Власники Каметсталі придивляються до Словаччини

Як повідомляє Argus, українська вертикально інтегрована металургійна компанія Метінвест провела попередні переговори з US Steel щодо придбання її заводу у Кошиці у Словаччині. Цей крок має сенс для обох сторін.

Метінвест більшою мірою залежить від постачання сировини після того, як в Україні почалася війна, і Кошице є його покупцем. Не дивно, що постачання та виробництво української залізняку нині значно скоротилися. За січень-жовтень український експорт залізняку впав майже на 39% у річному обчисленні до 22,4 млн т, при цьому сировина для європейських заводів, таких як Кошице, переважно перевозиться залізницею.

Тим не менш, керівники східноєвропейських заводів кажуть, що близько половини сировини, що поставляється в регіон, як і раніше надходить з України, і, можливо, ще більше для покупців, які мають брак коштів, які не можуть дозволити собі тонни, що доставляють море. Останнім часом Метінвесту вдалося повернути видобуток коксівного вугілля до довоєнних рівнів, при цьому видобуток у третьому кварталі знизився лише на 6,7% через зростання видобутку на шахті Покровське на сході України.

Він також продає вугілля заводам у Центральній та Східній Європі. Метінвест потребує сировини для своїх заводів з перекочування рулонів та товстого листа в Європі, які були змушені закуповувати сляби на торговому ринку через перебої з постачаннями з України. Сляби на українських активах Метінвесту у другому та третьому кварталах цього року не проводились, установки закуповувалися у Китаї та інших країнах.

У недавньому телеінтерв’ю виконавчий директор Метінвесту Юрій Риженков сказав, що British Steel і ThyssenKrupp поставляють сляби на його товстолистовий завод Spartan у Великій Британії. US Steel протягом деякого часу також була зацікавлена ​​у виході зі своїх європейських операцій. У 2013 році вона продала свій завод у Смедерево в Сербії уряду за 1 долар, а потім перепродала його китайському гіганту Hebei Iron & Steel у 2016 році. Раніше цього року також ходили чутки, що компанія веде переговори з неназваними сторонами щодо продажу підприємства у Кошиці. US Steel та її дочірня компанія US Steel Kosice відмовилися коментувати те, що вони назвали “чутками та домислами”. Отримати коментар у Метінвесті не вдалося.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *