Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Huffpost.
Багато факторів у ланцюжку постачання можуть забруднити зелень патогенними мікроорганізмами, такими як кишкова паличка, лістерія або сальмонела, які можуть призвести до захворювання, госпіталізації чи навіть гіршого.
Зелень перед упакуванням миють і обробляють великими партіями, що може сприяти розповсюдженню хвороботворних мікроорганізмів..
На фермі
Зараження може відбутися на різних етапах, перш ніж зелень у пакетах потрапить до охолодженої секції продуктів і, зрештою, до тарілки.
У польових умовах продукти можуть заражатися патогенними мікроорганізмами з таких джерел, як забруднена вода, дикі чи домашні тварини, ґрунт або повітря.
Директор програми харчових систем і безпеки в Університеті Клемсона Кімберлі Бейкер розповів, що зараження зелені частіше трапляється, коли поле знаходиться в безпосередній близькості від тваринницьких ферм.
Кишкова паличка, сальмонела або лістерія можуть бути занесені до посівів через забруднену зрошувальну воду з сусідніх тваринницьких ферм.
На переробному заводі
Патогени можуть контактувати з листовою зеленню, коли вони потрапляють на переробне підприємство. Зелень, яку ви отримуєте в пакеті, зазвичай походить не з одного поля, а з кількох ферм, що ускладнює відстеження та збільшує забруднення.
Зелень обробляється в централізованій зоні та розподіляється – це зручно для всіх компаній, які беруть участь у процесі, але не небезпечно. Зелень з різних ферм змішують, миють і пакують разом, тому один заражений лист може вплинути на інший.
Дорога до полиць магазинів
Зберігати зелень в холоді необхідно, щоб запобігти росту та поширенню хвороботворних мікроорганізмів. Не зберігання зелені в холоді протягом усього процесу збирання, обробки та транспортування може спричинити розвиток бактерій.
Однак охолодження не виключає ймовірність патогенів, це лише може допомогти уповільнити їх розмноження. Охолодження уповільнює ріст бактерій, але не вбиває їх.
Миття зелені вдома не робить її безпечнішою, оскільки вода не видалить патогени.
Попередньо вимиту зелень не слід повторно мити вдома, оскільки це може призвести до забруднення, якщо раковина, посуд, обладнання або руки того, хто готує, не будуть належним чином очищені чи продезінфіковані.
Бактерії чи патогени невидимі. Якщо зелень заражена хвороботворними мікроорганізмами, її неможливо виявити на вигляд, запах або смак.
Якщо ви все ж віддаєте перевагу купувати зелень у пакетиках для зручності, слід вжити кількох запобіжних заходів.
Перевірте термін придатності
Перед покупкою слід дивитися на терміни придатності. Варто купувати лише те, що ви з’їсте протягом дня-двох.
Шукайте свіжу
Уникайте пакетів із надлишковою вологістю, які виглядають мокрими, оскільки вологе середовище є чудовим для розмноження бактерій. Огляньте упаковку, щоб переконатися, що салат виглядає свіжим, без в’янення чи зміни кольору, оскільки ці ознаки можуть свідчити про неправильне зберігання.
Мінімізуйте перепади температури
Після того, як ви купили зелень, не дозволяйте їй бути довго без холодильника. Уникайте різких змін температури під час транспортування їх із магазину та під час приготування їжі. Це призводить до конденсації та створює вологе та тепле середовище, яке може сприяти як псуванню, так і росту бактерій.
Восьмирічний Матвій Головко, який постраждав під час ракетного удару російських військ по Кривому Рогу 4…
У Кривому Розі невідомі вирішили спалити синагогу, але спроба виявилася невдалою. Про це передає "Відомо" з посиланням…
Український співак Макс Барських запрем'єрив другий сингл із майбутнього альбому. Нова композиція дістала назву "Someone New". Якщо…
У Тернівському районі Кривого Рогу патрульні роти ТОР виявили у 41-річного чоловіка інформацію про небезпечну…
Трагічну новину повідомив мер міста Андрій Білоусов. "19 квітня, перебуваючи на лікуванні в одній з…
Молодіжна рада Кам'янського ініціювала екологічну акцію «Шпаківня». За підтримки Департаменту освіти, Департамент екології та КП «Парки…