Categories: Офіційно

Що камʼянчанам потрібно знати про поліомієліт?

Поліомієліт повернувся в Україну. Фахівці зазначають, що маленькі діти, що не мають щеплення від цього захворювання — у небезпеці.

В Україні триває спалах поліомієліту, який виник наприкінці 2021 року, тоді захворіло щонайменше 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті.

Всі діти  не були вакциновані через релігійні переконання батьків. Нагадаємо, що в 2015 році через недовіру багатьох батьків до вакцинації в Україні був спалах поліомієліту. Тоді завдяки тритуровій кампанії імунізації, яка охопила дітей віком від 2 місяців до 10 років, циркуляцію поліовірусу було припинено. На жаль  ця хвороба вперше за багато років повернулася.

Що потрібно знати батькам?

Поліомієліт (поліо) – дитячий спинальний параліч, спричинений поліовірусом. Наслідком хвороби можуть бути невиліковний параліч та навіть смерть. Поліомієліт невиліковний, але захворюванню та поширенню хвороби можна запобігти шляхом вакцинації. Так, у 1988 році захворюваність на поліо в світі сягала 350 000 випадків.  За 30 років завдяки колективній імунізації по всьому світу захворюваність скоротилася на 99%. За оцінками експертів, за умови продовження вакцинації є шанс найближчими роками повністю ліквідувати циркуляцію поліовірусу в світі та позбутися цієї хвороби.

Просимо батьків дуже серйозно та відповідально поставитись до здоровʼя своїх дітей. Доступна та безоплатна вакцинація — це найбільш ефективний метод запобігання тяжких наслідків захворювання. Перевірте, чи має ваша дитина щеплення від поліомієліту згідно до її віку. Зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря. Сучасні вакцини ефективні, безпечні і мають низьку реактогенність, тому протипоказання до щеплень обмежені та визначити їх може тільки лікар.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у закладах охорони здоров’я безоплатно відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

За інформацією Міського медичного
центру здоров’я та медицини спорту

Олена

Recent Posts

У Кам’янському відбувся відкритий легкоатлетичний крос

2 травня на лівобережжі міста відбувся відкритий легкоатлетичний крос ДЮСШ №3. У змаганнях взяли участь…

15 хв. ago

Вагітна Джамала розсекретила, коли народжуватиме та чи обрала ім’я для третього сина

Українська співачка Джамала зізналась, коли має народжувати третю дитину та чи обрала вже ім'я для сина. Незабаром…

45 хв. ago

На Дніпропетровщині жінка знущалася з цивільного чоловіка

За вчинення домашнього насильства поліція Синельниківського району притягнула до кримінальної відповідальності 46-річну жінку. Підозрювана систематично чинила…

1 годину ago

Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками (відео)

Пофарбувати яйця на Великдень можна натуральними барвниками. Знадобляться лише натуральні інгредієнти, які є на багатьох…

1 годину ago

У Кам’янському кілька вулиць лишились без води

Про відключення повідомили у Єдиній диспетчерській службі. "Кам'янське ВКГ КП ДОР "Аульський водовід" повідомляє: Для…

2 години ago

На Дніпропетровщині чоловік у маршрутці дістав гранату

Пасажир дістав «гранату» в маршрутці на 173 кварталі в Кривому Розі. Про це повідомляють СВОЇ,…

2 години ago