Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Борщ із карасями, улюблений рецепт Тараса Шевченка

Легендарний український поет та художник Тарас Шевченко в очах більшості виглядає суворим, аскетичним патріархом. Мало хто знає, що насправді Шевченко дуже цінував швидкоплинні радощі життя. Поет так само, як більшість із нас, любив смачно поїсти, віддаючи належне рецептам рідної країни. Багато хто з них, до речі, зберігся досі. До них належить і головний предмет обговорення сьогоднішньої статті, «Борщ Шевченка», відомий також як одеський борщ із карасями.

Рецептів борщу існує безліч. У більшості їх серед інгредієнтів згадується м’ясо. Але одесити і тут відзначились! Жителі Перлини біля моря замість м’яса пристосувалися класти рибу в борщ. І гіршою від цього знаменита страва не стала! Навпаки, вишуканий смак одеського борщу з карасями прославився на віки.

Складові
6 невеликих карасів (можна використовувати й іншу невелику рибу до смаку), 1 ст. л. борошна, 1 буряк (великий), 1 цибулина (середня), 4 картоплини (середні), 1 морква (середня), 200 г капусти, 200 мл томатного соку, олія соняшникова, сіль, спеції, лавровий лист.

Приготування
1. Посоли і запаніруй у борошні заздалегідь очищених карасів. Потім обсмаж рибу з обох боків у соняшниковій олії до рум’яної скоринки. Коли будуть готові, дай їм полежати на паперових рушниках, щоб ті вібрали зайву олію.

2. Почисти буряк, цибулю, картоплю та моркву. Цибулю наріж кубиками, потім обсмаж до м’якості. Моркву з буряком натри на тертці, додай до обсмаженої цибулі, долий томатного соку і все разом тушкуй 5-7 хвилин. Потім часткою ще 150 мл води, доведи до кипіння, після чого тушкуй на повільному вогні ще 10 хвилин.

3. Очищену картоплю наріж невеликими кубиками, висип у каструлю і залий 2 л води. Додай 2 щіпки солі та вари на середньому вогні 20 хвилин. Після цього додай туди подрібнену капусту і вари ще 10 хвилин.

4. Тепер у цю ж каструлю додай овочі зі сковороди. Докинь 3 горошини запашного перцю, 2 лаврових листи, посоли і поперчи за смаком. На повільному вогні вари 5-7 хвилин. Потім додай смажених карасів та вари ще 7–10 хвилин.

5. Ось і все, «Борщ Шевченка» готовий. Подавай з карасем у тарілці та насолоджуйся вишуканим смаком. Смачного!

Олена

Recent Posts

У Кам’янському розпочалися ігри “Пліч-о-пліч” (відео)

На спортивних змаганнях побував мер Андрій Білоусов. "У спортивному комплексі «Прометей» стартував новий сезон «Пліч-о-пліч:…

10 години ago

У Дніпрі син ледь не вбив свою матір

Поліцейські Дніпра скерувати до суду обвинувальний акт щодо чоловіка, який вчинив замах на вбивство власної…

12 години ago

На Дніпропетровщині поліцейські допомогли старенькій повернутися додому

Понад чотирьох годин нічних пошуків завершилися позитивно і поліцейські Нікопольщини розшукали заблукалу 82-річну жінку. 21…

13 години ago

Підприємців Дніпропетровщини запрошують на онлайн-зустріч «Діалог влади та бізнесу»

Дніпропетровська ОВА запрошує підприємців регіону на дев’яту онлайн-зустріч учасників платформи «Діалог влади та бізнесу». Тема…

13 години ago

Kalush Orchestra випустив кліп на романтичну пісню «Коли» (відео)

Гурт Kalush Orchestra презентував кліп на пісню «Коли». Відео знімали у лісі. «Уявіть себе через…

14 години ago

На Дніпропетровщині ліквідували нарколабораторію (відео)

У Кривому Розі правоохоронці ліквідували нарколабораторію з вирощування конопель. Там вилучили майже 3 тис рослин…

14 години ago