“Офісники” з Дніпра виманили у громадян Чехії 7 мільйонів євро

Злочинці організували “call-центр” в місті Дніпро та обдурили понад 665 громадян Чехії на суму понад 7 мільйонів 609 тисяч євро, що дорівнює близько 300 мільйонам 733 тисяч гривень, повідомляє “Дніпро Оперативний“.

Злочинці використовували технологію спуфінгу під час дзвінків, що означає підміну телефонного номера на будь-який необхідний. Вони видали себе за співробітників банківських установ та інформували жертв, що їх банківські рахунки були зламані і щоб зберегти свої кошти, потрібно тимчасово перевести їх на інший “безпечний” рахунок, який був наданий злочинцями. Достовірність цієї інформації підтверджували іншим дзвінком — нібито, від поліцейського, що підтверджував достовірність зламу рахунку та необхідності переводу грошей на інший рахунок.

У квітні 2023 року, в ході обшуків у Дніпрі, слідчі затримали громадян Чехії, і вони були передані чеським правоохоронцям 25 вересня 2023 року для подальшого досудового розслідування.

П’ятьох членів цієї міжнародної злочинної організації екстрадували в Чехію. Шостого зловмисника також планують екстрадувати найближчим часом.

Чеські компетентні органи розслідують кримінальну справу щодо цих фігурантів за статтею 209 Кримінального Кодексу Чеської Республіки, їм загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі. Українські слідчі також розслідують справу щодо інших фігурантів за статтями 190 та 255 Кримінального Кодексу України, і їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *