Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Борщ із карасями, улюблений рецепт Тараса Шевченка

Легендарний український поет та художник Тарас Шевченко в очах більшості виглядає суворим, аскетичним патріархом. Мало хто знає, що насправді Шевченко дуже цінував швидкоплинні радощі життя. Поет так само, як більшість із нас, любив смачно поїсти, віддаючи належне рецептам рідної країни. Багато хто з них, до речі, зберігся досі. До них належить і головний предмет обговорення сьогоднішньої статті, «Борщ Шевченка», відомий також як одеський борщ із карасями.

Рецептів борщу існує безліч. У більшості їх серед інгредієнтів згадується м’ясо. Але одесити і тут відзначились! Жителі Перлини біля моря замість м’яса пристосувалися класти рибу в борщ. І гіршою від цього знаменита страва не стала! Навпаки, вишуканий смак одеського борщу з карасями прославився на віки.

Складові
6 невеликих карасів (можна використовувати й іншу невелику рибу до смаку), 1 ст. л. борошна, 1 буряк (великий), 1 цибулина (середня), 4 картоплини (середні), 1 морква (середня), 200 г капусти, 200 мл томатного соку, олія соняшникова, сіль, спеції, лавровий лист.

Приготування
1. Посоли і запаніруй у борошні заздалегідь очищених карасів. Потім обсмаж рибу з обох боків у соняшниковій олії до рум’яної скоринки. Коли будуть готові, дай їм полежати на паперових рушниках, щоб ті вібрали зайву олію.

2. Почисти буряк, цибулю, картоплю та моркву. Цибулю наріж кубиками, потім обсмаж до м’якості. Моркву з буряком натри на тертці, додай до обсмаженої цибулі, долий томатного соку і все разом тушкуй 5-7 хвилин. Потім часткою ще 150 мл води, доведи до кипіння, після чого тушкуй на повільному вогні ще 10 хвилин.

3. Очищену картоплю наріж невеликими кубиками, висип у каструлю і залий 2 л води. Додай 2 щіпки солі та вари на середньому вогні 20 хвилин. Після цього додай туди подрібнену капусту і вари ще 10 хвилин.

4. Тепер у цю ж каструлю додай овочі зі сковороди. Докинь 3 горошини запашного перцю, 2 лаврових листи, посоли і поперчи за смаком. На повільному вогні вари 5-7 хвилин. Потім додай смажених карасів та вари ще 7–10 хвилин.

5. Ось і все, «Борщ Шевченка» готовий. Подавай з карасем у тарілці та насолоджуйся вишуканим смаком. Смачного!

Олена

Recent Posts

На Лівобережжі Кам’янського тривають роботи з відновлення водопостачання (відео)

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "Тривають роботи з відновлення пошкодженої ділянки залізобетонного колектора.…

7 години ago

На Дніпропетровщині затримали 20-річну шпигунку рф

Контррозвідка Служби безпеки України затримала 20-річну мешканку Синельниківського району, яка збирала координати для підготовки ракетно-бомбових,…

10 години ago

Восьмеро чоловіків намагались втекти за кордон на автівці: серед них був мешканець Дніпропетровщини

У селі Роздільнянського району прикордонники зупинили Peugeot, який їхав в бік кордону з Молдовою. У…

11 години ago

Дніпропетровщина у трійці лідерів по боргах із зарплати

У 2025 році в Україні зафіксували 35 471 борг по заробітній платі. Дніпропетровська область посіла…

11 години ago

Номінант на Оскар Тімоті Шаламе зіграв тенісиста Марті Райзмана (відео)

Кінокомпанія A24 випустила перший трейлер спортивної трагікомедії "Марті Найкращий" (Marty Supreme), головну роль в якій виконав…

12 години ago

Кам’янські боксери стали бронзовими призерами чемпіонату України

У Хмельницькому з 10 по 18 серпня проходив чемпіонат України з боксу серед юнаків та…

13 години ago