Categories: Події

По слідах трагедії на Дніпропетровщині: недоцільні «рекомендації»

Вся Україна була шокована трагедією, що сталася в Кривому Розі – російська ракета (орієнтовно – «Іскандер», хоча Москва і відхрещується) вдарила по житловому будинку і будівлі економічного коледжу.
Кілька людей загинуло у будинку, ще одна людина та кілька поранених – у приміщенні коледжу. Зараз, коли перший шок пройшов, можна зробити деякі висновки з цього «прильоту».
Першим чином звернемо увагу на те, ще у Кривому Розі (як і раніше у Дніпрі) спочатку був «прильот», і лише через кілька секунд після цього пролунав сигнал повітряної тривоги. Отже, на сьогоднішній день сили Протиповітряної оборони України не в змозі не те що збити, а навіть і своєчасно засікти ракети типу «Іскандер».
Тепер друга деталь. Ракета потрапила в навчальний заклад, і залишається лише дякувати Бога, що там на момент «прильоту» не проводилось занять, інакше кількість жертв вимірювалась би десятками або й сотнями дітей. Бо надворі літо – пора канікул. Але ж не за горами 1 вересня, День Знань. І є вимога і центральної, і обласної влади – новий навчальний рік почати з відновлення очної, тобто офлайн-форми занять. Причому вимога ця оформлена дуже цікаво – керівникам  закладів освіти не наказується, а типу «рекомендується» впроваджувати офлайн-форму. Але ж знавці українського офіціозу добре розуміють, що означає слівце «рекомендуємо» і що чекає того директора навчального закладу, який цю саму «рекомендацію» не виконає. Можуть і просто пожурити, і догану вліпити, а то й з роботи усунути.
Але повернемось до офлайн-форми навчання. Неозброєним оком видно, що вона несе смертельну загрозу і для учнів, і для педагогів. Ми зараз не будемо зупинятись на наявності та стані бомбосховищ – це окрема тема. Скажімо лише, що, наприклад, у Дніпрі через незадовільну ситуацію з укриттями, зокрема в учбових закладах, після ретельної перевірки втратив посаду віце-мер Михайло Лисенко. Але ми зараз про дещо інше. Якщо росіяни запустять по населеним пунктам Дніпропетровщини «Іскандери», то навіть повітряної тривоги оголосити не встигнуть,  ракета може влетіти в будівлю учбового закладу, а наслідки будуть страшними. Хто тоді понесе за це відповідальність? Вища влада? Ні, бо вона лише «рекомендувала» очну або «змішану» форму навчання. Залишається керівник закладу, і саме він буде відповідати за те, що відновив офлайн-заняття. Саме він, бо більше ж нікому. Або ж батьки – адже вони дали письмову згоду на те, що їх діти будуть вчитися очно, а не дистанційно.
Чи, може, пани чиновники, які ініціюють очне навчання, впевненні, що з Кремля будуть обов’язково завчасно попереджати про запуск «Іскандерів», щоб діти встигли перейти в укриття? Тоді як пояснити ці «рекомендації»?
Звісно, прибічники очної форми навчання кажуть – при дистанційних заняттях дуже страждає якість учбового процесу і знань, отриманих учнями. Так, це правда. Але ж – якість знань можна якось надолужити, довчитися, нормальний освітній процес у закладах теж можна з часом відновити. А от здоров’я та життя тих, хто, не дай Бог, потрапить під прильот «Іскандеру», не повернути вже ніколи.
До речі, мало хто звернув увагу на цікаву новину – днями міністр оборони РФ Сергій Шойгу відвідав з офіційним візитом Північну Корею. Ходять чутки, що там він домовлявся, зокрема, й про постачання зброї для російської армії. А у товариша Кім Чен Ина заготовлено багато чого смертельного, є й ракети, які за своїми характеристиками перевершують російські «Іскандери». Чи знають про це ті, хто пише «рекомендації» про очну форму навчання, га?

Олена

Recent Posts

На Дніпропетровщині затримали наркоторговців

Криворізькі поліцейські затримали двох наркозбувачів. За місцем мешкання підозрюваних правоохоронці вилучили понад 40 пакетів з…

58 хв. ago

У Кам’янському відбувся легкоатлетичний пробіг

Про це розповів міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні у Кам’янському на набережній Лівого берега відбувся…

14 години ago

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…

17 години ago

Посилення Дніпропетровської ТЦК: офіційний коментар

Вчора мережею почала ширитися інформація про те, що нібито 18 травня до Дніпропетровської області прибудуть…

19 години ago

У Дніпрі затримали грабіжника

Поліцейські Дніпра повідомили про підозру чоловіку, який вчинив грабіж на вулиці міста. Зловмисник, побачивши смартфон…

19 години ago

На Дніпропетровщині чоловік вдарив цеглиною односельця

Поліцейські затримали 36-річного жителя, який спричинив тяжкі тілесні ушкодження односельцю. Нападник під час конфлікту схопив…

20 години ago