Кам’янчанам нагадують правила пожежної безпеки

Із загальної кількості пожеж, які виникають  щороку, більше 80% трапляються в житлових будинках та квартирах, в більшості випадків з вини людей, які в них мешкають. Нерідко жертвами вогню стають самі винуватці пожеж, їх сусіди, діти.

Основними причинами виникнення пожеж є: непогашені недопалки, покладені повз попільнички, або ті, що випали з рук людини, що перебувала в нетверезому стані або недопалки, недбало кинуті з балкону, свічки, включені електричні обігрівачі, електроплити залишені без нагляду, несправна електропроводка, яка просто не витримала навантаження електроприладів, пустощі дітей з вогнем, залишених без догляду, порушення правил при експлуатації пічного опалення, влаштуванні та експлуатації побутових газових приладів та газових балонів на скрапленому газі.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради нагадує основні правила пожежної безпеки для мешканців багатоквартирних житлових будинків.

1. Для захисту електромережі від коротких замкнень та перевантажень встановіть захисний пристрій з нормованою межею напруги, автоматичні запобіжники або запобіжники з каліброваними плавкими вставками заводського виготовлення. Не допускайте застосування некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму («жучків»).

2. Замініть електропроводку з пошкодженою ізоляцією або таку, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості.

3. Усуньте поганий контакт в місцях з’єднання електропроводів, відремонтуйте розбиті та несправні електричні вимикачі і розетки. При ремонті електромережі звертайтеся за допомогою тільки до кваліфікованих спеціалістів.

4. Не допускайте використання для обігріву приміщень не сертифіковані та саморобні нагрівальні прилади, газові кухонні плити.

5. Не залишайте без нагляду увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо. Йдучи з дому, вимкніть їх.

6. Для обігріву приміщень використовуйте масляні обігрівачі або конвектори із закритими нагрівальними елементами, в яких є індивідуальний електрозахист і терморегулятор з функцією автоматичного відключення.

7. Відстань від обігрівачів до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м.

8. Не допускайте перевантаження електричної мережі, не вмикайте одночасно багато побутових електроприладів великої потужності.

9. Не застосовуйте саморобні та несправні подовжувачі, які не відповідають правилам улаштування електроустановок, що пред’являються до переносних електропроводок. Використовуйте тільки сертифіковані подовжувачі заводського виготовлення, куплені в спеціалізованих магазинах.

10. Дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках. Перед початком опалювального сезону печі та інші опалювальні прилади мають бути перевірені й відремонтовані, димоходи очищені від сажі.

11. Установлюючи газові балони для постачання газом кухонних та інших плит, треба дотримуватися вимог правил безпеки в газовому господарстві та будівельних норм щодо газопостачання.

12. Забороняється зберігати в квартирах житлових будинків балони із скрапленим газом, особливо це небезпечно при заносі балонів з низької температури в теплі приміщення, що може привезти до їх розгерметизації та вибуху.

13. Не залишайте малолітніх дітей без догляду дорослих, зберігайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недоступних для них місцях.

14. Не допускається захаращувати балкони та лоджії макулатурою, старими меблями, зберігати на них легкозаймисті та горючі рідини, балони з горючим газом тощо.

15. Не паліть у ліжку! Паління у ліжку – одна з головних причин смертельних випадків при пожежах в оселях.

Дії при пожежі

Пожежу легше запобігти, ніж загасити, але ще важливо правильно діяти при виникненні пожежі, а саме: у разі виявлення пожежі (ознак горіння) кожний громадянин зобов’язаний негайно повідомити про це пожежну охорону по телефону 101. При цьому необхідно назвати адресу об’єкта, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.

Для передавання повідомлень про пожежі слід також використовувати переговорні пристрої ліфтів у житлових будинках на диспетчерські пункти.

Вжити (за можливістю) заходів з евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей.

У разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну за номером телефону 103, газорятувальну за номером телефону 104 тощо).

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *