Поява кексу “Панеттоне” оточена легендами. За однією з версій, його назва походить від італійського pan del ton, що означає “хліб розкоші”.
Самі італійці люблять пов’язувати появу цього кулінарного шедевра з романтичною легендою про юнака Тоні з багатої та впливової родини, який закохався у дочку міланського пекаря. Щоб бути ближчою до коханої, Тоні найнявся в підмайстри до її батька, а щоб дівчина звернула на нього увагу, винайшов рецепт дивовижного смаку солодкого хліба у формі купола з родзинками, лимонною цедрою та шматочками апельсина. Звідси і назва кексу – Pani di Antonio (Хліб від Тони).
Оригінальний рецепт нескладний, хоча може трохи змінюватись залежно від наявності продуктів та власних побажань. Буває “Панеттон” і з шоколадом, і з кедровими горішками, і з екзотичними фруктами. А оскільки він подобався всім, хто його куштував, сьогодні «Панеттон» — це гордість уже не лише Італії, а й Франції, Іспанії та навіть Латинської Америки!
У наших магазинах теж можна зустріти ці кекси у великих ошатних коробках. І продаються вони не тільки до Великодня, а й цілий рік. Господині почали експериментувати і намагаються спекти «Панеттон» в домашніх умовах. Сьогодні ми розповімо, як швидко приготувати справжній італійський кекс «Панеттон».
СКЛАДОВІ
850 г борошна, 25 г дріжджів, 50 г цукру для опари, 1 ст. л. цукру для тіста, 180 г вершкового масла, 2 яйця, 4 жовтки ,150 г родзинок ,100 г цукатів, 100 г горіхів, 1,5 ч. л. солі, цедра одного середнього лимона, 1/2 ст. води.
ПРИГОТУВАННЯ
Розчини дріжджі та цукор у теплій воді. Додай півсклянки борошна та перемішай. Залиш опару під рушником на 20-30 хвилин.
Натри цедру на дрібній тертці, намагаючись не зачіпати білу частину лимона.
Решту борошна помісти на дерев’яну поверхню. Створи невелику вирву і поклади в неї розтоплене вершкове масло, цедру, цукор, яйця, жовтки та опару.
На вимішування тіста має піти щонайменше 10 хвилин. Необхідно, щоб у тісті добре розвинулася клейковина. Воно має стати досить еластичним і таким, що тягнеться, майже як жувальна гумка.
Додай цукати, родзинки та горіхи, перемішай. Залиш тісто на 1,5 години в теплому місці, доки обсяг тіста не збільшиться щонайменше вдвічі.
Заповни тістом 1/3 об’єму форми для випічки, заздалегідь застелявши її пергаментом.
Залиш на 1 час у теплому місці для того, щоб тісто заповнило форму до країв.
Випікай «Панеттоне» протягом 15 хвилин у заздалегідь розігрітій до 190 градусів духовці, потім ще 20–30 хвилин при температурі 160 градусів. Готовність перевір дерев’яною шпажкою.
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук вітає кам'янчан з 275-ю річницею заснування міста.
20-річного чоловіка, раніше судимого за аналогічні злочини, засуджено до 5 років позбавлення волі за шахрайство.…
До Дня міста у Кам'янському відкрили після капітального ремонту оновлений харчоблок у Ліцеї інформаційних технологій. …
Якщо прохолодного осіннього вечора захочеться поласувати чимось ситним та смачненьким - неодмінно варто приготувати салат…
У Кривому Розі в районі 96-го кварталу дружина виявила повішеним власного чоловіка. Про це передає "Відомо" з…
Відомий телеведучий Олексій Суханов відверто розповів про особисте життя і що робить сам, аби пробуджувати в стосунках…