Categories: Це цікаво

Яке вершкове масло категорично не можна вживати? Тримайтеся від нього подалі

Вершкове масло – продукт, який багато хто використовує щодня, додаючи до каш, тостів або випічки. Але не всі знають, що на полицях магазинів можна знайти масло, яке не тільки не корисне, а й може завдати шкоди здоров’ю.

РБК-Україна (проект Styler) допоможе розібратися, як обрати якісне масло та від якого краще триматися подалі.

“Масло”, яке маслом не є

Головна небезпека – це фальсифіковане вершкове масло, в якому частину молочного жиру замінюють дешевими рослинними жирами, такими як пальмова, кокосова або навіть трансжири. Такі продукти часто маскують під справжнє вершкове масло, але їх вживання може призвести до серцево-судинних захворювань, підвищення холестерину та навіть ожиріння.

Як розпізнати неякісне масло?

Низька ціна. Вершкове масло – це продукт, виготовлений з вершків, і воно не може коштувати дешево. Якщо ціна продукту значно нижча за середньоринкову, це ознака фальсифікату.

Неправильний склад. Уважно читайте етикетку: у складі якісного масла повинні бути лише вершки або пастеризоване молоко. Якщо ви бачите рослинні жири, консерванти чи стабілізатори — це не вершкове масло.

Відсоток жиру. Справжнє вершкове масло має жирність не менше 72,5%. Продукти з нижчою жирністю, ймовірно, містять домішки або замінники.

Колір і консистенція. Якісне масло має бути однорідного світло-жовтого кольору. Якщо воно надто біле або занадто жовте, це може свідчити про додавання барвників чи інших домішок.

Чому небезпечно вживати підроблене масло?

Масло з вмістом трансжирів і низькоякісних рослинних жирів може спричиняти:

  • підвищення рівня “поганого” холестерину;
  • ризик утворення бляшок у судинах та атеросклерозу;
  • проблеми з травленням;
  • накопичення токсинів в організмі.

Як перевірити масло вдома?

Заморожування. Якісне вершкове масло стає твердим у морозилці. Якщо воно залишається м’яким, це ознака наявності домішок.

Тест на розтоплення. Покладіть шматочок масла в теплу воду. Справжнє масло розчиняється рівномірно, а підробка утворює грудочки або жирну плівку.

Смак і аромат. Справжнє масло має приємний вершковий смак і запах. Якщо присутній хімічний присмак або запах — перед вами фальсифікат.

Як обирати масло?

Щоб убезпечити себе і свою родину, обирайте масло лише від перевірених виробників, читайте склад на упаковці та уникайте підозріло низьких цін.

Пам’ятайте: вершкове масло може бути корисним продуктом, якщо воно натуральне. Тримайтеся подалі від підробок, щоб зберегти своє здоров’я!

Margaret

Recent Posts

На лівобережжі Кам’янського садочки обладнали сонячними панелями (відео

Про це повідомив мер Андрій Білоусов. "У рамках реалізації міської програми енергоефективності та зменшення споживання…

8 години ago

Кам’янське передало українським бійцям чергову партію оснащення (відео)

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. Підтримуємо кам’янчан, які боронять країну.  Сьогодні від ГО…

8 години ago

У Музей Кам’янського передали унікальні експонати з передової

Про це розповіла директорка музею Наталія Буланова. "Посилка з фронту Нещодавно Музей історії міста Кам'янське…

9 години ago

Кам’янчан запрошують на джазовий концерт

28 квітня у Кам'янському фаховому музичному коледжі імені Героя України Мирослава Скорика відбудеться концерт під…

9 години ago

Баскетболісти Кам’янського стали срібними призерами обласного турніру

17 квітня у місті Самар відбувся чемпіонат Дніпропетровської області з баскетболу серед дітей 2011 року…

10 години ago

У Кам’янському пішла з життя викладач ліцею №25

Про це 19 квітня повідомили в освітньому закладі. "З глибоким сумом та щирим болем колектив…

10 години ago