Кардіолог Елізабет Клодас поділиться 5 продуктами, яких вона уникає для здорового серця і порадила, чим можна їх замінити. Про це пише CNBC.
Багато людей були здивовані, дізнавшись, що хліб і хлібобулочні вироби є одними з найбільших джерел натрію в нашому раціоні. Високе споживання натрію може підвищити артеріальний тиск, що є основним фактором ризику серцевих захворювань та інсульту.
Звичайний бублик може містити 500 міліграмів натрію, що становить приблизно третину того, що Американська кардіологічна асоціація рекомендує на день для більшості дорослих.
Рафіноване борошно в хлібі також може спричинити різке підвищення рівня цукру в крові. І пам’ятайте: те, що він коричневий, не робить його кращим.
Що стосується вмісту клітковини, Клодас радить шукати видимі зерна та насіння у кожному шматочку, а ще в хлібі має бути хоча б 3 грами клітковини на 100 калорій.
Занадто велика кількість масла не є корисною для серця, але такі альтернативи, як маргарин, не завжди кращі.
Багато продуктів на ринку виготовляються з пальмової олії, яка містить велику кількість насичених жирів, які можуть підвищити рівень холестерину.
Кращим вибором є маргарин, виготовлений на оливковій або лляній олії. Оливкова олія містить лише незначну кількість насичених жирів і не містить трансжирів.
Молоко та молочні продукти, що містять молочний жир, є основними джерелами насичених жирних кислот. І хоча знежирене молоко може бути кращим варіантом, кардіологи закликають людей спробувати альтернативи.
Молоко з мигдалю, кеш’ю та горіхів макадамів містить більше корисних для серця ненасичених жирів, а також соєве, конопляне та лляне молоко.
Якщо ви п’єте молоко, бо воно є джерелом кальцію, знайте, що кальцій міститься в багатьох продуктах. Мигдаль, броколі, листова капуста, апельсини, квасоля, інжир і консервований лосось – це корисні для серця варіанти, які можуть додати більше кальцію у ваш раціон.
Недавні дослідження показали, що штучні підсолоджувачі, які містяться в дієтичній газованій воді, можуть впливати на вироблення важливих білків у кишківнику, які захищають від ожиріння та діабету.
Для освіжаючих напоїв Клодас радить чай, який сповнений корисних для серця сполук, що допомагають боротися із запаленням і пошкодженням клітин. Чорний і зелений чай пов’язують із меншим ризиком інфаркту та інсульту.
Ще один чудовий варіант – склянка газованої води з додаванням свіжих фруктів і листочків м’яти.
Не зважаючи на те, що вони можуть здатися здоровими, більшість батончиків гранола містять набагато більше складників, ніж просто овес, горіхи та фрукти, які зазвичай вказані на передній частині упаковки.
Багато з них також містять доданий цукор, штучні підсолоджувачі та інші контрпродуктивні інгредієнти, такі як пальмова олія.
“Я більше віддаю перевагу сирим горіхам як самостійну ситну закуску. Снідаю я вівсянкою, використовуючи сушені або свіжі фрукти як підсолоджувачі”, – говорить Клодас.
У суді почався розгляд справи про холоднокровну розправу з відомим на Дніпропетровщині бізнесменом, ексдепутатом та…
На Дніпропетровщині з початку року зафіксували 23 випадки захворювання на кір. Більшість – у Дніпрі.…
6 жовтня о 10:00 відбудеться позачергове засідання виконавчого комітету Кам’янської міської ради. До порядку денного включено 7…
Бригада і техніка працюють на Лівобережжі. Зокрема, нові бетонні доріжки облаштовують на першому мікрорайоні. Подробиці…
З 6 жовтня починається прийом громадських проєктів для участі в Конкурсі «Бюджет участі. МІСТО» 2026…
Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за період з 26.09.2025 по 03.10.2025 було…