Європа відкриває двері для камʼянчан

Сьогодні ми продовжуємо цикл статей, у яких камʼянчани розповідають, як вимушено стали мешканцями інших країн, як інтегруються в Європі, чим приваблює, а іноді дивує життя за кордоном. Своїми враженнями поділилася мешканка нашого міста Марія, яка зараз мешкає у Литві.

 

Литва як прихисток для українців

Початок повномасштабного вторгнення – шок для кожного та момент прийняття важливих рішень, які можуть вплинути на життя та здоров’я.

Хтось обрав найкращим рішенням для себе залишатись вдома, а для когось спокій важливіший, це вибір кожного, і кожен вибір – правильний.

Наша співрозмовниця Марія (ім’я змінено), виїхала з Камʼянського на поїзді 6 березня 2022 року. Через масові обстріли потяг постійно зупиняли та очікували тиші, щоб надалі продовжити свій шлях. До Львова Марія приїхала 7 березня, там на всіх українців, які бажали виїхати за кордон одразу чекали волонтери, які надавали їжу. Марія зі своєю супутницею та її дитиною дочекались автобуса, який відвозив до кордону. Саме в цей період на кордоні було невтішне видовище, велика кількість людей, кілометрові черги, які очікували на вулиці у мінусові температуру.

На кордоні було розгорнуто дуже багато пунктів допомоги, їжа, гарячі напої, тепло, але людей була на стільки велика кількість, що цих пунктів вистачало тільки на 10% охочих відігрітись. Та все ж і тих, хто не міг потрапити всередину нагодували та давали чаю.

Це був жах… маленькі діти, які плачуть від того, що дуже замерзли ніжки та ручки, мами, які плачуть від безвиході – колись ми вважали, що таке буває тільки у фільмах, але на жаль це торкнулось нас.

Марія каже, що на кордоні вони провели приблизно 24 години, нестерпний біль у ногах та в промерзлому до усіх клітинок тілі, люди сідали на холодну підлогу, щоб хоч трішки відпочити.

І ось довгоочікуваний перетин кордону, надалі їх чекали знайомі, які відвезли до Литви. Вони поїхали до Литви, тому що за довго до війни чоловік Марії працював за кордоном, та фірма, яка надавала роботу, знаходиться саме тут.

Клайпедський край

Литва – держава-член Європейського союзу, розташована на півночі Європи. Незважаючи на свою невелику площу є найбільшою серед країн Балтії. Площа країни складає 65,3 тис. км². На серпень 2023 року зафіксовано кількість населення – 2,8 млн. осіб. Офіційною мовою є литовська, проте 70-80% населення добре володіє англійською та російською мовами. Клімат Литви є помірним, з холодною та сніжною зимою і теплим літом, кожен сезон відповідає своїм погодним особливостям.

Литва, або як її ще називають Клайпедський край – яскравий та самобутній край, який добре відомий у Європі своїми річками та озерами, янтарним Балтійським морським узбережжям та піщаними дюнами. Тут гармонійно переплітається культура, історія та мальовнича природа.

Вільнюс – столиця Литви, площа складає 401 км², 43,9% території займають зелені насадження. Населення Вільнюса приблизно 580 тис. осіб, друге найбільше місто серед країн Балтії за кількістю населення (після Риги).

Нецентральне розташування міста можна пояснити частою зміною національних кордонів Литви протягом сторічь. Так за часів Великого князівства Литовського Вільнюс був не лише культурним, а й географічним центром тодішньої держави.

Економіка

Мінімальна заробітна плата в Литві на квітень 2024 року становить 924€ брутто (до вирахування податків), середня заробітна плата 1900€ брутто.

До прикладу у 2021 році мінімальна заробітна плата складала 642€ брутто, середня 1500€ брутто.

Місцеві жителі кажуть, що їх також не оминула криза, яка охопила всю Європу та, мабуть, увесь світ із початком військових дій в Україні. До 2022 року у Вільнюсі оренда однокімнатного житла  у спальному районі міста обходилась приблизно 350-450€ та додатково комунальні платежі. Комуналка в Литві не велика, тому оренда житла  у гарному стані на місяць в середньому  виходила до 500€.

Наразі ці ж послуги коштують біля 700€. Тільки комунальні платежі загалом підвищились на 70%

Щодо продуктів харчування, звичайні закупи в магазині у 2024 році для жителів Литви стали приблизно на 50% дорожчими порівняно з цінами до кризи.

