Categories: Це цікаво

Чому не можна пити дуже гарячий чай та яка існує загроза для здоров’я

Чай – це напій, без якого багато хто не може уявити жодного дня: його п’ють на сніданок, обід та вечерю. Однак, варто знати декілька маловідомих фактів про напій, які допоможуть вберегти здоров’я.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт медичної спільноти “Бережи себе“.

Гарячий чай шкодить здоров’ю

Існують дослідження, які вказують на зв’язок між регулярним споживанням напою й зменшенням ризиків діабету 2 типу, серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті.

Однак, часте споживання гарячого чаю (понад 60 °C) може підвищити ризики розвитку раку стравоходу та раку шлунка.

“Такі дані отримують на основі спостережень (обсерваційні дослідження). Для більш точних висновків потрібно більше контрольованих рандомізованих досліджень”, – йдеться у повідомленні.

Чай містить кофеїн

Тільки в трав’яних чаях кофеїну переважно немає. Якщо порівнювати кількість кофеїну в різних видах чаю, то все буде залежати від купи факторів, як-от країни походження, типу листка, стилю приготування тощо.

Чайне листя містить орієнтовно 3.5% кофеїну. Кавові зерна – від 3.4 до 8% залежно від сорту.

Однак, для приготування кави потрібно використати більше зерен, якщо порівнювати з чайним листям. Тому, зазвичай, філіжанка кави містить більше кофеїну, ніж чашка чаю.

У якому чаю менше кофеїну

У зеленому чаї менше кофеїну, ніж у чорному. Однак, бувають і винятки. Багато чого залежить від способу приготування та кількості листя.

Наприклад, 100 грамів чорного чаю містить орієнтовно 21 мг кофеїну. Така ж кількість зеленого (при цьому різних його типів) – 9-20 мг.

Чай містить поліфеноли

Поліфеноли – це група хімічних речовин, які містяться в рослинах й надають чаю його особливого смаку. Поліфеноли можуть бути корисні для здоров’я. Вони також містяться в шоколаді, фруктах, овочах та інших продуктах.

Експерти кажуть, що більшість поліфенолів діють як антиоксиданти, тобто вони допомагають організму пом’якшити шкідливу дію деяких факторів навколишнього середовища.

Який чай найкращий для здоров’я

Цукор, вершки, молоко – все це негативно впливає на активність поліфенолів, якими чай так багатий. Варто частіше обирати саме натуральний чай без домішок – тоді можна отримати більше користі.

Margaret

Recent Posts

Щодо аварії на колекторі «Аульського водоводу» на Лівобережжі Кам’янського (відео)

Міський голова Андрій Білоусов розповів щодо аварії магістрального каналізаційного колектору комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради…

6 години ago

У Камʼянському розпочали ремонт тротуарів, які знаходяться в найбільш незадовільному стані

У Кам’янському приступили до капітального ремонту наших тротуарів. Про це повідомив мер міста Андрій Білоусов.…

10 години ago

Діти з особливими освітніми потребами у Кам’янському отримають додаткову підтримку

З 1 вересня на Дніпропетровщині діти з особливими освітніми потребами матимуть більше можливостей для розвитку…

12 години ago

Мешканця Дніпропетровщини засудили за незаконне зберігання зброї

На Дніпропетровщині поліцейські скерували до суду обвинувальний акт щодо чоловіка за незаконне зберігання зброї та…

12 години ago

у лікарні на Дніпропетровщині пацієнт вбив сусіда попалаті

Поліцейські Кривого Рогу затримали підозрюваного у злочині. Він Забив до смерті чоловіка. Конфлікт між пацієнтами…

13 години ago

На Дніпропетровщині підліток на мотоциклі потрапив у ДТП

Про це розповіла Лариса Биданцева, керівник Кам’янської станції обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини…

13 години ago