Categories: Це цікаво

Три причини, які переконають вас відмовитися від білого хліба

Білий хліб – це продукт глибокої переробки. Він має ніжну текстуру, але містить більше цукру та менше поживних речовин, ніж його цільнозернові “брати”. Регулярне вживання білого хліба може призвести до низки серйозних проблем.

РБК-Україна розповідає про три причини обмежувати білий хліб в своєму раціоні.

Різкий стрибок цукру і ризик діабету

Білий хліб – це простий вуглевод, який містить багато цукру. Наш організм швидко його розщеплює, що спричиняє різкий стрибок рівня цукру в крові. Після такого сплеску рівень цукру швидко падає, залишаючи відчуття млявості та втоми. Про це інформує American Heart Association.

Постійні “гойдалки” рівня цукру в крові підвищують ризик розвитку хронічних захворювань:

  • ожиріння
  • діабет 2-го типу
  • хвороби серця

На відміну від білого, цільнозерновий хліб містить складні вуглеводи та клітковину. Його організм перетравлює повільніше, тому рівень цукру в крові залишається стабільним. Білий хліб має високий глікемічний індекс, що робить його одним із найгірших продуктів для стабілізації цукру за версією Harvard School.

Відсутність клітковини шкодить травленню

Зерно складається з трьох частин: висівок, зародка та ендосперму. Для виготовлення білого хліба виробники видаляють висівки та зародок, залишаючи лише ендосперм. Разом із цими частинами хліб втрачає клітковину, вітаміни та мінерали.

Клітковина є надзвичайно важливою для здоров’я кишківника. Вона допомагає стабілізувати цукор у крові та забезпечує відчуття ситості. Дієта, багата на клітковину, знижує ризик хвороб серця і покращує роботу кишківника. Дослідження свідчить, що відсутність клітковини у білому хлібі може призвести до проблем із травленням, зокрема до запорів.

Сприяє набору ваги

Регулярне вживання білого хліба може спричинити набір ваги. У ньому немає клітковини та білка, які потрібні для відчуття ситості. Тому ви можете з’їсти багато скибочок, не відчуваючи насичення.

Білий хліб часто містить доданий цукор і сіль. Хоча цільнозернові продукти допомагають підтримувати здорову вагу, рафіновані зерна навпаки пов’язують із набором зайвих кілограмів та вищим ризиком ожиріння.

Margaret

Recent Posts

Кам’янське втратило двох своїх захисників

Трагічну новину повідомив мер міста Андрій Білусов. "16 жовтня в бою поблизу населеного пункту Піщане…

10 години ago

Головні події Кам‘янського за тиждень (відео)

Про них повідомив мер міста Андрій Білоусов. Більш детальніше дивіться у відеосюжеті:    

10 години ago

У Кам’янському стартували змагання з черлідингу та чир-спорту

25 жовтня у Кам’янському на базі спортивного комплексу «Прометей» розпочалися змагання з черлідингу та чир-спорту…

11 години ago

Мер Кам’янського привітав працівників транспортної та дорожньої галузі з професійним святом

Щорічно, в останню неділю жовтня, в Україні відзначається День автомобіліста та дорожника — свято людей,…

12 години ago

У Дніпрі мама з сином викрали візок із супермаркету (відео)

У середмісті Дніпра жінка з дитиною викрала візок, який належить одній з відомих мереж супермаркетів.…

12 години ago

У Дніпрі поліцейські виявили трьох п’яних водій

Поліція Дніпра виявляє нетверезих водіїв. 23 жовтня патрульні помітили у Новокодацькому районі як водій автомобіля…

13 години ago