Закони, написані кров’ю, не для всіх кам’янчан…

Днями не лише Кам’янське та Дніпропетровщину, а всю Україну облетіла страшна звістка – на приватній хлібопекарні внаслідок виробничої травми працівниці відірвало пальці на руці.
Згідно з законодавством, у таких випадках обов’язково призначається розслідування нещасного випадку. Для того, щоб з’ясувати причини трагедії, виявити і покарати винних, якщо такі є, і – головне – розробити та втілити низку заходів, щоб таке більше не повторилося. Адже мова йде про здоров’я та життя громадян України, а це – найвища цінність нашої держави.
Також згідно чинного законодавства, розслідуванням події повинен займатися уповноважений для цього орган державної влади, а саме – поліція, у нашому випадку – поліція Кам’янського району. Тому ми офіційно звернулися до Кам’янського районного управління Національної поліції України з проханням надати інформацію – як йде розслідування, чи відомі вже причини трагедії та чи виявлено винних у нещасному випадку. А от далі почалися дивні речі.
В поліції нам повідомили, що про цей випадок вони дізналися … із соціальних мереж. І, звісно, поки що не можуть розпочати слідчі дії, бо не мають необхідної для них інформації. Тобто, ніхто не викликав поліцейських на місце трагедії і вони не мали можливості ознайомитись з подробицями події, опитати свідків, медиків «швидкої допомоги»  та керівників хлібопекарні, і, при необхідності, призупинити роботу підприємства на період розслідування.
Згідно законодавства, працівники «швидкої допомоги» у разі таких випадків зобов’язані НЕГАЙНО сповістити про це поліцію і всіляко сприяти діям правоохоронців у розслідуванні надзвичайної події. Але, схоже, у кам’янській «швидкій» вирішили просто проігнорувати ці вимоги і не надавати поліцейським всю необхідну інформацію про нещасний випадок, а просто повідомити про дану події в FACEBOOK, ніби-то розслідування повинна провести соціальна мережа. Що це – проста недбалість чи умисні дії – ще треба розбиратися. Бо якось виникає підозра, що комусь було дуже вигідно не допустити правоохоронців на місце події.
У народі кажуть, що закони та правила про розслідування та запобігання нещасних випадків на виробництві «написані кров’ю», бо створені вони на основі гіркого досвіду травмування та загибелі людей. І ретельно виконання вимог цих державних документів – це запорука у майбутньому не допустити біди. Схоже, у нашій «швидкій допомозі» про це забули. І тим самим, свідомо чи несвідомо, сприяють тому, що через деякий час ми знову і знову будемо дізнаватись про страшні випадки у Кам’янському…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *