Categories: Це цікаво

5 дуже корисних лісових ягід, які можна збирати восени

Осінь – чудова пора для збору корисних ягід, які можуть суттєво покращити ваше здоров’я. Ягоди, зібрані в цей період, наповнені вітамінами та мінералами, та підтримують організм і допомагають боротися з різними захворюваннями. Які корисні властивості мають найбільш популярні осінні ягоди?

РБК-Україна (проект Styler) розповідає, які справжні вітамінні скарби можна збирати у лісі безплатно та від чого ці ягоди лікують.

Шипшина

Шипшина – одна з найцінніших ягід для підтримки імунітету та нормалізації травлення. Вона багата на вітамін С, який зміцнює імунну систему, стабілізує роботу серця і зміцнює судини.

Шипшина також сприяє зниженню рівня холестерину та кров’яного тиску. Вона допомагає регенерації органів та систем організму в цілому.

Збирати плоди можна з ранньої осені до пізньої осені, але чим довше плоди висіли на гілці, тим солодші вони стають, хоч і втрачають вітамін С.

Шипшина (фото: Pixabay.com)

Калина

Калина має чудові властивості для покращення роботи кишківник і серця. Її ягоди містять велику кількість аскорбінової кислоти, що стабілізує кров’яний тиск і покращує кровообіг.

Калина також має легкий сечогінний ефект, що допомагає виводити зайву рідину з організму. Вона прискорює загоєння ран, корисна при виразках шлунка та дванадцятипалої кишки, а також допомагає при захворюваннях печінки і жовчного міхура.

Ягоди збирають з ранньої осені до пізньої осені, зберігаючи їх у сухих і прохолодних місцях.

Калина (фото: Pixabay.com)

Обліпиха

Обліпиха є справжнім осіннім цілителем. Вона лікує опіки, рани, гастрити та виразки. Ягода також допомагає при серцевих захворюваннях, покращує стан нервової системи і шкіри.

Обліпиху збирають акуратно маленькими ножицями, намагаючись не пошкодити плоди. Ягоди зберігають у сухих і прохолодних умовах.

Обліпиха (фото: Вікіпедія)

Журавлина

Журавлина славиться своїми жарознижувальними, антибактеріальними і сечогінними властивостями. Вона покращує процеси травлення, заспокоює нервову систему і посилює ефект антибіотиків.

Журавлина корисна при цинзі і варикозному розширенні вен. Її збирають з вересня, зберігаючи в сухих і прохолодних місцях.

Журавлина (фото: Вікіпедія)

Горобина

Горобина цінується за здатність швидко відновлювати сили і має протипухлинні, кровоспинні та спазмолітичні властивості. Ягода корисна при діабеті і жовчнокам’яній хворобі.

Залежно від сорту, горобина може підвищувати (червоноплода) або знижувати (чорноплода) кров’яний тиск. Червону горобину збирають у серпні, а чорноплоду – у вересні або після перших заморозків.

Горобина (фото: Вікіпедія)

Margaret

Recent Posts

Вночі над Дніпропетровщиною збили 12 безпілотників

Про це повідомив в.о голови ОВА Владислав Гайваненко. "В області триває повітряна тривога. Залишайтеся у…

5 хв. ago

Графіки відключення світла у Кам’янському на сьогодні, 19 листопада

Згідно з інформацією ДТЕК, діятимуть такі графіки: Група 1.1 з 01:30 до 05:00 з 07:00…

8 хв. ago

На Дніпропетровщині з’явиться перший модульний міст

У прифронтовому районі Дніпропетровщини встановлюють перший модульний міст довжиною 40 метрів — сучасну переправу, яка…

8 хв. ago

У Кам’янському районі згорів житловий будинок

Сьогодні вночі 19 листопада, на вулиці Черняховського у Жовтих Водах Кам’янського району, сталася пожежа. Горів…

13 хв. ago

Гороскоп на 19 листопада 2025 року

♈️ Овен День вимагає від вас гнучкості та вміння швидко реагувати. Ранок обіцяє бути приємним…

22 хв. ago

На Дніпропетровщині спалахнув будинок: постраждав чоловік

18 листопада ввечері на вулиці Теміртуаська Довгинцівського району Кривого Рогу, виникла пожежа.  Прибувши за викликом…

25 хв. ago