Categories: Це цікаво

Чому не можна пити дуже гарячий чай та яка існує загроза для здоров’я

Чай – це напій, без якого багато хто не може уявити жодного дня: його п’ють на сніданок, обід та вечерю. Однак, варто знати декілька маловідомих фактів про напій, які допоможуть вберегти здоров’я.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт медичної спільноти “Бережи себе“.

Гарячий чай шкодить здоров’ю

Існують дослідження, які вказують на зв’язок між регулярним споживанням напою й зменшенням ризиків діабету 2 типу, серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті.

Однак, часте споживання гарячого чаю (понад 60 °C) може підвищити ризики розвитку раку стравоходу та раку шлунка.

“Такі дані отримують на основі спостережень (обсерваційні дослідження). Для більш точних висновків потрібно більше контрольованих рандомізованих досліджень”, – йдеться у повідомленні.

Чай містить кофеїн

Тільки в трав’яних чаях кофеїну переважно немає. Якщо порівнювати кількість кофеїну в різних видах чаю, то все буде залежати від купи факторів, як-от країни походження, типу листка, стилю приготування тощо.

Чайне листя містить орієнтовно 3.5% кофеїну. Кавові зерна – від 3.4 до 8% залежно від сорту.

Однак, для приготування кави потрібно використати більше зерен, якщо порівнювати з чайним листям. Тому, зазвичай, філіжанка кави містить більше кофеїну, ніж чашка чаю.

У якому чаю менше кофеїну

У зеленому чаї менше кофеїну, ніж у чорному. Однак, бувають і винятки. Багато чого залежить від способу приготування та кількості листя.

Наприклад, 100 грамів чорного чаю містить орієнтовно 21 мг кофеїну. Така ж кількість зеленого (при цьому різних його типів) – 9-20 мг.

Чай містить поліфеноли

Поліфеноли – це група хімічних речовин, які містяться в рослинах й надають чаю його особливого смаку. Поліфеноли можуть бути корисні для здоров’я. Вони також містяться в шоколаді, фруктах, овочах та інших продуктах.

Експерти кажуть, що більшість поліфенолів діють як антиоксиданти, тобто вони допомагають організму пом’якшити шкідливу дію деяких факторів навколишнього середовища.

Який чай найкращий для здоров’я

Цукор, вершки, молоко – все це негативно впливає на активність поліфенолів, якими чай так багатий. Варто частіше обирати саме натуральний чай без домішок – тоді можна отримати більше користі.

Margaret

Recent Posts

На Дніпропетровщині двох чоловіків вдарило струмом, коли вони збирали гриби

Двох людей вдарило струмом, коли збирали гриби у Апостоловому. Їх забрала швидка з опіками ніг…

30 хв. ago

На Дніпропетровщині браконьєри за допомогою пасток виловили понад 300 раків

Державні інспектори Дніпропетровського рибоохоронного патруля під час планового рейду на Південному водосховищі поблизу села Вільне…

60 хв. ago

У Кам’янському відбулися навчання з безпеки та домедичної допомоги (відео)

Про це повідомив мер міста Андрій Білоусов. "Під час повномасштабної війни життєво необхідно, щоб кожен…

13 години ago

Під Дніпром на пожежі постраждав чоловік

Вранці 18 листопада надійшло повідомлення про пожежу у п’ятиповерховому житловому будинку на вулиці Проектна міста…

14 години ago

У Дніпрі затримали студента, який виготовляв бомби для терактів

Контррозвідка Служби безпеки запобігла новим спробам рашистів здійснити теракти у Дніпрі. За результатом дій на…

15 години ago

“Джуманджі” повертається: що відомо про третю частину фентезі

Популярна пригодницька франшиза "Джуманджі" повернеться на екрани. У США вже стартувало виробництво третьої та завершальної частини серії…

16 години ago