Трохи підсумків року, або Театр, як терапія для кам’янчан

2022-й… Яким він був для Театру ім. Лесі Українки?  Як і для всіх наших співвітчизників – обпаленим війною, сповненим тривоги  за рідних людей і країну, віри у перемогу і надії на мирне життя.

З початком війни театр на деякий час був змушений  припинити творчу діяльність. Разом з іншими працівниками актори облаштовували укриття в будівлях Основної та Нової сцен, плели маскувальні сітки, шили розвантажувальні жилети й наколінники, долучилися до волонтерського руху.

Але було зрозуміло, що треба якнайшвидше повертатися до своєї безпосередньої справи – дарувати людям гарні емоції, допомагати їм скинути негатив, зігрівати духовно і душевно, налаштовувати на нормальне життя, на боротьбу і спротив.  Тож вже 6 квітня відбулася прем’єра благодійного концерту «Слава Україні!», частина коштів від показу була перерахована на потреби ЗСУ.

Керівництво і колектив театру прийняли рішення залишити в репертуарі тільки ті вистави, які йдуть українською мовою, по можливості здійснити переклад кількох найбільш популярних у глядачів російськомовних вистав на українську.

Почали з комедії «На всю котушку» за п’єсою Ніла Саймона у постановці  засл. діяча мистецтв України Віктора Попова, прем’єра якої мала пройти  25 лютого російською мовою, а відбулася тільки  13 травня, але вже українською.

До кінця року вдалося таким чином оновити ще 9 вистав:  комедії «Чоловік до свята», «Любов-любов, або Як ми влетіли!» «Гра у кохання», «Тартюф», «Обережно – жінки!», психологічний детектив «Метод Гронхольма», казки «Маленька фея,   «Бременські музиканти» «Білосніжка і сім гномів».

У театралів Кам’янського завжди популярними були святкові концертні програми,  а у воєнний час попит на розважальні,  веселі шоу тільки збільшився.  У 2022-му до довоєнних прем’єр – різдвяного вечора «Народжені ми для натхнення, солодких звуків, молитов» у постановці Сергія Чулкова, святкової шоу-програми «Новорічний серпантин» у постановці Ірини Чваркової та романтичного шоу «Парк Рандеву. Подорож у кохання» (постановник – Ірина Долінкіна) – додалися прем’єри концерту «Джаз-бенд. Улюблені хіти», створеного Зафаром Махмудовим та Іриною Чварковою,  та концертної програми для Камерної сцени «Мелодії кохання», поставленої засл. діячем мистецтв України Віктором Поповим.

Оновився і дитячий репертуар. До Міжнародного дня захисту дітей у Театральному дворику Нової сцени  пройшла прем’єра казки з іграми та пригодами «Леді Баг і Суперкіт у Країні Мрій», написаної й поставленої Маргаритою Опашнюк. До новорічних свят для юних кам’янчан Театр підготував прем’єру музичної казки «Зоряна мандрівка» за п’єсою Неди Нежданої у постановці молодої режисерки Юлії Бондарчук.

На початку червня вперше зустрілася з глядачами  недитяча казка-притча «Покидьки» за п’єсою Катерини Пенькової у постановці засл. арт. України Марини Юрченко і Максима Монастирського. Це проєкт театральної студії Творчої майстерні «Гармонія», у якому діти грають разом із професійними акторами. Чому казка «недитяча»?  Бо зачіпає теми дорослі й серйозні: безвідповідальність споживацького суспільства, проблеми екології,  громадянського вибору, взаємин і гуманізму. І робить це  захопливо і навіть з гумором.

Вперше театр запровадив такий формат спілкування з глядачами, як перформативне читання п’єси. Обрали для цього п’єсу «Я норм»  української драматургині Ніни Захоженко. Прем’єра відбулася на початку грудня, на майданчику, нещодавно обладнаному в бомбосховищі Театру ім. Лесі Українки – «Сцені в укритті». Простір підвального приміщення став для цієї вистави, поставленої Артуром Прокоп’євим,   атмосферною декорацією, адже дія  відбувається в Бучі напередодні й у перші дні нинішньої війни та розповідає про чотирьох сімнадцятирічних друзів. Початок війни розділив їхнє життя на до та після.  В емоційному, але позбавленому надмірного пафосу тексті п’єси – сповіді сучасних підлітків, їхнє бачення цієї війни. Кожен із героїв по-різному проживає травматичний досвід, і кожен із них робить свій вибір. На читаннях і обговоренні п’єси побували старшокласники кількох шкіл Кам’янського. Глядачам було про що подумати й поспілкуватися.  Адже подібні теми зараз необхідно прожити та проговорити. Для всіх, а особливо для молоді, важливо  зняти так званий посттравматичний синдром, позбутися страху, відчути,  що і в тебе більше-менше все «норм».

У 2022-му здійснилася лише одна гастрольна поїздка, але яка! За запрошенням Драматичного театру ім. Єжи Шанявського у м. Плоцьку на початку листопада театр виїжджав до Польщі, де на сцені гостинних господарів показав одну з найкращих вистав свого репертуару – комедію Ж.-Б. Мольєра «Тартюф». Була вщент заповнена глядацька зала, тепле й щире приймання, не відчувалося жодних мовних бар’єрів. Після вистави артисти продовжили спілкування з глядачами, серед яких  були й поляки, й українці, які зараз проживають у Плоцьку.  Концертна програма «З Україною в серці» викликала відчуття єднання і дружнього плеча,  артисти й глядачі в залі разом співали українські та польські пісні. Наступного дня не менш успішно для юних глядачів пройшов показ музичної казки «Золоте курча» за п’єсою В. Орлова.

У 2022-му виповнилося 5 років Дитячій творчій майстерні «Гармонія», яка працює при Театрі ім. Лесі Українки.  Ніби на відзнаку цього маленького ювілею п’ятеро вихованців театральної студії Марини Юрченко і Максима Монастирського в цьому році стали студентами цільового акторського курсу Дніпровського театрально-художнього коледжу. Всі профільні дисципліни вони вивчають у Театрі ім. Лесі Українки. Майстер курсу – головний режисер театру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Анатолійович Чулков. Після закінчення коледжу молоді актори увіллються до творчого складу театру, а виходити на сцену і грати у виставах почали вже зараз.

Отже, попри всі труднощі воєнного часу Театр ім. Лесі Українки плідно працює, активно будує плани на майбутнє, готує творчу зміну, робить усе можливе, щоби принести користь Україні. 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *