РБК-Україна (проект Styler) розповідає, чим корисний гранат, чи можна їсти його з кісточками, а також кому взагалі не варто вживати цей фрукт.
Гранат – корисний з багатьох причин. У ньому мало калорій і жиру, проте він містить велику кількість вітамінів і клітковини.
Фолієва кислота регулює функції органів кровотворення, що позитивно впливають на роботу кишківника й печінки, красу волосся та шкіри.
Калій, магній і фосфор корисні для серцево-судинної та нервової систем, допомагають з виробленням енергії та ще кількома сотнями важливих для організму процесів.
Крім того, гранат є надійним джерелом вітаміну С та антиоксидантів, які захищають організм від пошкоджень вільними радикалами, котрі можуть викликати серйозні хронічні захворювання та навіть рак.
Плоди граната мають потужний протизапальний ефект, що обумовлено, зокрема, присутністю в його складі антиоксиданту – пунікалагіна.
Вживання граната або ж його соку знижують запальні процеси в організмі та мають позитивний вплив на здоров’я серця.
Поліфеноли, наявні в гранатах, можуть підвищувати витривалість під час фізичних вправ.
Проведені у пробірках і на людях дослідження виявили також, що екстракт граната може допомогти зменшити утворення каменів у нирках.
Гранатові сполуки борються зі шкідливими мікроорганізмами і можуть захистити, наприклад, ротову порожнину (зменшуючи ріст мікробів, які можуть сприяти неприємному запаху з рота та карієсу).
Насамкінець вживання граната може допомогти підтримати здоров’я кишкового мікробіому, який відіграє ключову роль у багатьох аспектах здоров’я людини.
На думку американського експерта з правильного харчування Люсії Гарсіа, насіння граната насправді дуже корисне для організму – його можна жувати й ковтати.
Такий спосіб вживання цього фрукту може максимізувати поглинання поживних речовин.
Варто зазначити, що насіння граната багате поліфенолами, вітаміном С і вітаміном Е. Комбінація цих трьох інгредієнтів має сильну антиоксидантну дію.
Проведені низкою науковців дослідження показали, що антиоксидантні властивості насіння граната у 3,5 раза вище, ніж у вина чи зеленого чаю, а також у 48 разів вище, ніж у вітаміну С і вітаміну Е.
Насіння граната може ефективно видаляти вільні радикали, захищати клітини та сповільнювати процес їх старіння.
Дехто стверджує також, що поліфеноли граната можуть долати гематоенцефалічний бар’єр (ГЕБ), боротися з вільними радикалами в мозку і покращувати його роботу.
Насамкінець, насіння граната містить значну кількість клітковини, яка сприяє моториці шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин, виводить токсини та є дуже корисною для здоров’я шлунково-кишкового тракту в цілому.
Гранат і гранатовий сік, споживаний у помірних кількостях, безпечний для більшості людей. Водночас декому все ж таки варто обмежити, або й повністю відмовитись від вживання цього фрукта.
Не радять їсти гранат (особливо з кісточками):
Сьогодні виповнюється 50 років з дня введення в експлуатацію будинку по вулиці Олени Пчілки, 39,…
Мер Кам'янського разом із начальником Кам’янської районної військової адміністрації Олегом Гапічем відвідали один із навчальних…
Поліцейські Синельниківського районного управління затримали зловмисника який через ревнощі позбавив життя односельця. Під час сумісного…
Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "Продовжуємо покращувати стан укриттів у наших навчальних закладах.…
У Дніпрі судитимуть місцевого мешканця за побиття та шахрайство: дізнавачі завершили досудове розслідування та скерували…
Зібрана кров поповнить запаси банку крові та допоможе врятувати не одне життя. 19 та 20…