Сало називають українською суперїжею. Та чи достатньо ми про нього знаємо? Адже за століття навколо цього продукту виникло чимало міфів.
Які найпоширеніші твердження про сало насправді є міфами, роз’яснив експерт із здорового харчування і фітнес-тренер Віктор Мандзяк.
Сало не поступається за користю рибному жиру
У рибному жирі є незамінні кислоти. В салі їх нема взагалі. Загалом жирна морська риба багата на омега-3 жирні кислоти, яких в салі дуже мало.
Сало містить незамінні амінокислоти
Це стандартна маніпуляція продавців сала: вони на цьому акцентують, але мовчать про кількість тих амінокислот в салі. І їх там півтора грама на 100 грамів продукту.
Щоб задовольнити добову потребу в амінокислотах за рахунок сала, треба спожити його 4,5 кілограма. А якщо людина худне, то все 6,6 кілограма цієї смакоти. Така кількість сала дасть організму 53 тис. калорій, що в 35 разів перевищує бажану добову калорійність раціону.
Сало покращує роботу жовчного
Процеси травлення – злагоджений механізм, нам не треба намагатись цілеспрямовано стимулювати жовчний міхур. Все, на що варто звернути увагу здоровій людині в плані харчування – кількість калорій і речовин, які вона отримує з їжею.
Сало корисне жиророзчинними вітамінами
Наявність цих речовин нічого не говорить про їхню кількість. Добова норма вітаміну Е – 15 мг, в 100 грамах сала – 0,6 мг. Відповідно, щоб закрити цю добову норму треба спожити всього 2,5 кілограма сала.
“Сало – дуже калорійний продукт з великою кількістю насиченого жиру, низькою поживною цінністю. Не наїдайтесь ним, ласуйте”, – підсумував Мандзяк.