Прославляє Кам’янське своїми досягненнями

У 2022-2023 рр. серед переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України двоє ліцеїстів Кам’янського отримали стипендії президента України. Це Ярослав Рижко та Єгор Іващенко. 
Єгор Іващенко наразі учень 11 класу Наукового ліцею імені Анатолія Лигуна. Під наставництвом своєї наукової керівниці – Євгенії Дерець, він написав науково-дослідницьку роботу та посів перше місце на конкурсі МАН в секції «Статистика». А також юний науковець минулоріч став срібним призером міжнародного конкурсу в Хорватії. Хочемо поближче познайомити вас з Єгором, його високими здобутками у науковій діяльності у свої юні роки та великим внеском у його перемогу керівниці Євгенії Дерець.
Навчання у науковому ліцеї та перші перемоги
Оскільки Єгор з малих років мав здібності та цікавість до технічних наук, після навчання у ліцеї № 16 (раніше – колегіум), він вступив до Наукового ліцею ім. А. Лигуна. Почав спілкуватися зі школярами, які на той час займалися різною олімпіадною роботою. «Маючи спілкування з такими людьми, і сам починаєш цікавитися різними дослідженнями», – зауважив Єгор.
Ще навчаючись у 8-му класі, хлопець вже брав участь у олімпіадах з хімії, фізики, математики та програмування. У 9-ому класі Єгор почав займатися науковими дослідженнями. Вже тоді юнак познайомився зі своєю науковою керівницею – Євгенією Дерець. І в результаті їхньої плідної співпраці здобув друге місце на всеукраїнському етапі конкурсу МАН. З тією ж роботою він переміг на конкурсі Еко-Техно Україна від Київського політехнічного інституту. Тогоріч Єгор писав й інші дослідницькі роботи у технічному напрямку та посів друге місце на обласному етапі конкурсу МАН. Ще хлопець має чималі здобутки з програмування. Навчаючись у 9-ому класі, він посів третє місце на всеукраїнському етапі та отримав декілька здобутків у інших конкурсах. Але ж найцікавішою для Єгора виявилася саме математика, на якій він повністю сконцентрувався у 10 класі. Упродовж року під наставництвом своєї наукової керівниці Євгенії Дерець він написав дослідницьку роботу, яка успішно пройшла захист та отримала перше місце на всеукраїнському рівні конкурсу МАН.
Як зараз згадує Єгор, пів року він повноцінно присвятив написанню своєї дослідницької роботи. Часом він приділяв їй більшу частину доби. І така безперервна діяльність тривала тижнями. Так званого кінця робочого дня не існувало ні для хлопця, ні для його керівниці, яка зробила чималий внесок у його перемогу.

єгор 2
Євгенія Дерець – не лише наукова керівниця Єгора. Вона – кандидат фізико-математичних наук, вчитель математики Наукового ліцею імені А. Лигуна. Має 25-річний досвід роботи у Технічному державному університеті та багато методичних напрацювань, які наразі використовує у своїй роботі.
Шлях до успіху 
Учні Наукового ліцею мають досягнення на міжнародному рівні, оскільки вони знаходять нові наукові результати, переконана наукова керівниця Єгора Іващенко. «Це серйозна наука, але вона представлена мовою, зрозумілою для школяра», – зауважує Євгенія Дерець. Хоча, за її словами, для цього треба вивчати шкільну програму на випередження. Завдяки досвіду та напрацюванням своєї наукової керівниці, Єгор Іващенко заздалегідь вивчав певні шкільні предмети за методичними матеріалами своєї наставниці. «Таким чином учень стає фактично студентом», – зауважує Євгенія Дерець. Спочатку школяр опановує теоретичну частину, а вже згодом – за підібраною задачею вивчає статті на задану тему, які переважно є англомовними. Тобто високий рівень знань англійської є обов’язковим у написанні наукової роботи на конкурс МАН.
Складовою частиною робіт Євгенії Дерець є програмування. Коли складається математична комп’ютерна модель, і через експеримент висуваються гіпотези. Інколи вони виявляються тупиковими. Адже в жодному джерелі не можна знайти відповідь на свій запит. Часом трапляється, що на такий етап досліджень витрачається дуже багато часу. Натомість, в цьому процесі важливо не просто отримати готову задачу від свого наукового керівника, а поставити її самостійно, вважає Євгенія Дерець.
Про що ж дослідницька робота президентського стипендіата
Єгор Іващенко розповів, що під наставництвом своєї керівниці Євгенії Дерець написав дослідницьку роботу, яка стосується теорії ймовірності і статистики. Її тема: «Деякі узагальнення задачі Реньї про паркування». «Ми взяли нову модифікацію, де досліджувалися розміщення двох інтервалів різної довжини на відрізку і отримали нові результати», – зазначив хлопець.
Наукова керівниця зауважила, що робота Єгора дійсно є науковою. Такі теми спільнота ліцею шукає щорічно, і саме цей пошук є одним із найскладніших етапів. «Шукаємо такі наукові статті, які можна викласти мовою, зрозумілою на шкільному рівні», – підкреслила Євгенія Дерець. За її словами, насправді таких статей мало, але вони існують. Є навіть цілі дисертації, які можуть зрозуміти школярі та привнести в них щось своє. Що безпосередньо стосується роботи Єгора, то у двох статтях, які вони обрали, були дві окремі модифікації наукової задачі. Вони були об’єднані в одну, яка раніше ніким не була досліджена. Таким чином, робота Єгора принесла новий результат.
Що стосується практичних результатів своєї роботи, Єгор зауважив, що в процесі наукового дослідження були отримані деякі теореми, які можуть застосовуватися для специфічного класу функцій, що відповідають загальним вимогам. І можуть зустрічатися ще й у різних прикладних напрямках, які пов’язані з випадковим заповненням множин.
Наукове ком’юніті у ліцеї
«Кожен переможець в деякому сенсі «виховує» свою зміну, тобто приводить наступного учня, з яким ми плідно працюємо на результат», – зазначає Євгенія Дерець. Зараз вже Єгор привів свого однодумця, на зміну собі.
Варто зауважити, що у навчальному закладі існує потужне ліцейське ком’юніті, коли учні об’єднуються в спільноти певного напрямку та не лише самі досягають високих результатів, а й допомагають навчатися іншим. Вони захоплені цією діяльністю, оскільки «горять» ідеями та натхненно передають свої знання та досвід іншим.
Про результати, що дає наукова робота школярів
«Наукова діяльність – це не просто написати роботу, отримати президентську стипендію. Загалом це дуже потужний науковий досвід, коли відбувається виховання справжнього науковця ще зі шкільної лави», – підкреслює Євгенія Дерець. Вони є у пріоритеті серед тих, кому віддати грант на навчання у відомих вишах за кордоном.
Дуже багато випускників ліцею, які були переможцями на міжнародному рівні, мають успіхи і в подальшому. Деякі з них за грантові кошти навчаються зараз в аспірантурі у Фінляндії, в магістратурі у Канаді, у топових вишах США. Єгор Іващенко чекає на рішення про грантове навчання у США, і його наукова керівниця переконана, що воно буде позитивним. Планується, що відповідь щодо навчання хлопець отримає вже у квітні цього року. А ми сподіваємося, що привітаємо його з цим високим досягненням та побажаємо успішного навчання у топовому виші США.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *