Сувеніри, свій бренд та реставрація старовини: як у Кам’янському розвиватимуть туризм

На останній 2022 році сесії міськради депутати ухвалили Програму розвитку туристичної галузі Кам’янської міської територіальної громади на 2023-2027 роки. Розробник Програми – департамент економічного розвитку Кам’янського, вважає, що наше місто має добрий потенціал і його можна зробити привабливішим для туристів.

Розробники Програми зазначають, що Кам’янське є регіональним туристичним центром, що пропонує широкий спектр розважальних та рекреаційних послуг, є одним із лідерів історико-пізнавального, активного та фестивального туризму серед міст Дніпропетровської області з добре розвиненою туристичною інфраструктурою, орієнтованою на широке коло українських та зарубіжних споживачів у усі сезони року. Також серед складових гарного потенціалу виділяється вигідне географічне положення, м’який континентальний клімат та наближеність до інших історико-архітектурних та природних комплексів нашої області.

У 2022 році у Кам’янському здійснювали діяльність 13 суб’єктів туристичної галузі, щорічна кількість екскурсантів становила понад 2,5 тис. осіб, обсяг наданих туристичних послуг у середньому дорівнював близько 23 млн. грн. До послуг гостей міста 6 закладів розміщення більш ніж на 400 ліжко-місць.

Обсяг надходжень до бюджету Кам’янської міської територіальної громади від сплати юридичними особами туристичного збору у січні-жовтні 2022 року склав 167,3 тис.грн, що навіть за умов військового стану на 28,7% перевищив плановий показник.

До початку повномасштабного російського вторгнення позитивною динамікою у громаді було збільшення загальної кількості туристів (у 2,9 раза) та екскурсантів (у 10 разів).

У рамках реалізації Програми, що діяла в період 2017-2022 років, з метою просування туристичних пам’яток міста випущено туристичний буклет «Кам’янське туристичне», флаєр «Історичні родзинки Кам’янського», туристична піар-карта міста, на офіційному веб-сайті міської ради в розділі «Тур » Розміщена інтерактивна туристична карта, щорічно розроблявся календар туристичних подій. На базі музею історії міста створено Інформаційно-туристичний центр “Каміон”.

Кам’янське було представлено на обласних заходах: культурологічно-туристичному проекті «Невідома Дніпропетровщина», економічному форумі «Dnipro Region 2019 – туризм» з презентацією проекту «Верхня колонія Кам’янського», розробленого музеєм історії міста, «Міжнародної презентації Стратегії розвитку Дніпропетровської області на 2 , виїзної стратегічної сесії «Дніпропетровщина туристична» з відеороликом про місто, туристичної піар-карти, кольорових фотографій туристичних локацій та пропозиціями дозвілля для туристів, а також друкованої продукції туристичного спрямування.

Комунальний заклад «Централізована бібліотечна система ім.Т.Г.Шевченка», який багато років займається питаннями краєзнавства, є розробником проекту «Бібліотечний краєзнавчий туризм» та туристичними маршрутами по місту та області. На його базі працює краєзнавче товариство «Кам’янське – Дніпродзержинськ». Усі бажаючі можуть ознайомитися з історією міста, яскравими подіями, визначними людьми. Бібліотекою пропонуються тематичні пішохідні, автобусні та віртуальні екскурсії: «Подорожі старим Кам’янським», «Екскурс у минуле нашого міста», цикл «Дніпропетровщина козацькими шляхами», «Козацькі храми – святині музею», «Подорож по залах Державного Шевченка», «Скарби дому Шевченка» та багато інших.

Однак, запевняють розробники Програми, потенціал нашого міста повною мірою не розкритий: у нас немає свого бренду, немає туристичного маркування, не всі потенційно цікаві для суспільства галузі розглядаються як туристичні, і навіть багато кам’янчан не знають, чим багате наше місто та його околиці. .

Та й в умовах обмежень, накладених режимом військового стану, порушеною логістикою, зростанням цін на пальне, падінням курсу гривні, комендантською годиною та іншими перешкодами змінилися пріоритети у роботі закладів культури, змінено умови роботи установ. Представники культури об’єдналися у єдиний «Мистецький фронт», направивши свої зусилля на підтримку ЗСУ та переселенців.

Тим не менш, планів розвитку туризму в 2023 році чимало. Серед основних завдань цього року передбачено:

– реконструкція пам’яток архітектури та об’єктів історико-культурної спадщини в історичній та центральній частинах міста, у т.ч. архітектурного ансамблю “Верхня колонія”, на що заплановано витратити 2 млн. грн.;

– благоустрій фасадів будівель (насамперед історичної частини міста), облаштування їх меморіальними дошками з новими назвами вулиць та QR-кодами, на що витратить 2,5 млн. грн. До речі, таблички з новими назвами вулиць вже почали з’являтися у місті;

– Поліпшення стану автомобільних доріг, тротуарів, пішохідних зон, що з’єднують об’єкти екскурсійного огляду громади – 5 млн. грн. ;

– упорядкування прилеглих територій до туристично-рекреаційних об’єктів – 1,5 млн. грн.;

– створення туристичного бренду гостинності – 100 тис. грн.;

– створення туристичних кластерів (групи організацій, які співпрацюють одна з одною) – 50 тис. грн.;

– розробка картки туристичних можливостей товариства та підтримка її в актуальному стані – 50 тис. грн.;

– подання інвестиційних проектів на туристичних та інвестиційних форумах, семінарах, виставках – 20 тис. грн.:

– розробка та випуск оригінальної сувенірної та поліграфічної продукції туристичного спрямування, орієнтованих на мешканців та відвідувачів міста – 200 тис. грн.;

– зйомка презентаційних кліпів, відеороликів та міні-фільмів, записів радіопередач про туристичну діяльність у громаді – 150 тис. грн.

Загалом у 2023 році на розвиток туризму виділятимуть трохи більше 12 млн. грн. Загальний обсяг фінансування Програми, розрахованої на 5 років – 64,3 млн. грн.

Джерелами фінансування стануть бюджет Кам’янської міської територіальної громади, кошти підприємств та установ міста, а також кошти інвесторів та залучені кошти.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *