Реалії Кам’янського: нічийні гуртожитки?

На фотографіях, які ви бачите – територія біля гуртожитку ДМК на вулиці Астраханській, що на селищі Будівельників.

мусор 1
Ці гуртожитки виникли давно, ще у 80-х роках минулого століття. Вони були сімейними, тут жили сім’ї працівників ДМК, і меткомбінат не лише селив тут своїх працівників, а й брав на себе відповідальність за ці будинки – оплату за подачу тепла, води, електроенергії, вивезення сміття тощо. Мешканці сплачували за всі послуги ЖЕКу ДМК.
Потім настали інші часи. ДМК було приватизовано, його власником стала корпорація «Індустріальний союз Донбасу». Новий власник узяв на себе утримання гуртожитку, хоч і були проблеми, але все ж таки будівлі під номерами 99-а та 99-б по вулиці Астраханській були у більш-менш нормальному стані. Але в 2017 році на комбінат прийшов новий власник, спочатку як керуюча компанія, а потім і повноправного власника – структура «Метінвест», що належить Рінату Ахметову та Вадиму Новинському. Нові господарі почали потихеньку позбавлятися соціальної сфери – палацу культури, спорткомплексу, профілакторію, дитячого табору та гуртожитків. Все це було виставлено на продаж, місяць за місяцем у цих об’єктів з’являлися нові власники. Ось тільки гуртожитки Астраханською не продавалися, їх власником залишався ДМК. Цікаво, що після приходу Ахметова-Новинського комбінат було перейменовано на Каметсталь, але ДМК офіційно залишився, і його на балансі залишилися проблемні об’єкти, у тому числі й гуртожитки по Астраханській. Швидше за все, нові власники будуть робити все можливе, щоб зіпхнути ці будівлі на баланс міської ради, тобто просто позбутися гуртожитків та перекласти всі проблеми щодо їх утримання на міську владу.
Але все це – у майбутньому, а поки що, зважаючи на все, керівництву комбінату зовсім не хочеться займатися гуртожитками. Ці будівлі, за наявними даними, залишилися на балансі Дніпровського металургійного комбінату – підприємства, якого вже фактично немає. І господаря у гуртожитків на сьогоднішній день теж начебто ні. І купа сміття на фотографії це доводить – виходить, що просто нема кому сьогодні укласти договір з міською компанією, яка займається вивезенням сміття, і хоч якось утримувати територію, що прилягає в порядку.

мусор 2

А взагалі якось нелогічно виходить – нові власники не просто перейменували підприємство, а взяли під прапори Каметсталі все те, що приносить прибуток. А соціальну сферу, зокрема, гуртожитки, залишили на балансі ДМК, що вже не існує, тобто просто кинули на свавілля долі.
Нинішнє керівництво Каметсталі дуже любить поговорити, як комбінат допомагає місту. Але ці фотографії показують зворотне. Адже в заводських гуртожитках здебільшого живуть ті, хто працює на меткомбінаті. Виходить, що їхня праця новим господарям потрібна, а от умови їхнього життя дирекції, як кажуть, «до лампочки»?

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *