Кам’янчанам на замітку: як зміняться тарифи на комунальні послуги у 2023 році

В Україні встановлено мораторій на підвищення тарифів на комуналку до завершення військового стану та ще на півроку після цього.

Проте заборона підвищення поширюється лише на деякі тарифи. Так, наприклад, із січня зріс розмір абонплати за воду. Також не виключено, що зростуть інші тарифи.

Тарифи на холодну воду

Тарифи на холодну воду мали вирости ще з 1 січня. Причому 2023 року вони мали підвищуватися у два етапи. Спочатку – з 1 січня, згодом – з 1 липня 2023 року. Згідно з рішенням Нацкомісії, з 1 січня 2023 року нові тарифи для КП «Аульський водовід» мали бути такими:

– водопостачання – 12 грн. 54 коп. без ПДВ (з ПДВ – 15 грн. 04,8 коп.);

– водовідведення – 12 грн 71 коп. без ПДВ (з ПДВ – 15 грн. 25,2 коп.);

– водопостачання та водовідведення (сума) – 25 грн. 25 коп. (з ПДВ – 30 грн. 30 коп.).

Серед причин подорожчання називали:

– Підвищення тарифів на електрику для непобутових споживачів;

– Збільшення витрат на реагенти;

– Збільшення витрат, пов’язаних зі сплатою податків та інших передбачених законодавством зборів.

Але передостаннього дня 2022 року НРЕКП скасувало власне рішення про підвищення вартості холодної води з 1 січня, направивши його на доопрацювання. Таким чином, тарифи на воду залишилися незмінними, до цього питання урядовці повернуться у травні цього року.

Зазначимо, що на даний час для побутових споживачів Кам’янського діють такі тарифи (з ПДВ):

– водопостачання – 13 грн. 41,6 коп. за куб;

– водовідведення (для споживачів, які користуються цією послугою водоканалу) – 12 грн 69,6 коп.;

– водопостачання та водовідведення (сума) – 26 грн. 12 коп.

Однак, нагадаємо, що з 1 січня 2023 року розмір абонплати за воду становить 29,688 грн. на місяць (було 26,73 грн.), сюди входить послуга з централізованого водопостачання – 20,58 грн. з ПДВ та послуга з централізованого водовідведення – 9,108 грн. з ПДВ; разом – 29,688 грн з ПДВ.

Тарифи на газ

Тариф на газ для підприємств теплової комунальної енергетики залишиться незмінним принаймні до 31 травня 2023 року. Для кам’янчан він зараз складає 7,96 грн. за кубометр, за доставку газу ми сплачуємо 1,512 грн. за куб. Водночас не виключено, що тарифи на газ для побутових споживачів зміняться вже після завершення опалювального сезону. У всякому разі, чиновники дедалі частіше говорять про те, що тарифи для населення слід підвищувати, бо вони невиправдано низькі.

Тарифи на тепло

Ці тарифи захищені мораторієм. Отже, вони мають залишатися незмінними. Споживачі АТ «Дніпровська ТЕЦ» (надає тепло правому березі міста) платять за централізоване опалення 1935,34 грн. за 1 Гкал. Для КП “Каменська теплопостачальна компанія” (постачає тепло лівобережній частині міста) тариф на опалення затверджено на рівні 1933,28 грн. за 1 Гкал.

Тарифи на електроенергію

Вартість електроенергії для бізнесу вже стала вищою. Водночас, тарифи для населення поки що залишаються незмінними і будуть такими щонайменше до 31 березня 2023 року. Однак згодом вони можуть зрости. Адже для відновлення зруйнованої енергосистеми потрібні колосальні кошти та взяти їх ніде, окрім підвищення вартості послуг для населення. І не виключено, що всеукраїнська заміна лампочок розжарювання на енергозберігаючі – одна з ланок, що передують підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Зараз за світло кам’янчани платять 1,44 грн за кВт-год за споживання до 250 кВт-год на місяць, і 1,68 грн за кВт-год для понад 250 кВт-год на місяць.

Прогнози Нацбанку

Згідно з Інфляційним звітом Національного банку України, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги розпочнеться у другому півріччі 2023 року. Воно буде поступовим та супроводжуватиметься збільшенням підтримки населення, вважають автори звіту. Як зазначається в огляді, на сьогодні фіксація тарифів на тепло та газ на період військового стану стримує зростання загальної інфляції – темпи зростання вартості цих послуг сповільнилися відповідно до 1,2% та 9,3%. Таким чином, високі ціни на газ у світі практично не матимуть прямого впливу на споживчу інфляцію цього року.

За даними НБУ, потреба у приведенні енергетичних тарифів для населення до ринкових рівнів виникне через необхідність мінімізації дисбалансів у державних фінансах. НБУ прогнозує, що підвищення відбуватиметься у кілька етапів, починаючи з другого півріччя цього року. Поступове приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня в наступні роки утримуватиме інфляцію значно вище за цілі в 5%. Втім, з огляду на високу соціальну значущість тарифів на ЖКП підвищення тарифів, ймовірно, буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки, вважають у НБУ.

“Основний внесок у значне зростання адміністративної інфляції на прогнозному горизонті спричинить підвищення тарифів на комунальні послуги”, – йдеться у прогнозі. За прогнозом НБУ, у 2023 році інфляція становитиме 20,7%, у 2024 році – 9,4%.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *