Кам’янське виховує юних науковців

Талановитий кам’янчанин, наразі вже студент першого курсу ДНУ ім. О. Гончара, став переможцем Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України 2022-2023 рр.. 
Це Ярослав Рижко, який виборов перемогу у секції «Аерофізика та космічні дослідження». Його науковими керівницями були Наталія Мірошник та Ангеліна Войтко. Остання також є випускницею Науково ліцею ім. А. Лигуна.
Хочемо більш детально розповісти про юного науковця, його роботу та внесок керівниць у перемогу хлопця на конкурсі МАН.
Ліцейний шлях Ярослава до наукової роботи  
До вступу у Науковий ліцей Ярослав навчався у ліцеї № 3 (колишня НВК № 3). У сьомому класі хлопець завітав на день відкритих дверей до Наукового ліцею. Його вразила атмосфера закладу та інформація про можливості та перспективи, які відкриються, якщо він буде тут навчатися. Це й вплинуло на остаточний вибір юнака, який прийняв рішення спробувати свої сили у цьому навчальному закладі.
Вже в перший рік свого навчання, у 8 – му класі, Ярослав взяв участь у олімпіаді з астрономії, де посів третє місце на міському етапі. Здобувши позитивні результати, хлопець ще вагався між науками. Перед ним стояло питання: що обрати? Фізику, астрономію чи математику? За всіма цими предметами юнак мав високі результати. І вже в 11 класі Ярослав обрав астрономію, яку вивчав на той час, як окрему дисципліну у ліцеї.
Перед тим, як приступити до написання дослідницької роботи, обирав між секціями: аерофізика, космічні дослідження, власне астрономія чи астрофізика. Разом зі своєї науковою керівницею – Наталією Мирошник – хлопець зупинився на аерофізиці та космічних дослідженнях. «Мені ближче тема космічних досліджень, оскільки я давно цим захоплювався», – зауважує Ярослав.
Взагалі астрономією хлопець цікавився ще з 4 класу. Вже тоді почав вивчати всю можливу літературу на цю тему. Згодом у нього з’явилася енциклопедія з астрономії більш ніж на 400 сторінок, яку хлопець прочитав за місяць. А потім перечитував окремі глави, щоб освіжати у пам’яті теми, які були йому особливо цікавими.
Взагалі улюбленими предметами Ярослава у ліцеї була математика, фізика, англійська мова і фізкультура. Хлопець 12 років займається дзюдо. Він – неодноразовий переможець і призер чемпіонатів міста та області. Закінчив ДЮСШ № 4 з першим спортивним розрядом. Зараз в його планах отримати КМС з дзюдо та звання майстра спорту.
Навчаєшся сам – допомагай іншим
Про таку негласну тенденцію передачі знань та досвіду іншим учням розповіла наукова керівниця Ярослава Рижко – вчитель фізики Наталія Мирошник. Вона зазначила, що другою науковою керівницею Ярослава була випускниця Наукового ліцею, а зараз аспірантка Словацького університету – Ангеліна Войтко. Свого часу дівчина також була учасницею олімпіади з астрономії. А після закінчення Наукового ліцею Ангеліні запропонували навчання в Одеському національному університеті ім. Мечникова, який вона успішно закінчила. Наталія Мирошник запропонувала їй взяти наукове керівництво над Ярославом Рижко. «Наші випускники підключаються до наставництва над підростаючими юними науковцями», – зауважила вчитель фізики.
Наталія Мирошник підкреслила, що за 14 років роботи в МАН здобутків було чимало. І Ярослав наразі –  останній із плеяди призерів. «У нас в ліцеї існує таке негласне правило: ідеш сам – допомагай іншим», – зазначила вчитель фізики. Наразі Наталія Мирошник працює з нинішньою ліцеїсткою над написанням дослідницької роботи на конкурс МАН.
Написання науково-дослідницької роботи
Плануючи написати роботу на конкурс МАН, Ярослав звернувся за наставництвом до вчителя фізики Наталії Мірошник. Вже тоді він визначився, що бажає обрати секцію космічних досліджень. Учень та вчитель спільно обрали тему та конкретне дослідження, яке будуть проводити у рамках роботи. Це був, за словами Ярослава, одним із довгих та складних етапів роботи, оскільки згодом саме він визначає, наскільки можливим стане взагалі майбутнє дослідження. Від своєї другої наукової керівниці – Ангеліни Войтко хлопець отримав допомогу в практичній частині роботи.
«Наукові керівниці протягом всіх етапів написання роботи та її захисту знаходилися поруч, підказували та підтримували», – зауважує Ярослав.
Загалом пів року юнак присвятив написанню дослідницької роботи на конкурс. Після проходження всіх етапів Ярослав отримав перемогу – перше місце на конкурсі-захисті МАН у секції «Космічні дослідження» та стипендію Президента України.
Про що ж робота юного науковця
Дослідницька робота Ярослава має назву: «Фотометричне дослідження спалаху комети 29Р/Швассман-Вахман 1». За словами юного науковця, ця комета була названа в честь двох вчених, які вперше її побачили в телескопі на початку XX століття.
Дослідження має користь для астрономії та астрофізики, оскільки це допомагає зрозуміти склад Всесвіту багато мільйонів років тому, зазначає юний науковець. Знаходиться вона між орбітами Юпітера і Сатурна. Відстань комети від Сонця більше, ніж відстань Сонця від Землі. Натомість, все одно вона проявляє свою активність в Сонячній системі. І це є резонансною подією для світу астрономії. «В ній є паливо для спалахів, однак їхня причина досі невідома», – зауважує Ярослав.
Знімки комети були взяті зі Словацької обсерваторії. Далі йшла робота обробки знімків від фонового шуму, також враховувалися температура камери, навколишнє середовище та багато інших нюансів. Оскільки вони впливають на результат праці. Потім йшло визначення параметрів комети, які досліджувалися, такі як зоряна величина, пилепродуктивність та колір.
Найголовнішим у дослідницькій роботі, за словами юнака, було те, що завдяки цьому дослідженню можна дізнатися, яким був склад у Всесвіті багато мільйонів років тому і які зміни відбулися на сьогодні.
«Є лише здогадки про те, який точно склад має комета, але ми знаємо, що в ній є базові елементи: замерзла вода у формі льоду, замерзлі гази – натрій, оксиген та вуглекислий газ», – зазначає Ярослав.
Подальше навчання
Перемога у Всеукраїнському конкурсі МАН надала Ярославу додаткові преференції при виборі університету. Після закінчення 11 класу він обирав між Дніпровською політехнікою, ДНУ, київським університетом, одеським та кам’янським. Але більш за все Ярославу сподобався саме такий підхід до навчання, який є в ДНУ. Зараз юнак вже пів року навчається на спеціальності «Комп’ютерні науки» в ДНУ ім. О. Гончара, і йому дуже подобається.
А ми бажаємо талановитому науковцю плідного, успішного навчання та подальших високих здобутків у науці.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *