Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Паска по-запорізьки

По всій земній кулі православні ретельно готуються до головної релігійної події року – Великодня. Що ж робити насамперед? Звичайно ж, пекти паски. При цьому кожна господиня має свій унікальний, перевірений роками рецепт. Але що, якщо трохи урізноманітнити свої знання та приготувати паску за старовинним родовим рецептом із Запоріжжя?

Ми запевняємо: ви будете в захваті! Паска по-запорізьки виходить м’якою, ніжною і злегка вологою усередині. Любителі родзинок будуть тріумфувати, тому що в готових виробах їх більш ніж достатньо. Рецепт абсолютно простий і зрозумілий, без дивних складових і зайвих рухів тіла, так би мовити. Почнемо?

Тут важливо все: і тісто, і глазур, і форма, і духовка. Тому підійдіть до організації процесу правильно і не поспішаючи. Виділіть для такої справи півдня, а краще останній четвер перед святом. Форми бажано брати середні (на 350-450 г тіста). Після того як відправте майбутні паски в розігріту духовку, не поспішайте закривати заслінку – потримайте пару хвилин відчиненою. Глазур готуйте, тільки коли паски повністю охолонуть.

Складові
Молоко 250 г, Дріжджі 30 г, Яйце 6 шт., Цукор 370 г, Ванілін 3 г, Пшеничне борошно 7 стак., Соняшникова олія 200 мл, Сметана 3 ст. л., Родзинки 200 г, Вода 6 ст. л., Желатин 1 ст. л., Сіль за смаком

Приготування
Почніть із опари. У тепле молоко додайте 1 ст. л. цукру, пресовані дріжджі (їх потрібно розкришити) та 1 ст. л. борошна. Все добре перемішайте і залиште на 20 хвилин підходити.

У зручній ємності збийте яйця з 10 ст. л. цукру, ваніліном та сіллю. Потім додайте рослинну олію і сметану (трохи олії залиште). Тепер з’єднання опару, що підійшла, з отриманою масою. Просійте борошно і поступово замісіть тісто. Воно має вийти досить липким.

Поставте готове тісто у тепле місце на 2 години. За цей час воно чудово підніметься. Можна його обім’яти ще кілька разів, але перед цим також не забудьте змастити руки маслом.

Залийте родзинки окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Висушіть сухофрукти на рушник, можна посипати їх щіпкою борошна.
На змащену олією поверхню викладіть тісто, а зверху родзинки. Місіть обережно, щоб вони поступово розійшлися по заготівлі.

Підготуйте форми для випікання. Один із старовинних способів – змастити їх смальцем. Розкладіть тісто по формах і накрийте рушником, нехай постоять ще хвилин 40.

Відправляйте майбутні паски в розігріту до 170 градусів духовку, але не поспішайте закривати заслінку – потримайте її відкритою 2-3 хвилини. Час приготування залежить від розміру паски. В середньому на випікання йде 35-45 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Готові паски покладіть на бік: у такому положенні вони повинні полежати приблизно 3 хвилини. Потім дістаньте їх з форм і залиште на столі до повного остигання.

Для приготування глазурі насипте в тарілку желатин і залийте 2 ст. л. холодної води. Поки маса набухає, у невелику каструльку насипте склянку цукру та додайте 4 ст. л. води.

Поставте суміш на повільний вогонь. Коли цукор повністю розчиниться, заберіть каструльку з вогню, влийте желатин. Збивайте глазур міксером близько 3 хвилин. Однорідна маса набуде приємного білого кольору.
Пам’ятайте, що з глазур’ю необхідно працювати швидко, оскільки вона миттєво холоне та сохне. Вмочайте паски шапочкою вниз прямо в каструльку з глазур’ю, потім використовуйте посипку. Вибирайте таку, щоби добре трималася, не тріскалася і не сипалася під час нарізки.

Олена

Recent Posts

Рецепт дня: Рулет “Баунті”

У періоди відключень електрики кулінари особливо цінують рецепти десертів без випічки. Одна з таких знахідок…

18 хв. ago

На Дніпропетровщині зіштовхнулися “лоб в лоб” Volkswagen та ВАЗ

Ввечері у понеділок, 17 листопада, у Кривому Розі на вулиці Віталія Матусевича, сталася серйзона автотроща:…

49 хв. ago

На Дніпропетровщині чоловік вбив стареньку матір

У Самарі поліцейські затримали підозрюваного у вбивстві матері. В ході конфлікту 51-річний фігурант завдав жінці…

50 хв. ago

До показу готують різдвяний мюзикл «Жив пес Сірко» з Дантесом, Позитивом та Козловським

Нещодавно київський музей козацької старовини "Мамаєва слобода" перетворився на знімальний майданчик. Тут фільмували різдвяний мюзикл…

1 годину ago

Незвичайні способи використання прального порошку в побуті

Пральний порошок - це незамінний засіб у кожному домі, але більшість українців використовують його лише…

2 години ago

Представники Кам’янської громади побували на Всесвітньому форумі у Нью-Йорку

Днями в Нью-Йорку розпочався щорічний Кінус шлухім – Міжнародна конференція, яка об'єднує тисячі рабинів і…

2 години ago