У Дніпропетровській області до лікарень звернулися троє людей. Всі вони скаржились на отруєння. Виявилось, що причиною стали дикорослі гриби.
Про це пише Інформатор з посиланням на публікацію ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області. Зазначається, що ознаки отруєння можуть проявитися через 30 хвилин після споживання грибів, або протягом кількох днів.
На це вказують такі ознаки:
- нудота, блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Щоб уникнути отруєння, краще надати перевагу штучно вирощеній печериці, гливи, які продаються в супермаркетах. Адже там товар проходить відповідний контроль. Також не варто купувати гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.
Якщо ви все ж таки вирішили піти в ліс по гриби, дотримуйтесь наступних порад:
- кладіть у кошик тільки ті гриби, які ви знаєте;
- не беріть пластинчаті, старі, перезрілі або дуже молоді та ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- також не слід збирати їх під час посухи, адже тоді гриб втрачає воду та накопичує токсини;
- перед приготуванням страви або заготівлі уважно перевірте зібрані гриби та ні в якому разі не вживайте старі.
“Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв). Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби”, — йдеться у повідомленні.
Також не варто давати гриби:
- дітям;
- вагітним;
- жінкам, які годують груддю;
- літнім людям;
- тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту.