Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Бурники з картоплі

Ароматні картопляники не залишать байдужими жодного любителя картоплі. Ми публікуємо традиційний рецепт з Івано-Франківщини, який вирізняється особливо апетитною хрусткою скоринкою. Там цю страву називають “бурники”, оскільки картоплю кличуть буркою.

Готуються картопляники з пюре, до якого додають два види борошна та смажать на пательні або в печі. Традиційний рецепт дуже простий, тому для урізноманітнення можна додати начинку з грибів, капусти чи овочів. Дуже смачними виходять українські картопляники з додаванням м’яса або шкварок.

Інгредієнти:

  • картопля – 1,5 кг;
  • пшеничне борошно – 3 стол. л.;
  • кукурудзяне борошно – 100 г (а також кілька ложок для посипання);
  • сіль, перець за смаком;
  • олія для смаження.
Приготування:

1. Картоплю відваріть до готовності в мундирі (20-30 хвилин). Очистіть від шкірки та зробіть пюре за допомогою м’ясорубки або товкача.

2. Підсоліть суміш і всипте спочатку біле борошно (щоб вироби не розпадалися), а потім кукурудзяне (для м’якості).

3. Вимішуйте тісто руками, поки воно не стане однорідною масою. Якщо суміш розпадається і не тримається, то можна влити кілька ложок олії або вбити яйце, а потім ще раз перемішати.

4. Перед тим, як приготувати картопляники, обваляйте їх у кукурудзяному борошні – так вони стануть хрусткими. Посипте стіл борошном і сформуйте мокрими руками бурники – їх можна робити великими, на всю сковорідку, або маленькими. Запаніруйте вироби в кукурудзі та викладіть у гарячу сковорідку з розігрітою олією.

5. Готуйте картопляники на сковороді на невеликому вогні, щоб вони приготувалися зсередини. Якщо олія вбирається в процесі, то її підливають. Маленькі вироби смажте по 2-3 хвилини з кожного боку. Великі – по 10 хвилин, а перевертайте за допомогою широкої миски. Готовий бурник подають замість хлібу до супів, бульйонів, підлив.

Якщо готуєте картопляники з капустою, м’ясом або грибами, то додавайте всередину тіста вже готову начинку. Капусту можна брати як сиру, так і квашену. Підсмажте інгредієнти до готовності та викладіть на тонко розкатану основу. Потім зліпіть вироби та готуйте так само, як картопляники без начинки.

Олена

Recent Posts

Органи самоорганізації населення продовжують роботи з благоустрою Кам’янського

Доброю традицією в Кам’янському стало щотижневе проведення толок органами самоорганізації населення. Приємно бачити, що люди…

15 хв. ago

У Кам’янському в театрі відбувся захід у рамках проєкту «Ми українці – всі одна родина»

Неймовірно гарна подія відбулася на Новій сцені нашого театру – захід у рамках Всеукраїнського проєкту…

1 годину ago

На Дніпропетровщині п’яний чоловік побив сестру стільцем на очах у родичів

У Марганці, що в Дніпропетровській області, медики отримали виклик про домашнє насильство. З’ясувалося, що 20-річну…

2 години ago

“Легенди”: Вакарчук з довгим волоссям знявся в кліпі BADstreet Boys, і це варто побачити (відео)

Atlas Festival презентував рімейк на легендарну пісню Океану Ельзи "911", який зробив, власне, Святослав Вакарчук…

2 години ago

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 12.06.2025 по 19.06.2025 було…

3 години ago

У Дніпрі чоловіки вкрали алкоголь з магазину: зав’язалася бійка з охоронцями (відео)

У четвер, 19 червня, на вулиці Менахем-Мендл Шнеєрсона у Дніпрі було гучно. Там стався конфлікт,…

3 години ago