Виплати на дитину

У Литовській республіці, як і в Україні, існують щомісячні виплати на дитину у розмірі 95€ на місяць. Якщо дитину виховує самотужки один із батьків – сума складає 145€.

Українка з тимчасовим захистом, яка народжує дитину на території Литви, отримує додатково одноразову грошову підтримку у розмірі 520€.

Медицина

Для українців у державних лікарнях прийом у лікаря та здача будь-яких аналізів є безкоштовними. Щоб скористатися цією послугою, потрібно лише записатись до лікаря та дочекатись свого прийому. Проте, як і у більшості країн Європи, час очікування може становити декілька місяців.

Будь-яка стоматологічна допомога платна.

Труднощі на чужині

Завчасно Марія із супутницею забронювали та оплатили апартаменти в місті Каунас, за кількістю населення воно друге після Вільнюсу, столиці Литви, тому для комфортного життя вони обрали його, але приїхавши до міста виснажені після такого довго та важкого очікування черги на кордоні, дівчат із дитиною володар апартаментів добром не зустрів, він був проти проживання з дитиною та виставив їх одразу на двір о другій годині ночі навіть не повернувши кошти. Одразу ж знайомі дівчат відвезли їх у інше маленьке містечко, де вони оселились у готелі, і це було диво, господарка готелю їх залюбки прийняла та наполягла на тому, що проживання у неї буде безкоштовне два тижні.

Чому безкоштовно?  При наданні інформації в державні установи місцевий житель, який надав місце проживання для українців, які приїхали до Литви після 24 лютого 2022 року, отримує за кожну особу від 20€ за добу. Також готель надавав гуманітарну допомогу та їжу.

Так як місцева жителька добре знає державні установи та володіє мовою, що дає змогу швидко та чітко висловлюватись та зрозуміти, що надалі потрібно робити українкам, вона узяла документи, які були потрібні для оформлення укриття та надала їх до департаменту, який займається документами. Після прийняття документів дівчата самі забронювали дату відвідання державної установи для подальших дій із оформленням документів.

Майже відразу Марія із супутницею почали шукати житло для оренди на довготривалий термін, розглядали усі міста, та у країнах Європи мало де хочуть надавати в оренду житло людям з дитиною, саме тому вони подали заяву на сайт із пошуку житла, одразу з усією потрібною інформацією про себе.

Через деякий час їм зателефонували та повідомили, що готові надати їм житло абсолютно безкоштовно, тому що при наданні заяви та договору про оренду у державні установи пропонується компенсація за надання свого житла в оренду українцям безкоштовно. Розмір щомісячної компенсації варіюється від площі житла.

Договір на оренду житла вони склали на пів року, згодом продовживши його ще на деякий термін.

Квартира, де оселилися камʼянчанки, знаходилась у маленькому містечку Таураге, площа якого складає всього 14,1 км², з населенням у понад 21 тис. осіб. На період 2022 року оренда квартири у цьому містечку становила приблизно 200€ плюс комунальні платежі.

Увесь час дівчата працювали та заробляли з метою переїзду до столиці Вільнюс.

До цього часу держава допомагає українським біженцям, надаючи житло у квартирах чи кімнати у гуртожитку абсолютно безкоштовно.

Вже з початку 2023 року дівчата переїхали до Вільнюса та змінили тимчасовий захист на вид на проживання по роботі та повністю відмовились від допомоги.

Якщо людина не має роботи, грошова допомога на дорослого складає 120€, на дорослого з дитиною – до 180€. Після того, як людина влаштовується на офіційну роботу та пройшовши випробувальний термін виплати більше не надаються.

При наданні заяви на гуманітарну допомогу одразу видають карту на 100€ до продуктового магазину. Надалі таку карту дають раз на пів року. Також 2 рази на місяць надають гуманітарну допомогу, таку як крупи, молоко, чай, кава, солодощі.

Також для українців із тимчасовим захистом є одноразова компенсація при самостійній оренді житла, яка залежить від доходів та вартості оренди за один місяць, в середньому це 500€. Можна отримати й допомогу на перші потреби при заселенні в квартиру у розмірі ціни оренди житла за один місяць. Також виплачується компенсація на комунальні послуги від 50 до 70%.

До цього часу Марія проживає у Литві та допомагає Україні донатами на ЗСУ та передає гуманітарну допомогу.

Дівчата дуже вдячні Литві, державі та людям, за те що у такий скрутний час вони допомогли та не були байдужими.

 

Очеретько Вероніка

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *