Categories: Це цікаво

Улюблена страва з картоплі може призвести до важкої хвороби

Регулярне споживання картоплі фрі, найпопулярнішої страви з картоплі, пов’язане зі значним підвищенням ризику розвитку діабету 2 типу.

Про це розповідає РБК-Україна з посиланням на допис у Facebook професора та дієтолога Олега Швеця.

В чому різниця між вареною та картоплею фрі

Вчені проаналізували дані довготривалих досліджень за участю понад 200 000 осіб і виявили разючу різницю.

  • У людей, які їдять три порції смаженої картоплі фрі щотижня, ризик захворіти на діабет 2 типу зростає на 20%.
  • Водночас, споживання трьох порцій будь-якої іншої картоплі (печеної, вареної, пюре) на тиждень збільшує ризик лише на 5%.

Це дослідження розвінчує суперечливі результати попередніх робіт, які не враховували спосіб приготування картоплі. Виявилося, що саме метод приготування є ключовим фактором ризику.

Учасники, які вживали п’ять або більше порцій картоплі фрі щотижня, мали значно вищий ризик розвитку діабету (на 27%) порівняно з тими, хто її майже не вживав.

Чому картопля фрі така небезпечна?

Глікемічний індекс

Картопля має високий глікемічний індекс через вміст швидко засвоюваного крохмалю. Вживання її у великих кількостях може спричинити різке підвищення рівня глюкози та інсуліну в крові, що створює навантаження на підшлункову залозу та сприяє інсулінорезистентності.

Смаження

Але головна проблема – це спосіб приготування. Смажена картопля фрі не тільки має високий глікемічний індекс, але й містить додані жири, сіль та потенційно шкідливі речовини, що утворюються під час приготування при високих температурах.

Навпаки, вживання лише печеної, вареної або пюре картоплі сім або більше разів на тиждень знижувало ризик на 1%. Це свідчить про те, що сама по собі картопля не є настільки небезпечною, як її обробка.

Чим замінити картоплю для зниження ризиків?

Дослідники також оцінили вплив альтернативних продуктів. Їхні висновки вражають:

  • Вибір цільнозернових продуктів замість трьох щотижневих порцій картоплі фрі, ймовірно, знизить ризик розвитку діабету на 19%.
  • Заміна картоплі фрі на некрохмалисті овочі знижує ризик на 17%.
  • Заміна картоплі на білий рис не дає позитивного ефекту, оскільки він також пов’язаний зі значно вищим ризиком розвитку діабету 2 типу. Коричневий рис виявився не кращим замінником.
Margaret

Recent Posts

Смертельна ДТП на трасі Кривий Ріг – Дніпро: загинув літній чоловік

У вівторок, 19 серпня, на трасі Кривий Ріг – Дніпро сталася смертельна аварія. Там зіштовхнулися…

16 хв. ago

Акторку Ольгу Сумську присоромили за фото в купальнику

Українську акторку Ольгу Сумську розкритикували через пікантні фото в купальнику. Так, артистка насолоджувалася літнім відпочинком. Звичайно ж,…

45 хв. ago

Знаки Зодіаку, які з віком стають тільки красивішими

З роками зовнішність змінюється, але деякі знаки Зодіаку, навпаки, розкривають свою справжню привабливість у зрілому…

2 години ago

У Дніпрі зіштовхнулись ВАЗ та Toyota

У середу, 20 серпня, на Запорізькому шосе сталась аварія. В районі перехрестя з вулицею Високовольтною…

3 години ago

Рекорд України: у Дніпрі приготували найбільший маковий штрудель

15 серпня у Дніпрі встановили рекорд України. У магазині “Сільпо”, який знаходиться на вулиці Незалежності,…

3 години ago

Де сьогодні в Кам’янському вимикатимуть світло

АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» інформує: у зв'язку з виконанням профілактичних робіт відбудеться тимчасове припинення електропостачання…

3 години ago