Що камʼянчанам потрібно знати про поліомієліт?

Поліомієліт повернувся в Україну. Фахівці зазначають, що маленькі діти, що не мають щеплення від цього захворювання — у небезпеці.

В Україні триває спалах поліомієліту, який виник наприкінці 2021 року, тоді захворіло щонайменше 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті.

Всі діти  не були вакциновані через релігійні переконання батьків. Нагадаємо, що в 2015 році через недовіру багатьох батьків до вакцинації в Україні був спалах поліомієліту. Тоді завдяки тритуровій кампанії імунізації, яка охопила дітей віком від 2 місяців до 10 років, циркуляцію поліовірусу було припинено. На жаль  ця хвороба вперше за багато років повернулася.

Що потрібно знати батькам?

Поліомієліт (поліо) – дитячий спинальний параліч, спричинений поліовірусом. Наслідком хвороби можуть бути невиліковний параліч та навіть смерть. Поліомієліт невиліковний, але захворюванню та поширенню хвороби можна запобігти шляхом вакцинації. Так, у 1988 році захворюваність на поліо в світі сягала 350 000 випадків.  За 30 років завдяки колективній імунізації по всьому світу захворюваність скоротилася на 99%. За оцінками експертів, за умови продовження вакцинації є шанс найближчими роками повністю ліквідувати циркуляцію поліовірусу в світі та позбутися цієї хвороби.

Просимо батьків дуже серйозно та відповідально поставитись до здоровʼя своїх дітей. Доступна та безоплатна вакцинація — це найбільш ефективний метод запобігання тяжких наслідків захворювання. Перевірте, чи має ваша дитина щеплення від поліомієліту згідно до її віку. Зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря. Сучасні вакцини ефективні, безпечні і мають низьку реактогенність, тому протипоказання до щеплень обмежені та визначити їх може тільки лікар.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у закладах охорони здоров’я безоплатно відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

За інформацією Міського медичного
центру здоров’я та медицини спорту

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *