«Озброїлися» генераторами та акумуляторами: підприємці Каменського працюють всупереч новим реаліям

Одні радують городян ароматною кавою та різноманітністю шоколаду. Інші допомагають з електроприладами та створюють затишок у будинках. Підприємці Кам’янського об’єдналися та працюють всупереч відключенням електроенергії. Кожен обрав найвигідніші для себе прилади альтернативного живлення. Подробиці у матеріалі Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

«Ворог тільки й чекає, коли ми опустимо руки. Не подаруємо йому такого насолоди. Своїм прикладом показуємо – треба працювати. Це наш шлях до перемоги», – каже керівник компанії з монтажу натяжних стель Дмитро.

Вони працюють майже по всій Дніпропетровщині. Відстань до об’єкта, на якому монтують стелю, іноді сягає ста кілометрів. Коли у містах стали відключати світло, робота на електроприладах обернулася логістичними збитками.

«Зрештою, купили перфоратори та теплові гармати на акумуляторах. Для деяких інструментів – генератор. Бригада все це бере із собою на об’єкт. Це полегшило життя і дало нам конкурентну перевагу. Можемо працювати тепер за будь-яких умов», – пояснив Дмитро.

Кав’ярня на лівому березні Каменського також із генератором. Працює від нього до п’ятої години на день.

«Наше завдання – зберегти робочі місця та підтримати економіку країни. Та й місто треба розвивати, як не крути. Щогодини роботи генератора – це три літри палива, тобто 150 грн. Але тримаємося», – з вірою у перемогу розповідає власниця кафе Ганна.

З знеструмленням у закладі вимикають все обладнання, щоб не погоріло від перепадів напруги. Потім запускають генератор. Він тут надсучасний. Натискання кількох кнопок – і можна знову повертатися до приготування найсмачніших напоїв.

«Зараз ми можемо це робити за будь-яких умов, – додає бариста Миру, дбайливо вимальовуючи з кавової піни кошеня. – Тепер я точно знаю, що світло перемагає пітьму».

Вихід для маленьких магазинів – це інвертори та акумулятори. Від них можна живити комп’ютер, касовий апарат та зал світлом забезпечити. У цьому переконався власник магазинів люстр та електроприладів Роман.

«Зі зникненням світла погано працює й Інтернет. Але в терміналі є особлива функція. Він накопичує всі чеки, а з появою стабільної мережі передає податкову звітність. Отже, нас відсутність світла не зупиняє», – ділиться досвідом Роман.

Більш потужний акумулятор для свого магазину якраз очікує Олександр. Тих, що є, вистачає тільки на освітлення.

«Павільйони довкола нас стоять щільно один до одного. З генератором буде гамірно. Додасть незручності та запах згорілого палива, – пояснює власник магазинів роздрібної торгівлі Олександр. – А з потужним акумулятором підключимо комп’ютери та мережу до сервера. Будемо, як і раніше, відпускати товар, скануючи його. До цього звикли і продавці, і покупці.

Кожен із цих підприємців щонайменше п’ять осіб забезпечує роботою та зарплатою. Об’єднавшись, допомагають і захисникам. Передають їм машини та запчастини. Постачають провізію та амуніцію.

Олена

Recent Posts

Над Дніпропетровщиною вночі збили 12 безпілотників

Про це повідомив голова оОВА Сергій Лисак. "Вночі ворог атакував область "шахедами". Бійці ПвК «Схід»…

27 секунд ago

З Великоднем, Кам’янське!

Ніч у місті минула без надзвичайних подій. За інформацією начальника Дніпропетровської ОВА, вночі ворог атакував…

8 хв. ago

У Кам’янському поліцейські провели для дітей урок безпеки

Основні правила дорожнього руху та безпечної поведінки на дорозі вивчили хлопці та дівчата разом з…

20 хв. ago

У Дніпрі в ретро-трамвай врізався Renault служби таксі Uklon

4 травня у Дніпрі, на проспекті Дмитра Яворницького, сталася аварія. Тут дорогу не поділили ретро-трамвай…

1 годину ago

«Аульський водовід» почав відключати боржників Кам’янського від водопостачання

Заборону на нарахування та стягнення пені, штрафів та призупинення надання комунальних послуг боржникам, скасували у…

2 години ago

У Кам’янському пройшли чергові ігри “Пліч-о-пліч”

На спортивних змаганнях побував мер Андрій Білоусов. "Триває районний етап спортивного проєкту «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні…

20 години ago