Нічне тісто для пасок можна замішувати як на швидкорозчинних, так і на пресованих дріжджах. Зверніть увагу, що «живих» дріжджів має бути в 3 рази більше від зазначеної в рецепті кількості. Ми рекомендуємо готувати будь-які паски з максимально свіжих продуктів. Інакше тісто погано підніметься, а готові вироби вийдуть сухими і непривабливими зовні.
паска в розрізі
Крім родзинок, можна покласти будь-які інші добавки (горіхи, сухофрукти). Відмінно зарекомендували себе сушені банани, цукати з дині та манго, курага та чорнослив. Також не скупіться на прянощі: кориця, ваніль та мускатний горіх вам на допомогу. Важливо: в кінці паскам потрібно дати 10 хвилин, щоб охолонути, і тільки потім виймати їх із форми.
Складові
Пшеничне борошно1450 г, Дрожжі 20 г, Молоко 500 мл, Вершкове масло 300 г, Цукор 450 г, Яйце 6 шт., Родзинки 150 г, Сіль 1 ч. л., Ванілін 1 г
Приготування
1. Насамперед підготуйте всі необхідні інгредієнти. Яйця, молоко та масло заздалегідь вийміть із холодильника, щоб вони адаптувалися до кімнатної температури. Інші продукти зважте.
2. У глибоку миску розбийте 6 середніх яєць. Збивайте яйця міксером не менше 2-3 хвилин. До яєць додайте 450 г цукру і знову збийте масу міксером, до повного розчинення цукру.
3. У мікрохвильовій печі розтопіть вершкове масло (82,5 % жирності). Потім вилийте його в яєчну суміш. Перемішайте все віночком і відставте миску.
4. В іншу велику ємність влийте тепле молоко і додайте до нього швидкорозчинні дріжджі. Якщо використовуєте сирі, їх повинно бути в 3 рази більше, ніж сухих. Перемішайте.
5. З’єднайте яєчно-масляну суміш із молоком та дріжджами. Перемішайте масу до однорідності, накрийте каструлю кришкою, а для утримання тепла закутайте рушником. Залишіть заготовку прямо на столі, на 6–8 годин.
6. Зранку продовжуйте займатися тістом. Опара нікуди не втече і набуде трохи відчутного дріжджового запаху. Замочіть родзинки на 10 хвилин у гарячій воді, потім промийте та обсушіть на паперовому рушнику.
7. У нічну опару просійте частину відміряного борошна. Для аромату додайте в борошно пакетик ваніліну, за бажанням цедру лимона. Родзинки додавайте на останньому етапі, коли повністю висипали все борошно.
8. Коли всі інгредієнти додані і складно перемішувати тісто ложкою, перенесіть його на присипаний борошном стіл. Продовжуйте тісто замішувати вже на столі.
9. Заготівля під паски повинна стати однорідною і м’якою. Тепер рясно змастіть маслом дно і боки форм. Поверхню столу та руки також змастіть олією і почніть формувати паски. Тісто краще не різати, а обривати руками шматочки. З тіста видавлюйте колобки, акуратно під низ підминаючи боки.
10. Заповніть кожну форму на 1/3 від загальної висоти. Так сформуйте майбутні паски з усього тіста.
11. Накрийте заготовки легким вафельним рушником, а коли шапки пасок стануть до нього доходити, тканину просто прибрати. На підйом пасок в середньому йде 1-1,5 години. Потім поставте вироби в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте близько 30-45 хвилин (залежно від розміру). Маленьким паскам досить і 30 хвилин, середнім – варто постояти ще хвилин 10. Слідкуйте, щоб форми з тістом не стикалися один з одним. Між ними має залишатися певний простір для жару. Поки вироби випікаються, можете зайнятися глазур’ю.
Якщо верхівки почнуть підгоряти, то накрийте зверху змоченими у воді кружальцями пергаменту. А щоб не підгорів низ, на дно духовки ставлять залізну тару з водою, створюючи водяну баню.
Про це повідомив мер Андрій Білоусов. "Щороку в четверту суботу листопада Україна та весь цивілізований…
У Марганці сталася пожежа. Там загорілась квартира у багатоквартирному будинку. Внаслідок події постраждали двоє людей,…
Коментар надав міський голова Андрій Білоусов. "Шановні учні 15 та 44 ліцеїв та їх батьки!…
Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за період з 15.11.2024 по 22.11.2024 було…
Ввечері 22 листопада до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що на вулиці Федора…
Поліція Синельниківщини затримала 35-річного чоловіка, який погрожував дружині вбивством. Конфлікт між подружжям закінчився тим, що…