошна та перемішай. Залиш опару під рушником на 20-30 хвилин.
Натри цедру на дрібній тертці, намагаючись не зачіпати білу частину лимона.
Решту борошна помісти на дерев’яну поверхню. Створи невелику вирву і поклади в неї розтоплене вершкове масло, цедру, цукор, яйця, жовтки та опару.
На вимішування тіста має піти щонайменше 10 хвилин. Необхідно, щоб у тісті добре розвинулася клейковина. Воно має стати досить еластичним і таким, що тягнеться, майже як жувальна гумка.
Додай цукати, родзинки та горіхи, перемішай. Залиш тісто на 1,5 години в теплому місці, доки обсяг тіста не збільшиться щонайменше вдвічі.
Заповни тістом 1/3 об’єму форми для випічки, заздалегідь застелявши її пергаментом.
Залиш на 1 час у теплому місці для того, щоб тісто заповнило форму до країв.
Випікай «Панеттоне» протягом 15 хвилин у заздалегідь розігрітій до 190 градусів духовці, потім ще 20–30 хвилин при температурі 160 градусів. Готовність перевір дерев’яною шпажкою.

Олена

Recent Posts

Головні події Кам‘янського за тиждень (відео)

Про них повідомив мер міста Андрій Білоусов. Більш детально дивіться у відеосюжеті:  

8 години ago

У Кам’янському відсвяткували День народження дитячо-юнацької футбольної школи “Надія”

У п’ятницю, 1 листопада, в Кам’янському на базі СК “Прометей” відбувся фестиваль з футзалу серед…

8 години ago

На Донеччині загинув захисник із Кам’янського

Про це повідомив мер міста Андрій Білуосов. "31 грудня 2024 року в бою поблизу Успеніна…

9 години ago

У Дніпрі на смерть збили людину

Ввечері у суботу, 1 листопада, у Дніпрі на Мануйлівському проспекті автомобіль насмерть збив людину. Про…

9 години ago

Кам’янські акробати стали призерами всеукраїнських змагань

З 27 по 31 жовтня в місті Вінниця відбулися Чемпіонат України серед юнаків та Кубок…

10 години ago

На Дніпропетровщині жінка вбила свого чоловіка

Під час конфлікту жінка завдала потерпілому смертельного ножового поранення. Повідомлення про злочин надійшло до поліції…

10 години ago