Порада дня: Як спекти найкращу паску

Напередодні великих свят у супермаркеті можна купити все. Хитрі маркетологи та виробники пропонують асортимент, який полегшує кухонне життя будь-якої господині. Можна купити не просто окремі продукти та інгредієнти, а вже готові страви: запечене м’ясо, тушковану або відварену картоплю, обсмажені відбивні, салати в банках — додати тільки майонез. А напередодні Великодня знайдуться і паски всіх розмірів та форм.

Зазвичай у кожній родині пекти паски — ціла традиція. Українські господині завжди приділяли цьому процесу багато уваги. Кожна має свої секрети, особливі технології та правила, які ніхто не сміє порушувати. Якщо ви хочете вдосконалити свою методику або збираєтеся пекти паски вперше, пропонуємо ці поради.

20 правил ідеальних пасок

Можливо, деякі з них вже добре знайомі. Інші стануть відкриттям. Радимо зберегти їх або, що краще, роздрукувати і повісити на холодильник. Дотримуйтесь кожного пункту під час приготування і готуйте ідеальні зовні та за смаком паски.

1 Коли пекти? Згідно з усіма правилами, пекти потрібно або в Чистий (Великий) Четвер, або в суботу перед Великоднем. Перед цим потрібно прибратися на кухні і позбутися думок, які тяжіють. Не кричіть і не сваріться, не поспішайте, думайте тільки про щось хороше, особливо коли готуєте тісто.

2. Заздалегідь розігрійте духовку. Не відкривайте вікна та двері, щоб тісто не залишалося на протязі чи холоді. У кімнаті не повинно бути дуже спекотно або дуже холодно. Максимально комфортна температура – ідеальний мікроклімат.

3. Лише живі дріжджі. Вони нагадують шматочок пластиліну. Дріжджі обов’язково повинні бути свіжими, що пахнуть молоком. Тоді і тісто буде не просто м’яким, а й насиченим повітрям.

4. Заздалегідь підготуйте продукти. Їх потрібно дістати з холодильника, комори чи шафки. Усі продукти для великоднього хліба мають бути кімнатної температури.

5. Обов’язково просійте борошно. А загалом можна зробити це кілька разів. Не думайте, це не марнування часу. Просто тоді тісто буде неймовірно повітряним.

6. Вибирайте домашні яйця. Жовток має бути темно-оранжевим. Якщо ви, на жаль, не можете знайти такого продукту в магазині, додайте в тісто трохи куркуми та шафранової настойки (50 мл горілки та 1 ч. л. меленого шафрану).

7. Додаткові добавки були недоступні нашим бабусям, але ж ми можемо покращити смак паски з їх допомогою! Сміливо додайте в тісто розтерте насіння кардамону, ванілін, золотий ром і мускатний горіх.

8. Опара підніметься швидше та краще, якщо миску з нею помістити в ємність із теплою водою. А для вірності візьміть рушник та накрийте ним опару. Тоді час очікування скоротиться у рази.

9. Додайте в тісто не тільки родзинки, а й цукати, цедру апельсина, курагу і навіть подрібнені горіхи (фундук або мигдаль).

10. Вимішуйте руками, яких би спеціальних пристроїв не було на вашій кухні. І вимішувати потрібно не 10-15 хвилин, а довго. Тісто має відставати від рук та поверхні з легкістю.

11. Підготуйте форми заздалегідь. Змастіть їх вершковим маслом. Також можна вистелити пергаментним папером. Дно краще вистелити паперовим колом, щоб дістати паску з форми було в рази простіше.

12. Розділіть готове тісто на частини. Кожну форму потрібно заповнити тістом лише на третину. Не поспішайте відправляти до духовки. Поставте форми на плиту. Тісто має збільшитися в обсягах. Після цього випікайте.

13. Наберіть води в ємність і помістіть у нижню частину духової шафи. Святковий хліб буде ніжнішим і м’якшим. Не відкривайте дверцята під час випікання, інакше тісто впаде, а потім більше не підніметься.

14. Встроміть дерев’яну шпажку в центр сирого тіста. Навіщо? Шапочка підніметься рівно і не відхилятиметься убік. А щоб дізнатися, чи готові паски, дістаньте шпажку. Вона має бути чистою та сухою.

15. Якщо паски вже починають підгоряти зверху, але шпажка, яку ви встромили, сира, відріжте трохи фольги від рулону, змастіть вершковим маслом і накрийте формочки з тістом.

16. У готову глазур із охолоджених білків і не цукру, а цукрової пудри, додайте трохи лимонного соку. Тоді вона не буде нудотно солодкою, та й загусне швидше.

17. Покривайте паски глазур’ю лише тоді, коли вони повністю охолонули. Іноді вона тріскається … Це трапляється, коли господиня поспішає і не чекає, поки тісто охолоне до кінця.

18. Замість барвистих, але таких шкідливих прикрас, можна полити білі шапочки розтопленим шоколадом. Додайте в глазур трохи бурякового соку, і вона стане рожевою, соку червоної капусти – фіолетовою, сік петрушки – зеленою.
домашній великодній хліб.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *