Categories: Це цікаво

Яке вершкове масло категорично не можна вживати? Тримайтеся від нього подалі

Вершкове масло – продукт, який багато хто використовує щодня, додаючи до каш, тостів або випічки. Але не всі знають, що на полицях магазинів можна знайти масло, яке не тільки не корисне, а й може завдати шкоди здоров’ю.

РБК-Україна (проект Styler) допоможе розібратися, як обрати якісне масло та від якого краще триматися подалі.

“Масло”, яке маслом не є

Головна небезпека – це фальсифіковане вершкове масло, в якому частину молочного жиру замінюють дешевими рослинними жирами, такими як пальмова, кокосова або навіть трансжири. Такі продукти часто маскують під справжнє вершкове масло, але їх вживання може призвести до серцево-судинних захворювань, підвищення холестерину та навіть ожиріння.

Як розпізнати неякісне масло?

Низька ціна. Вершкове масло – це продукт, виготовлений з вершків, і воно не може коштувати дешево. Якщо ціна продукту значно нижча за середньоринкову, це ознака фальсифікату.

Неправильний склад. Уважно читайте етикетку: у складі якісного масла повинні бути лише вершки або пастеризоване молоко. Якщо ви бачите рослинні жири, консерванти чи стабілізатори — це не вершкове масло.

Відсоток жиру. Справжнє вершкове масло має жирність не менше 72,5%. Продукти з нижчою жирністю, ймовірно, містять домішки або замінники.

Колір і консистенція. Якісне масло має бути однорідного світло-жовтого кольору. Якщо воно надто біле або занадто жовте, це може свідчити про додавання барвників чи інших домішок.

Чому небезпечно вживати підроблене масло?

Масло з вмістом трансжирів і низькоякісних рослинних жирів може спричиняти:

  • підвищення рівня “поганого” холестерину;
  • ризик утворення бляшок у судинах та атеросклерозу;
  • проблеми з травленням;
  • накопичення токсинів в організмі.

Як перевірити масло вдома?

Заморожування. Якісне вершкове масло стає твердим у морозилці. Якщо воно залишається м’яким, це ознака наявності домішок.

Тест на розтоплення. Покладіть шматочок масла в теплу воду. Справжнє масло розчиняється рівномірно, а підробка утворює грудочки або жирну плівку.

Смак і аромат. Справжнє масло має приємний вершковий смак і запах. Якщо присутній хімічний присмак або запах — перед вами фальсифікат.

Як обирати масло?

Щоб убезпечити себе і свою родину, обирайте масло лише від перевірених виробників, читайте склад на упаковці та уникайте підозріло низьких цін.

Пам’ятайте: вершкове масло може бути корисним продуктом, якщо воно натуральне. Тримайтеся подалі від підробок, щоб зберегти своє здоров’я!

Margaret

Recent Posts

Мер Кам’янського побував на Запорізькому напрямку (відео)

Про поїздку розповів міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні побували на Запорізькому напрямку, де несуть службу…

2 години ago

СБУ затримала двох чоловіків з Дніпропетровщини за підготовку теракту проти поліції

Двоє мешканців Дніпропетровської області затримані в Житомирі під час підготовки теракту проти поліцейських. Чоловіки, завербовані…

4 години ago

У Кам’янському пішла з життя лікар-психіатр лікарні №9

Про це повідомили в адміністрації лікувального закладу. "Важко знайти слова, щоб висловити співчуття з приводу…

5 години ago

У Кам’янському мобільний клас безпеки продовжує навчання дітей важливим знанням та навичкам

Пізнавальні заняття зі школярами навчальних закладів м.Кам’янське провели ювенальні поліцейські спільно з рятувальниками. За допомогою…

5 години ago

Антипремія “Золота малина”: які фільми стали розчаруванням і хто з акторів виявився найгіршим

Головна антикінопремія року "Золота малина" нарешті оголосила список номінантів. Вручення статуеток за сумнівні досягнення у світі кіно…

6 години ago

На Дніпропетровщині судитимуть організовану групу на чолі з адвокатом

Прокурори Дніпропетровської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників злочинного угруповання і…

6 години ago