Чому прикмети забороняють спати головою або ногами до вікна

Прикмети і повір’я, що стосуються спальні, розташування ліжка і напрямку тіла сплячої людини під час сну, існують в культурі практично кожного народу. На основі багатовікових спостережень формувалися негласні закони про те, як правильно спати, щоб не піддавати ризику своє здоров’я і благополуччя, інформує Ukr.Media.

Але якщо в сучасному світі багато хто знає про те, що прикмети спати ногами або головою до дверей не радять, то ось як правильно спати по відношенню до вікна, мало хто знає.

Якщо ж поставити це питання будь-якій справжній сільській знахарці, то вона з упевненістю скаже, що згідно з прикметами, ні головою, ні ногами до вікна спати не можна.

Чому не можна спати головою до вікна: прикмети

Прикмета, яка не рекомендує спати головою до вікна, багато в чому схожа з тією, яка не радить лягати головою до дверей. З давніх часів такий сон вважається шкідливим для здоров’я. Адже вночі вулицями бродить нечисть, а іноді в наш світ приходять і духи померлих предків. Вони можуть заглянути у вікно, навести порчу, або прихопити душу сплячого і забрати її в потойбічний світ.

Віконний отвір, так само, як і дверний, у наших предків вважався порталом в інший світ. Уві сні людина позбавлена волі, і тому її душа може покинути тіло, відправитися в світ мертвих і не повернутися з такої ризикованої подорожі. Саме тому народні прикмети забороняють лягати спати головою до вікна.

Є і практичне пояснення цьому народному повір’ю: якою би міцною, здоровою і загартованою не була людина, протяг з вікна все одно може дістатися до неї уві сні, коли тіло розслаблене, знаходиться в «режимі економії температури» і беззахисне перед хворобами. А тому у людини, яка звикла спати головою до вікна, цілком можливі часті застуди і простріли шиї.

Не тільки народні прикмети, а й закони фен-шуй — китайської науки про створення гармонійного життєвого простору — рекомендують ставити ліжко так, щоб його узголів’я було розташоване впритул до стіни. За правилами фен-шуй для спальні, розташовувати ліжко в будь-якому напрямку вікно-двері не дозволяється, і особливо в найнебезпечнішому: головою до вікна, ногами до дверей. Вся енергія людини, сплячої в такому напрямку, буде буквально витікати відкритим потоком, а разом з нею витечуть удача, здоров’я, любов, гроші і взаєморозуміння.

Чому не можна спати ногами до вікна: прикмети

Старовинну народну прикмету, що забороняє спати ногами до вікна, багато сучасних людей не тільки не можуть пояснити, а навіть ніколи її не чули. Річ у тім, що це марновірство дуже давнє і пішло з тих часів, коли небіжчика з дому виносили не через двері, а через вікно або через спеціально прорубаний в стіні отвір, який пізніше закладали, а вікно закривали.

Це робилося для того, щоб померлий «не бачив дороги назад» і не зміг повернутися назад. Винятком був Мартинів день 26 лютого, коли спеціально для тих хто пішов в інший світ накривали стіл і залишали відкритими вікна, щоб душі померлих могли потрапити на цей обід.

Тому і спати ногами до вікна вважалося дуже поганою прикметою. За старих часів говорили знаючі люди: “ногами до вікна спати — незабаром будинок свій ногами вперед покинути”, попереджаючи про швидку смерть того, хто не прислухається до народної мудрості і порушить заборону.

Є і більш невинне тлумачення повір’я, засноване на елементарному досвіді: з вікна може протягнути, і людина ризикує застудити ноги, якщо спить ногами до вікна.

У всі ці прикмети можна вірити, а можна і не надавати їм ніякого значення, але під виглядом забобонів, найчастіше, ховається здоровий глузд і цінні спостереження наших предків, які вже давно помітили, що якщо пересунути ліжко і почати спати в правильному напрямку, то можна поліпшити і своє життя.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *