Categories: Це цікаво

Рафінована чи нерафінована: яка олія корисніша і чому?

Олія – незамінний продукт на кожній кухні. Проте не всі знають, у чому різниця між рафінованою і нерафінованою олією та до яких страв варто додавати кожну з них.

На якій олії варто смажити, а якою краще заправляти салати, розповідаємо у матеріалі Styler нижче.

У чому відмінність?

Найголовніша відмінність між цими продуктами – спосіб обробки та очищення олії.

Нерафінована проходить тільки первинну механічну фільтрацію. Це метод холодного віджиму, що дозволяє зберегти запах і колір.

Холодний віджим є найбільш щадним, бо він не передбачає додаткового підігріву олії. Відповідно це не відбивається негативно на якості продукту. Така олія насиченіша й жирніша, тому є кориснішою, бо містить у собі максимальну кількість вітамінів і жирних кислот.

Оскільки нерафінована олія зазнає меншої обробки, відповідно є кориснішою. Регулярне її вживання нормалізує обмінні процеси та зміцнює імунітет.

Рафінована олія проходить кілька етапів очищення. Під час рафінації з неї видаляються речовини, які можуть випадати в осад і давати каламутний вигляд. А також речовини, що надають специфічний аромат. Саме тому рафінована олія світліша та без запаху. Додаткові етапи очищення зменшують кількість корисних речовин, але не критично.

Коли яку олію краще використовувати?

У кулінарії нерафінованою олією заправляють салати і готують соуси (без нагрівання). Але на ній не радять смажити й тушкувати. Вона має доволі специфічний аромат, який не кожному до вподоби. Відповідно вона здатна змінювати смак страви.

Ще однією вагомою причиною, чому її не варто використовувати для смаження є те, що при нагріванні з високою температурою можуть утворюватися небезпечні хімічні сполуки – канцерогени.

Рафінована олія підходить для смаження й приготування дієтичної або пісної їжі. При нагріванні її смак не змінюється, але при повторному там з’являються небезпечні для здоров’я речовини. Тому не варто смажити в одній і тій самій олії двічі чи більше разів.

Margaret

Recent Posts

Російські агресори знищили на Дніпропетровщині 4 тисячі тон зерна (відео)

У Синельниківському районі російські окупанти знищили "шахедами” 4 тисячі тонн зерна.  Про це виданню “Межівський…

34 хв. ago

На Дніпропетровщині зафіксовано вже 9 випадків хвороби Лайма

В області почався сезон кліщів. Вони майже непомітні, але можуть залишити на все життя артрит,…

2 години ago

У Кам’янському відбулася церемонія нагородження “Цвіт нації” (відео)

Захід відвідав міський голова Андрій Білоусов. "Третій рік поспіль у Кам’янському ліцеї №5 проходить традиційна…

12 години ago

У Кам’янському на вулиці виявили труп чоловіка

Вранці у п'ятницю, 23 травня,  на проспекті Тараса Шевченка,   перехожі виявили тіло людини. Воно…

15 години ago

У Кам’янському розпочали оновлення дорожньої розмітки

Ввечері 22 травня роботи стартували на проспекті Шевченка — наносять червоно-білі пішохідні переходи та оновлюють…

15 години ago

Актори кам’янського театру вже репетирують нову комедію (фото)

Репетиції комедії за п'єсою Рея Куні "Out of order" вже перемістилися на сцену Академічного театру…

15 години ago