Categories: Це цікаво

Три причини, які переконають вас відмовитися від білого хліба

Білий хліб – це продукт глибокої переробки. Він має ніжну текстуру, але містить більше цукру та менше поживних речовин, ніж його цільнозернові “брати”. Регулярне вживання білого хліба може призвести до низки серйозних проблем.

РБК-Україна розповідає про три причини обмежувати білий хліб в своєму раціоні.

Різкий стрибок цукру і ризик діабету

Білий хліб – це простий вуглевод, який містить багато цукру. Наш організм швидко його розщеплює, що спричиняє різкий стрибок рівня цукру в крові. Після такого сплеску рівень цукру швидко падає, залишаючи відчуття млявості та втоми. Про це інформує American Heart Association.

Постійні “гойдалки” рівня цукру в крові підвищують ризик розвитку хронічних захворювань:

  • ожиріння
  • діабет 2-го типу
  • хвороби серця

На відміну від білого, цільнозерновий хліб містить складні вуглеводи та клітковину. Його організм перетравлює повільніше, тому рівень цукру в крові залишається стабільним. Білий хліб має високий глікемічний індекс, що робить його одним із найгірших продуктів для стабілізації цукру за версією Harvard School.

Відсутність клітковини шкодить травленню

Зерно складається з трьох частин: висівок, зародка та ендосперму. Для виготовлення білого хліба виробники видаляють висівки та зародок, залишаючи лише ендосперм. Разом із цими частинами хліб втрачає клітковину, вітаміни та мінерали.

Клітковина є надзвичайно важливою для здоров’я кишківника. Вона допомагає стабілізувати цукор у крові та забезпечує відчуття ситості. Дієта, багата на клітковину, знижує ризик хвороб серця і покращує роботу кишківника. Дослідження свідчить, що відсутність клітковини у білому хлібі може призвести до проблем із травленням, зокрема до запорів.

Сприяє набору ваги

Регулярне вживання білого хліба може спричинити набір ваги. У ньому немає клітковини та білка, які потрібні для відчуття ситості. Тому ви можете з’їсти багато скибочок, не відчуваючи насичення.

Білий хліб часто містить доданий цукор і сіль. Хоча цільнозернові продукти допомагають підтримувати здорову вагу, рафіновані зерна навпаки пов’язують із набором зайвих кілограмів та вищим ризиком ожиріння.

Margaret

Recent Posts

На завтра у Кам’янському оголошено штормове попередження

Дніпропетровським регіональним центром з гідрометеорології оголошено попередження про метеорологічні явища. 13 грудня у місті Дніпро…

5 години ago

Кам’янські спортсмени вдало виступили на чемпіонаті України з настільного тенісу

У селі Андріївка, що на Львівщині, пройшов чемпіонат України з настільного тенісу серед мінікадетів 2015…

5 години ago

У центрі Кам’янського провели благоустрій скверу (фото, відео)

Роботи перевірив мер Андрій Білоусов. "Оглянув сквер по проспекту Свободи, навпроти Ліцею №5, де нещодавно…

6 години ago

На Дніпропетровщині зникли троє підлітків

Криворізькі правоохоронці встановлюють місцеперебування Бояринова Мирослава, Шаповалова Олександра та Мусієнка Євгенія. 11 грудня близько 14:30…

6 години ago

Співачка Анна Трінчер випустила нову композицію та відвертий кліп до неї (відео)

Популярна співачка Анна Трінчер, на яку нещодавно під час концерту спробували напасти, випустила нову композицію та відвертий кліп до неї.…

7 години ago

У Кам’янському молодики побили п’яного чоловіка (відео)

У Кам’янському компанія молодиків побила та пограбувала чоловіка, який п’яний сидів на лавочці.  При цьому…

8 години ago